Filmové události #10/18: Rozdány ceny za nejlepší americké i české filmy

Kdo získal Oscara a kdo Českého lva?
 
 
Festival Jeden svět v plném proudu. Noví hosté na Febiu. První ukázka ke Kryštůfku Robinovi. Oceněny nejhorší loňské snímky. Marry Poppins se vrátila v novém traileru. House of Cards bez Spaceyho je tu. Novinky o natáčení filmu Skleněný pokoj. Pokračování Spider-Man: Homecoming v Praze.

#10/18

Konečně známe vítěze té nejslavnější filmové ceny, v neděli 4. března byli rozdáni Oscaři. Slavnostním ceremoniálem provedl podruhé v řadě ostřílený Jimmy Kimmel. Kýžené sošky si domů odnesli herci Gary Oldman, Frances McDormand, Sam Rockwell a Allison Janney. Za režii byl odměněn Guillermo del Toro za svou práci na filmu Tvář vody, ta byla také vyhlášena nejlepším snímkem a dostala nejvíce cen.

Na zahájení pražského Febiofestu se přijde podívat i francouzská diva Catherine Deneuve, která zároveň převezme cenu Kristián za přínos kinematografii. Mezi další hosty patří francouzští režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax, maďarský filmař Kornél Mundruczó, herečky Daphné Patakia a Marina Cayon, srbský režisér Goran Paskaljević či britská ikona Mark Gatiss. Festival bude zahájen 15. března snímkem Večírek, uzavře ho pak dramedie Souboj pohlaví 22. března.

V kontrastu s Oscary se přesně večer před jejich udílením konalo trochu jiné. Proběhlo oceňování těch nejhorších filmů za uplynulý rok. Ostudnou cenu přijali například Tom Cruise, Mel Gibson nebo Kim Basinger. Za nejhorší počin roku byly vyhlášeny Emoji ve filmu.

Nová disneyovka Kryštůfek Robin se konečně dočkala traileru. Film ze světa medvídka Pú pojednává o již dospělém Kryštůfkovi, který se po dlouhé době opět setkává se svými dětskými kamarády jako je Pú, Íjáček, Prasátko, Králík nebo Tygr. Ústřední postavu ztvární Ewan McGregor, v dalších rolích se pak objeví například Hayley Atwell, Chris O’Dowd nebo Mark Gatiss. V českých kinech bude mít film premiéru 23. srpna.

V pondělí 5. března odstartoval jubilejní 20. ročník festivalu Jeden svět. Ten je v současnosti největším dokumentárním filmovým festivalem s tématikou lidských práv na světě. Jako každý rok jej pořádá nezisková společnost Člověk v tísni. V programu diváci najdou snímky o politických kauzách, rozvojových tématech, sociálních otázkách, životním prostředí nebo i životním stylu. Akce potrvá do středy 14. března.

Kromě Kryštůfka Robina a medvídka Pú je zpátky i Mary Poppins. Ta se vrátila v nové ukázce k pokračování pod názvem Mary Poppins se vrací. V ústřední roli se předvede Emily Blunt, dále se tu objeví i Meryl Streep, Colin Firth, Lin-Manuel Miranda nebo Julie Walters. Kouzelná chůva přiletí se svým deštníkem do českých kin 20. prosince.

První trailer House of Cards bez Kevina Spaceyho je tady. Spaceyho ze seriálu vyhodili kvůli skandálu spojeného s obviněním z údajného sexuálního obtěžování, kterému herec čelil koncem minulého roku. Šestá řada bude první bez Spaceyho, který v pořadu ztvárňoval hlavního protagonistu zákeřného Franka Underwooda, má se tak více zaměřovat na jeho seriálovou manželku Claire v podání Robin Wright. Kdy na Netflixu poběží zatím poslední řada seriálu, ještě nebylo oznámeno.

Začíná natáčení filmu Skleněný pokoj ve vile Tugendhat. Po prvních natáčecích dnech v Praze se štáb přesunul do legendární brněnské vily. Snímek na motivy slavného románu spisovatele Simona Mawera, vypráví o dramatických událostech 20. století i o zrození vily Tugendhat. Režie se ujal Julius Ševčík, mezi jehož díla patří mimo jiné i divácky populární Masaryk.

Úspěšný marvelovský snímek Spider-Man: Homecoming se dočká pokračování. Studio nově zveřejnilo lokace, na kterých se bude natáčet a je mezi nimi i Praha. Natáčení by mělo začít v polovině května, snímek má pak plánovanou premiéru na začátek července příštího roku.

Po hollywoodských Oscarech se i české filmy a jejich tvůrci dočkali svých domácích ocenění. V sobotu 10. ledna proběhl 25. ročník Českých lvů. Ceremoniál ovládla Bába z ledu, která získala šest ocenění mimo jiné i to za nejlepší film. Z herců si pak sošky odnesli Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Petra Špalková a Oldřich Kaiser.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací