Recenze: Bratři Lumiérové / Lumière!

I v jednoduchosti nalézáme krásu.
 
 
Píše se rok 1893 a bratři Louis a Auguste Lumiérové konečně patentují výsledek své mnohaleté práce. Světu pak vynález, který nazvou kinematografem, představují o dva roky později. První padesátivteřinový snímek Dělníci odcházející z Lumiérovy továrny poblázní svět a všichni vědí, že už není potřeba vynalézat nic jiného. Kinematograf je téměř dokonalý. Kameraman točí klikou a na 35 mm film zachytí 50 vteřin snímků. To sice vyžaduje nesmírně precizní práci a plán, ale u Lumiéra pracují jen ti nejlepší. A tak začíná éra němé grotesky, dokumentu a herectví samotného.


Thierry Frémaux nepotřeboval složité kompozice, aby stvořil originální a dechberoucí dokument. Thierry Frémaux nepotřeboval složité kompozice, aby stvořil originální a dechberoucí dokument. Použil v něm 108 vybraných filmů francouzských bratří, z nichž mnohé ležely mnoho let zapomenuty ladem. Každý precizně zrekonstruoval, a nakonec roztřídil do jedenácti tematických kategorií, například svět, komedie, děti nebo práce. Neméně důležitým dílkem skládačky se stala krásná klasická hudba, která nás provází po celých 90 minut.

A nezaostává ani komentář samotného režiséra. U každého filmu vysvětlí, o co jde, kde a kdo ho točil a doplní i několik zajímavostí, díky nimž si všimneme třeba toho, který snímek je režírovaný a který spontánním dokumentem. Pobaví nás groteskní scénky i pokusy o herectví, především nás ale snímek přiměje se zamyslet nad tím, jak byl svět na přelomu století svěží a tolik podobný tomu dnešnímu. Třeba když se díky Lumiérům procházíme po Elysejských polích, vidíme hustou kočárovou dopravu a zmateně pobíhající turisty a Pařížany. Až na jiný pohon našich vozidel se mnoho nezměnilo. Díky těmto skokům do minulosti a do míst, která známe, v nás snímek vzbudí nejednu emoci…

Tenhle dokument je jedním slovem krásný. Thierry Frémaux jednotlivé krátké filmy bratří Lumiérů pečlivě vybral, roztřídil do kategorií a citlivě okomentoval. Přestože se díváme „jen“ na film seskládaný z jiných, spolu s nádhernou hudbou střídanou fatalistickými momenty ticha vychází snímek jako nesmírně emotivní. Vyvolá v nás na několik malých okamžiků pocit neuchopitelnosti času a pomíjivosti každého momentu, když sledujeme záběry tak běžné činnosti jako denního provozu na ulici, záběry, kterých natočili bratři Louis a Auguste Lumiérové na přelomu 19. a 20. století přes tisíc a přesvědčivě dokázali ukotvit svůj vynález, kinematograf, na trhu i v dějinách.
 
 

První komedie je na světě.

 
 

Notoricky známý přijíždějící vlak. Diváci měli strach, že vyjede z plátna.

 
 

James Cameron se inspiroval u těch nejlepších.

 
 

90%

Bratři Lumiérové / Lumière!

Tenhle dokument je jedním slovem krásný. Thierry Frémaux jednotlivé krátké filmy bratří Lumiérů pečlivě vybral, roztřídil do kategorií a citlivě okomentoval. Přestože se díváme "jen" na film seskládaný z jiných, spolu s nádhernou hudbou střídanou fatalistickými momenty ticha vychází snímek jako nesmírně emotivní. Vyvolá v nás na několik malých okamžiků pocit neuchopitelnosti času a pomíjivosti každého momentu, když sledujeme záběry tak běžné činnosti jako denního provozu na ulici, záběry, kterých natočili bratři Louis a Auguste Lumiérové na přelomu 19. a 20. století přes tisíc a přesvědčivě dokázali ukotvit svůj vynález, kinematograf, na trhu i v dějinách.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací