Jubilejní dvacáté Kino na hranici promítne více než 140 snímků

Vychutnejte si atmosféru promítání přes hraniční řeku Olši.
 
 
Již za pár dnů startuje jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, který přinese několik novinek i návratů k tradici. Festival letos poprvé potrvá celých sedm dnů, tedy od 27. dubna do 3. května 2018 a nabídne více než 140 snímků. Znovu se bude promítat přes hraniční řeku Olši – z Česka na plátno v Polsku. „Po letech se opět vracíme k přeshraničním projekcím přes řeku Olši, které se v letech 2009 až 2012 těšily mimořádnému zájmu publika. Pod širým nebem budeme letos promítat hned čtyřikrát,” uvedla česká ředitelka přehlídky Petra Slováček Rypienová.


Z polských filmových perliček si určitě nenechte ujít debut režiséra Piotra Domalewského Tichá noc nebo na Oscara nominovaný animovaný film S láskou Vincent Doroty Kobielové a Hugha Welchmana. Druhý jmenovaný snímek se tematicky promítne i do doprovodného programu, a to v podobě výstavy čtyřiceti olejomaleb, které byly během natáčení použity (celkově jich bylo použito 66 960). Z českých a slovenských zástupců jmenujme například romantický thriller Hastrman Ondřeje Havelky, dokument Olgy Sommerové Červená či krimi-drama Petera Bebjaka Čára.

Z významných hostů, kteří přijali pozvání organizátorů, se bezesporu zaslouží zmínku slovenský režisér Martin Šulík, jenž osobně představí svůj nový film Tlumočník, který 20. Kino na hranici i zahájí. Potkat se budete moci i s českým hercem Ivanem Trojanem nebo polskou herečkou Danutou Stenka. Pocty se letos dostane světově uznávanému režisérovi Krzysztofu Zanussimu, českému režisérovi Janu Hřebejkovi a jeho dvornímu scenáristovi Petru Jarchovskému.

 

Co: 20. ročník Kino na hranici / Kino na granicy

Kdy: 27. dubna – 3. května 2018

Kde: v Českém Těšíně a polském Cieszynie

Podrobnosti: kinonahranici.cz

 
(Foto: Kino na hranici)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací