Vernisáží 21. ročníku Salonu filmových klapek 2018 provedla Dana Morávková

Slavnostního klapnutí se chopila Kateřina Miler, dcera otce slavné postavičky krtečka.
 
 
Víte, jak poznáte, že se blíží další ročník Zlín Film Festivalu? Salon filmových klapek, který je dnes již neodmyslitelnou součástí filmového festivalu pro děti a mládež, vyráží na svou tour. Neodmyslitelnou zastávkou je i ta v našem hlavním městě. Slavnostní vernisáž 21. ročníku Salonu filmových klapek 2018 proběhla v pražském Divadle Hybernia 4. dubna 2018 a moderátorského žezla se chopila herečka, choreografka a bývalá krasobruslařka Dana Morávková.

Ve foyer divadla je do 19. dubna 2018 k vidění na 140 originálních děl. Obyčejné filmové klapky pozvedly na umělecká díla osobnosti jako jsou Kristian Kodet, Jiří Slíva, Ivan Baborák, Boris Jirků a další významní výtvarníci. Zvláštní pozornost byla venována jedné konkrétní, a to Růže pro tebe, jejíž autorkou je Kateřina Miler, dcera otce slavné postavičky krtečka. Usměvavá dáme se chopila i slavnostního aktu v podobě klapnutí klapkou a zahájení výstavy.

Do Hybernie přišla i řada slavných hostů. Při obdivování klapek jsme zastihli například herce Zdeňka Piškulu, herce, tanečníka a choreografa Vlastimila Harapese, malíře Kristiána Kodeta, Josefa Trojana (syn Ivana Trojana), publicistku a komediální herečku Zuzanu Bubílkovou a mnoho dalších.

Hlavní úlohou projektu je podpora autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. Tradiční aukce se uskuteční v neděli 27. května 2018 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 58. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež.

Pokud byste měli zájem prohlédnout si klapky z předchozích dvaceti let, máte jedinečnou možnost, a to prostřednictvím publikace „Salon filmových klapek 1998 – 2017 Zlín“. Na stránkách obsáhlého almanachu je k vidění nejen 2222 umělecky ztvárněných filmových klapek, ale naleznete zde i průřez jednotlivými ročníky, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 milionů korun získaných z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny.

Jak to na vernisáži v Divadle Hybernia vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací