53. MFF Karlovy Vary uctí Miloše Formana a otevře letošní ročník filmem Lásky jedné plavovlásky

Cenu prezidenta festivalu převezme Jaromír Hanzlík.
 
 
Jako každý rok, i letos přináší konec dubna první informace o nadcházejícím ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Třiapadesátý ročník odstartuje poctivou dávkou vzpomínání. MFF uctí památku zesnulého režiséra Miloše Formana v rámci slavnostního zahájení, a to promítáním filmu Lásky jedné plavovlásky, který festival otevře. To ovšem není vše. Ve stejný den před hotelem Thermal proběhne koncert, na kterém zazní mimo jiné blok hudby z filmů Miloše Formana. Těšit se můžeme na hudbu ze snímků Hoří má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy.

„Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval – filmem. A přestože domácí diváci Lásky jedné plavovlásky znají z řady televizních repríz, jistě si je rádi vychutnají znovu na velkém plátně. Věříme, že uvedení tohoto filmu uvítají i naši zahraniční hosté, kteří nemají tak častou možnost vídat Formanovu českou tvorbou, která zásadním způsobem ovlivnila vývoj naší kinematografie,“ prozradil prezident MFF KV Jiří Bartoška.

Pocty se dostane i českému herci Jaromíru Hanzlíkovi, který obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za umělecký přínos české kinematografii. Při této příležitosti byl do programu festivalu zařazen film Bloudění.

Na zveřejnění jmen hlavních hostů si budeme sice muset ještě dva měsíce počkat, ale již dnes víme, že do Varů přijede zakladatel a umělecký ředitel Austin Film Society, režisér a producent Richard Linklater. Zhlédnout budeme moci jeho kultovní debut Flákač. Alespoň na pár vteřin se do lázeňského města vrátí Casey Affleck, a to prostřednictvím nové festivalové znělky, která bude představena během slavnostního zahájení. Co přesně si pro nás tvůrci, v čele s režisérem Ivanem Zachariášem, připravili, je zatím obestřeno rouškou tajemství, ale na první letošní tiskové konferenci bylo prozrazeno, že se natáčelo v severním Hollywoodu a Casey v klipu řídí vlastní auto.

Jiří Bartoška za asistence krásných hostesek odhalil i letošní vizuál, který nejen umělecky ztvárňuje filmový pás, ale i číslovku 53.

 

Jak to na tiskové konferenci vypadalo si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Co: 53. MFF Karlovy Vary

Kde: Karlovy Vary

Kdy: 29. června – 7. července 2018

Podrobnosti: kviff.com

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací