Recenze: Souboj pohlaví / Battle of the Sexes

„Šovinistické prase vs. chlupatá feministka.“
 
 
Tak nazval Bobby Riggs zápas století, ve kterém se utkal s Billie Jean King. Ta je v sedmdesátých letech ženskou tenisovou jedničkou. Když je ženám nabídnut na mistrovství menší plat než mužům, tenistky to tak nenechají být. Za svoji vzpouru si vyslouží vyloučení z tenisové federace, ale dámy s Billie Jean King v čele se nevzdávají. Zakládají svůj vlastní spolek a docela se jim daří. Objíždějí turnaje, vydělávají a nic jim nechybí. Jenže jednoho dne se odkudsi ozve Bobby Riggs, bývala světová jednička v tenisu, několikanásobný mistr světa, zkrátka opravdu talentovaný hráč. Teď je mu však už pětapadesát let a jeho největší oblibou se stalo sázení, kterým je naprosto posedlý. A to, spolu s jinými okolnostmi, ho přivede na myšlenku vyzvat na zápas Billie Jean. Ta nejdřív odmítne, ale sled nepříjemných událostí, jí nakonec donutí nabídku přijmout. A tak se celý svět připravuje na největší a přelomový tenisový zápas v historii. Vítěz bere vše, a v sázce je opravdu dost.

Toto sportovní drama ze světa tenisu nám přináší manželské režisérské duo Jonathan Dayton a Valerie Faris. Jejich nejznámějšími počiny jsou Malá Miss Sunshine a Ruby Sparks. Tentokráte vytvořili snímek inspirovaný skutečnými událostmi. Je to příběh, který určitě stálo za to zfilmovat. Jejich podání působí trochu tak, že zobrazují ženy jako ty dobré a muže jako ty zlé. A to může být poněkud problematické, ovšem v té době to tak ještě fungovalo, společnost byla rozdělená a Dayton s Faris na to dobře poukazují. Navíc jejich Souboj pohlaví má více rovin, je to biografické drama s prvky komedie, které se věnuje několika sociálním tématům: rovnoprávnosti žen, homosexualitě a světu sportu. A to vše mistrně vypráví skrz své propracované postavy.

Riggs je hyperaktivní šovinistický trouba a King je soustředěná a odhodlaná hráčka.Ty by však nebyly ono, bez svých představitelů. Ústřední dvojice Emma Stone a Steve Carell jsou totiž těmi, na kterých celý snímek stojí. A tvůrci zvolili výborně. Carell ztvárňuje postaršího bývalého sportovce, který má problém se sázením, naprosto dokonale. Navíc do svého výkonu vkládá i komické momenty, které baví a je z nich poznat, že si herec svojí práci užíval. Jeho Riggs je sice vypočítavý, ale v duši klaun, který se rád předvádí. Ve snímku má představovat jakéhosi záporáka, ale Carell nám svým výkonem ukazuje, že nejde o zcela špatnou osobu. Na druhou stranu, Emma Stone je coby Billie Jean King o něco umírněnější, a přesto je její výkon velmi kvalitní. Její Billie Jean je mladá sportovkyně, která ještě objevuje svět, sama sebe a svoji sexualitu. Zápas s Riggsem tak má pro ni hlubší význam, je to tak trochu zápas se sebou samotnou. Stone s lehkostí ztvárňuje tuto její rozpolcenost a její výkon přidává do filmu dramatický prvek. Billie Jean a Bobby jsou si vzájemnými opaky, Riggs je hyperaktivní šovinistický trouba a King je soustředěná a odhodlaná hráčka, oba však jedno spojuje, a to je tenis a jejich talent. V neméně významných rolích se pak objevili Sarah Silverman, Natalie Morales, Alan Cumming, Bill Pullman, Andrea Riseborough či Eric Christian Olsen.

Souboj pohlaví je vyvedený nejen z hereckého hlediska, ale i dalších aspektů. Jmenovitě stojí za pochvalu dobové kostýmy a povedené masky, díky kterým se herci přiblížili svým skutečným předlohám. Mimo to je také nutné zmínit hudební doprovod, o který se postaral Nicholas Britell. Ten se podílel například na Sázce na nejistotu nebo Moonlight, za který byl nominovaný na několik cen. Zde přináší svižný soundtrack doplněný o popové hity jako Me, myself and I, Rocket Man či What is Life, které ozvláštňují celkovou atmosféru filmu.

Stone i Carell se už spolu střetli v Bláznivé, zatracené lásce, kde ztvárnili otce a dceru, zde se zhošťují trochu jiných úloh, je však vidět, že si tato dvojice na plátně dobře rozumí a vzájemně se doplňuje. A právě díky nim je Souboj pohlaví tak pohlcující. Jejich výkony jsou to hlavní, co nás na snímku přitahuje a baví. Když se do toho přidá zajímavý příběh, autentické masky a kostýmy a chytlavý soundtrack, vznikne okouzlující podívaná, která zkrátka stojí za to.
 
 

Tenisový high-five!


 
 

„Pane, jak to že máte, tak bílé oblečení?“ „Peru v Arielu.“


 
 

Koukej, já mám dolar!


 
 

85%

Souboj pohlaví / Battle of the Sexes

Stone i Carell se už spolu střetli v Bláznivé, zatracené lásce, kde ztvárnili otce a dceru, zde se zhošťují trochu jiných úloh, je však vidět, že si tato dvojice na plátně dobře rozumí a vzájemně se doplňuje. A právě díky nim je Souboj pohlaví tak pohlcující. Jejich výkony jsou to hlavní, co nás na snímku přitahuje a baví. Když se do toho přidá zajímavý příběh, autentické masky a kostýmy a chytlavý soundtrack, vznikne okouzlující podívaná, která zkrátka stojí za to.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací