Duben 2018 přinese Severský filmový čtvrtek s projekcí dramatu Samotář

V Evaldu se bude promítat norský film s lodní poetikou.
 
 
V rámci pravidelných Severských filmových čtvrtků se bude 4. dubna 2018 promítat norské drama norského režiséra a scénáristy Påla Jackmana. V hlavní roli Eivinda, který bydlí na lodi Jernanger, jež posledních třicet let kotví u mola v norském Stavangeru, se představí vynikající herec Bjørn Sundquist. Dalších rolí se chopili Pål Sverre Hagen, Nils Utsi, Hans Petter Hansen, Magne Høyland, Mary Sarre či Inga Marja Sarre.

„Snímek se do velké míry opírá o herecký výkon představitele hlavní role – zkušeného Bjørna Sundquista. Obzvlášť výrazně se do paměti diváků zapsal ve filmech Nula stupňů Kelvina a Můj žárlivý holič. Zdatně mu sekunduje také Pål Sverre Hagen, jenž v této době už měl za sebou první výrazné herecké úspěchy, ale jeho největší role ve velkofilmu Kon-Tiki měla teprve přijít,“ vyzdvihuje klady filmu Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu.

Již tradičně se můžeme těšit i na krátký úvod. Tentokrát se dozvíme něco o Stavangeru, dějišti filmu.

Co: Severské filmové čtvrtky – Samotář

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 5. dubna 2018 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Samotář:

Eivind bydlí na lodi Jernanger, která posledních třicet let kotví u mola v norském Stavangeru. Na lodi provozuje i café bar, jehož stálým inventářem jsou jeho nejstarší kamarád s přezdívkou Právník, opálený Pedersen, který každoročně tráví s manželkou půlku roku ve Španělsku, a Rolvsen platící za pivo muzikou. Eivind je temperamentní a ničeho se nebojí, kromě jediného – lásky. Ani po letech nedokáže zapomenout na přítelkyni z mládí jménem Beatrice, kterou nechal daleko na severu. Chtěl se totiž nejdřív trochu porozhlédnout po světě, ale k Beatrice se pak už nikdy nevrátil. Teď vstoupil Eivindovi do života mladík Kris, před nímž stojí podobná volba. Vydá se v Eivindových stopách, nebo zvolí vlastní cestu?

Režie: Pål Jackman

Scénář: Pål Jackman, Eigil Kvie Jansen

Hrají: Bjørn Sundquist, Pål Sverre Hagen, Nils Utsi, Hans Petter Hansen, Magne Høyland, Mary Sarre, Inga Marja Sarre

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací