Recenze: Mečiar

„Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T.-ho a na Mečiara.“
 
 
Dokumentární film režisérky Terezy Nvotové (Špína, Hráči) mapuje osudy bývalého slovenského vrcholného politika Vladimíra Mečiara. Názorně divákům předvádí, na kolik politik, kterého je dodnes možno pouze milovat nebo nenávidět, ovlivnil slovenský národ.

Po Sametové revoluci se na slovenské politické scéně vynoří odnikud právník z maloměsta Vladimír Mečiar, který se za krátko dostane až na absolutní politický vrchol. Jeho vláda, spojená se skandály a přinejmenším podezřelými praktikami pokoušejícími hranice demokracie, však není jedinou v dějinách země. Dokument režisérky Nvotové tento univerzální vzorec neopomíná a ukazuje na paradox dějinných událostí opakujících se stále dokola.

Postupně divákům dávkuje nová a nová fakta podněcující jejich mysl a vybízí je, aby si sami utvořili názor na Mečiara.Silnou stránkou dokumentu, který Nvotová natočila v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ, je vazba na její osobní zkušenost s vládou svérázného politika. Nenásilně, a přece velmi přesvědčivě na diváky přenáší atmosféry devadesátých let. Postupně divákům dávkuje nová a nová fakta podněcující jejich mysl a vybízí je, aby si sami utvořili názor na Mečiara nebo tehdejší (a vlastně i současnou) situaci na Slovensku.

Technické i scenáristické práce jsou v Mečiarovi odvedené na jedničku. Dokument nás po celých 89 minut stopáže udržuje pozorné, vyprávění Nvotové a Vladimíra Mečiara je proloženo rozhovory, fakta vyvažují spekulaci.

Diváci se v Mečiarovi snadno vtělí do role investigativního novináře a spolu s Nvotovou pátrají, kdo to vlastně Mečiar byl a co ho pojí se Slovenskem roku 2018. Kromě skvěle odvedené práce tvůrců se film může pyšnit tím, že dokázal vyzdvihnout myšlenku, která rezonuje společností už dlouhá léta – a to, že důležitější, než zjistit pravdu o tom, kdo to Vladimír Mečiar je, je položit si otázku, proč se dostal k moci a jakým způsobem si ji udržel.
 
 

Mečiar dnes.


 
 

Mečiar tehdy.


 

… a dál?


 
 

95%

Mečiar

Diváci se v Mečiarovi snadno vtělí do role investigativního novináře a spolu s Nvotovou pátrají, kdo to vlastně Mečiar byl a co ho pojí se Slovenskem roku 2018. Kromě skvěle odvedené práce tvůrců se film může pyšnit tím, že dokázal vyzdvihnout myšlenku, která rezonuje společností už dlouhá léta - a to, že důležitější, než zjistit pravdu o tom, kdo to Vladimír Mečiar je, je položit si otázku, proč se dostal k moci a jakým způsobem si ji udržel.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací