Mark Gatiss se rozpovídal o Sherlockovi, Daniela Kolářová vzpomínala na Obecnou školu

V pátek proběhly první dvě tiskové konference Febiofestu.
 
 
Hostem úplně první konference 25. ročníku MFF Praha – Febiofest byl britský režisér, scenárista, producent a herec Mark Gatiss. Ten je nejznámější pro svou práci na televizním seriálu Sherlock, který spoluvytvořil se Stephenem Moffatem, mimo jiné se v něm objevuje i coby Mycroft Holmes, bratr slavného detektiva. Mezi jeho další projekty patří i Doctor Who nebo role ve Hře o trůny.

Na Febiofest přijel Gatiss uvést svou novou minisérii pod názvem „Queers“. Osmidílný projekt se věnuje gay komunitě ve Velké Británii a vznikl k oslavě 50. výročí dekriminalizace homosexuality v Anglii a Walesu. Objevují se v něm britské ikony jako Alan Cumming či Russell Tovey. Podle Gatisse je britská kultura v současnosti hodně tolerantní, to však stálo hodně úsilí.

Mimo to se Gatiss rozpovídal o svém nejslavnějším projektu, tedy Sherlockovi. Na otázku, zda bylo těžké prosadit další adaptaci Sherlocka, když je jich v současnosti tak mnoho, odpověděl, že to bylo to nejjednodušší setkání s televizním vedením, jaké kdy měl. „BBC řekla: Moderní Sherlock? Ano. A bylo to,“ vysvětlil pobaveně.  S Moffatem se chtěli pokusit o něco nového, a moderní Sherlock se jim zdál přirozený. Do celého kontextu to zapadalo. Působí to až tak autenticky, že se i setkal s fanoušky, kteří si neuvědomovali, že 21. století není pro Sherlocka přírodním habitatem.

Na konto herců uvedl, že Benedict Cumberbatch jako Sherlock byl skoro jasná volba a hned po prvním čtení bylo rozhodnuto. S Watsonem to však bylo složitější, jenže jakmile dali poprvé dohromady Cumberbatche a Martina Freemana, jejich chemie byla nepopíratelná. A jestli bude další řada Sherlocka? Na to jednoduše odpověděl: „Never say never.“

Druhým hostem byla česká filmová a divadelní herečka Daniela Kolářová. Ta je známá pro své role v kultovních filmech jako Obecná škola, Na samotě u lesa nebo Kulový blesk a mnohé další. Na festivalu obdržela sošku Kristiána a uvedla Obecnou školu, ve které ztvárnila učitelku Maxovou.

Na tiskové konferenci zavzpomínala na natáčení i Jana Třísku a zbylé herecké kolegy z filmu. Padl i dotaz na její častou spolupráci se Zdeňkem i Janem Svěrákem. Na to konto uvedla, že se jí s nimi dobře spolupracuje, má ráda jejich humor a to, jak prolínají tragikomické zážitky a úctu k lidem. Na dotaz, zda by radši měla ve škole učitelku Maxovou, nebo Igora Hnízda, odpověděla, že ani jednoho. „Oba jsou tak trochu extrémy,“ dodala.

Nepopírala však, že učitelka Maxová patří mezi její nejmilejší role. „Bylo to období, kdy se učitelky nesměly vdávat a mít děti. A tak jsem si tam zařadila tu svou utrápenou postavu, která se na maloměstě stará třeba o svou maminku, a pak se ve škole dostane mezi ty malé mázlíky,“ uvedla. Dodala také, že jí fascinovalo, jak Jan Svěrák zvládl natáčet s třídou chlapečků.

Mimo to se herečka rozpovídala i o divadle. Už ve čtvrtek na úvodním ceremoniálu Kolářová uvedla, že se více považuje za divadelní herečku než filmovou. V současnosti se objevuje v několika inscenacích. Fanoušci jí mohou vidět v Divadle U Valšů v představení Drahá Mathilda autora Israela Horovitze a Goldflamově Dámské šatně, ve Studiu DVA, v Divadle Palace a ve Viole.

 

Jak vypadala účast Marka Gatisse a Daniely Kolářové na 25. ročníku MFF Praha – Febiofest, se můžete podívat i ve fotogaleriích na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací