Filmové události #08/18: Rozdány BAFTA a poručík Columbo slavil

Oblíbený televizní detektiv v baloňáku má významné výročí.
 
 
Uzávěrka přihlášek na Zlín Film Festival. Nové seriály na Playtvaku. SuperStar s Leošem Marešem se vrací. The Outsider má nový trailer. Mark Gatiss navštíví Febiofest. Oficiální trailer k Půlnoční lásce. Čtrnáctý ročník Festivalu otrlého diváka se bude věnovat zvířatům. Vzniklo místo na námět seriálu Westworld.

#08/18

Populární seriálový inspektor Columbo oslavil v úterý 50. výročí. I když se samotný pořad začal vysílat až v roce 1971, Peter Falk se v roli Columba poprvé objevil v pilotní epizodě jménem Vražda na předpis už 20. února 1968. Poslední díl pak Falk natočil v roce 2003, tedy před patnácti lety. A ještě jedna věc, fanoušci mohou Columba zastihnout na ČT, která v současnosti seriál reprízuje.

V neděli 18. února byly rozdány britské filmové a televizní ceny BAFTA. Vítězným snímkem se staly Tři billboardy za Ebbingem. Další sošky si pak odnesli například Guillermo del Toro, Gary Oldman, Frances McDormand, Allison Janney nebo Daniel Kaluuya, který získal ocenění za hvězdu na vzestupu.

Herec, režisér a scenárista Mark Gatiss bude hostem pražského Febiofestu. Gatiss je známý díky své práci na úspěšném seriálu Sherlock, kde působil nejen jako scenárista, ale i v roli Mycrofta, bratra slavného detektiva. Dále se tento Brit podílel na pořadu Pán času, nebo se také objevil v několika epizodách Hry o trůny coby Tycho Nestoris, ředitel banky na Braavosu. Gatiss přijede do Prahy celý Febiofest zahájit 15. března. Na festivalu mimo jiné také uvede svojí novou osmidílnou minisérii televize BBC Queers.

Chcete se přihlásit na letošní Zlín Film Festival? Pak neváhejte, neboť už vám nezbývá mnoho času. Filmové přihlášky na 58. ročník se mohou posílat do 10. března. Festival se zaměřuje především na filmy pro mladé publikum. Přihlásit je možno celovečerní filmy pro děti, celovečerní filmy pro mládež, krátké animované filmy pro děti, evropské celovečerní hrané debuty, celovečerní dokumenty pro mladé publikum či jakékoliv studentské filmy. Celá akce pak poběží od 25. května do 2. června.

Vrací se pěvecká soutěž SuperStar! A moderátorem nebude nikdo jiný než ostřílený Leoš Mareš, který show uváděl naposledy v roce 2011, jeho kolegyní bude Jasmina Alagič. V porotě tentokráte zasednou Pavol Habera, Ben Cristovao, Katarína Knechtová a Matěj Rupert. První díl nové řady bude k vidění už od soboty 24. února na Nově.

Snímek The Outsider má první ukázku.  Děj se zaměřuje na Amerického vojáka, který je v Japonsku držen v zajetí a uteče s pomocí svého spoluvězně, který je člen kriminální Jakuzy a to dostane hrdinu do problému. Hlavní roli ztvárnil Jared Leto. Film bude dostupný na Netflixu od 9. března.

Od úterý 27. února do neděle 4. března se mohou fanoušci těšit na výběr sedmnácti brakových, obskurních a tuctových filmařských děl, která poběží v pražském kinu Aero v rámci Festivalu otrlého diváka. Letošní čtrnáctý ročník se ponese ve zvířecím duchu. Mezi uváděné snímky ze zvířecího království patří například Běžící muž, Jsem brána, Válka podle Tromy či Velké kozy na Havaji a mnohé další.

Videoportál Playtvak.cz představil trojici nových seriálů. V březnu uvede Vesničana s Josefem Poláškem v hlavní roli, v dubnu následuje pokračování Single Lady s Janou Plodkovou a podzimní sezónu pak zahájí novinka Hipster.

Další trailer se váže k filmu Půlnoční láska. Zde se setkáváme s dívkou, která trpí vzácnou přecitlivělostí na slunce, což jí zabraňuje jít přes den ven, a tak většinu svého času tráví zavřená doma a přes noc ožívá. Jednoho večera však potkává mladíka ze sousedství a romance je na světě. Láska zkrátka nezná meze. Ve filmu se mimo jiné objeví Patrick Schwarzenegger, syn slavného Terminátora. Půlnoční láska má českou premiéru naplánovanou na 10. května.

A na závěr malá kuriozita. Produkce HBO vybudovala opravdové město Wesworld poblíž texaského Austinu. Tato zvláštní stavba na náměty úspěšného seriálu vznikla v rámci blížícího se South by Southwest festivalu. Westworldovský zábavní park obsahuje repliky míst a prvky z oblíbeného dramatu, jako například hotel Coronado nebo salón Mariposa a podobně. Organizátoři slibují návštěvníkům nezapomenutelný zážitek, který bude co nejvíc autentický (raději však ne příliš).  

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací