Recenze: Avengers: Infinity War

Největší superhrdinský team up je tu.
 
 
Šest Kamenů nekonečna (orig. Infinity Stones): prostoru, reality, síly, mysli, času a duše. Jejich síla je nezměřitelná, dohromady dokážou zničit celý vesmír. A přesně to má v úmyslu Thanos, chce získat všech šest kamenů. Ale nebude to mít jednoduché, proti němu stojí celá řada superhrdinů a ti se jen tak nedají. Závod o záchranu celého světa začíná: teď. Budou však jejich síly na tohle stačit?

Tak zní ve zkratce děj snad nejočekávanějšího marvelovského snímku Avengers: Infinity War. Už od prvních ukázek slibují tvůrci ohromující zážitek. A Anthony a Joe Russo nezklamou. Toto bratrské režisérské duo se už podílelo na Návratu prvního Avengera a Občanské válce. I tentokráte přináší fanouškům velkolepou podívanou, která baví od začátku až do konce. Děj má spád a na plátně se neustále něco děje, čímž je udržována divákova pozornost. Navíc Russoovi svým vypravěčským stylem drží své publikum neustále v napětí, které neopouštějí do poslední momentu. V tenzi udržuje příběh i hudební doprovod Alana Silvestriho, který se prolíná dějem a k již známým znělkám přidává nové svěží tóny, které dobře zachycují celkovou atmosféru.

Tu však nejvíce podmiňují postavy, které jsou snad nejdůležitější součástí filmu. Na nich je založen celý marvelovský vesmír. Infinity War představuje kolizi jejich světů, potkáváme tu pohromadě všechny známé tváře od Iron Mana, Kapitána Ameriky, Thora, Hulka, Black Widow, Lokiho, Black Panthera, Doctora Strange, Spider-Mana až po Strážce Galaxie a mnohé další. Jejich osobnosti byly rozvíjeny po řadu osmnácti snímků, a tak je uspokojující vidět, že většina z nich dostala v Infinity War svůj prostor. Dá se polemizovat, že někteří jedinci byli o tento prostor trochu obráni, ale při takovém množství postav se není čemu divit. A Russoovi dokázali s dostatečným přehledem zachytit každou z mnoha osobností. U některých výraznějších jedinců také dochází i k jakémusi osobnostnímu vývoji.

Je to velkolepá kolize těch největších a nejznámějších superhrdinů.K tomu se vážou i herecké výkony. A Infinity War má opravdu bohaté herecké obsazení. Snad nejvýraznějším je Robert Downey Jr. coby Tony Stark. Je to právě on, kdo v roce 2008 odstartoval superhrdinskou mánii studia Marvel snímkem Iron Man. Jakožto nejdéle sloužícího Avengera je potěšující vidět, jak daleko došel a jak velkým vývojem prošla jeho postava. Na Downeyho výkonu sledujeme výraznou změnu v chování jeho hrdiny, tentokráte nejde jen o jednoduchý herecký výkon, kdy se zdá jakoby „hrál sám sebe.“ Downey jde více do hloubky a tím naznačuje, že jde opravdu do tuhého. A to skutečně jde. To, že s tímhle novým záporákem to nebude žádná sranda, dokazuje Josh Brolin už ve své první scéně, kdy coby Thanos zanechává na divákovi obrovský dojem. Brolinův Thanos je postavou, na kterou už všichni fanoušci netrpělivě čekali, a coby ústřední záporák opravdu nezklame. Není to jen další padouch, který chce prostě zničit svět, Thanos má silné motivy a propracované pozadí, což ho staví na pomyslnou špičku marvelovských záporáků. To by tak ovšem nebylo bez Brolinova výkonu, který dodává tomuto titánovi jakousi lidskost a hloubku. Napomáhají tomu i kvalitní speciální efekty, díky kterým se v počítačově vytvořené postavě odráží i kus Brolina. V dalších rolích se pak vrací Benedict Cumberbatch, Chris Evans,Chris Hemsworth, Chris Pratt, Tom Holland, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Chadwick Boseman, Sebastian Stan, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Scarlett Johansson, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel a nekonečné množství dalších.

Infinity War je událost, ke které směřovaly všechny předchozí snímky studia Marvel. Je to velkolepá kolize těch největších a nejznámějších superhrdinů, na kterou se fanoušci těší už od jejího oznámení v roce 2014. A s tím se plní plno očekávání, v které fanoušci doufají, že film splní. A i když se nejspíš nezavděčí každému, tak se tvůrci snažili divákům připravit co největší zážitek, a to se jim povedlo. Dobře zachytili velké množství postav a dějových linií, které dokázali prolnout tak, aby dávaly smysl a nepůsobily moc zmatečně. Na vrub toho je nutno uznat, že ačkoliv je příběh přehledný, tak pro diváka neznalého předchozích filmů, může působit poněkud komplikovaně. Zkrátka je pro pochopení nutné znát všechny předchozí marvelovky, a může se zdát, že je to na škodu, tím však tvůrci dávají najevo, že Infinity War vytvořili zvláště pro své fanoušky, kteří to dokážou ocenit.

Dohromady se dá Infinity War nazvat jako superhrdinský team up snů. Pro komiksového nadšence chuťovka. Russoovi odvedli opravdu kus práce a dali si záležet, aby své fanoušky nezklamali. Snímek má spád, akci, napětí, chytlavý soundtrack, kvalitní vizuální i speciální efekty, bohaté herecké obsazení a propracovaný příběh. Zkrátka podívaná, které skoro nic nechybí a představuje must-see pro příznivce světa Marvelu.
 
 

Nový boyband na obzoru.


 
 

Tak, a teď všichni zaujměte své nejlepší superhrdinské pózy.


 
 

Sakra, dostal jsem křeč v ruce.


 
 

100%

Avengers: Infinity War

Dohromady se dá Infinity War nazvat jako superhrdinský team up snů. Pro komiksového nadšence chuťovka. Russoovi odvedli opravdu kus práce a dali si záležet, aby své fanoušky nezklamali. Snímek má spád, akci, napětí, chytlavý soundtrack, kvalitní vizuální i speciální efekty, bohaté herecké obsazení a propracovaný příběh. Zkrátka podívaná, které skoro nic nechybí a představuje must-see pro příznivce světa Marvelu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací