Květnový Severský filmový čtvrtek přinese finskou komedii Vše pro vlast

V květnu se pobavíme u finské komedie z prostřední sportovního dopingu.
 
 
Režisér Arto Halonen se inspiroval dopingovým skandálem, kterému v roce 2001 čelil finský národní tým na mistrovství světa v klasickém lyžování a natočil sportovní komedii Vše pro vlast, kterou nám Skandinávský dům přináší v rámci pravidelných Severských filmových čtvrtků (3. 5. 2018).

„Vše pro vlast je komedie. Jak je ovšem pro finskou kinematografii typické, nevyhýbá se ani vážným úvahám. Kde leží hranice mezi lékařskou podporou sportu a dopingem? Co všechno máme, můžeme či musíme pro svou vlast udělat? A jak se máme zachovat, když se nám do profesní etiky začnou plést osobní zájmy a emoce?,“ popisuje vybraný snímek Zuzana Vorlíková ze Skandinávského.

Ústřední role se chopil Martti Suosalo, který byl za svůj výkon v roli Tovia nominován na finskou cenu Jussi. Ambiciózní lyžařku ztvárnila Pamela Tola. Této jedné z nejobsazovanějších finských hereček současnosti bude věnován i krátký úvod před čtvrtečním promítáním.

 

Co: Severské filmové čtvrtky – Vše pro vlast

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 3. května 2018 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Vše pro vlast:

Finský snímek Vše pro vlast vypráví příběh Toiva, muže středního věku, který je svým okolím a vlastně i sám sebou považován za outsidera. Však i jeho cynické životní motto zní „raději být bez práce a opilý, než jen bez práce“. Život mu však obrátí na ruby lékařský objev: Toivova krev obsahuje extrémně vysokou hladinu hemoglobinu, čímž působí jako zdroj energie pro trénované sportovce. Cynický Toivo tak spadne do hledáčku trenéra národní finské reprezentace a stane se tajnou zbraní krásné lyžařky Aino. Ta, pravidelně dopována Toivovou krví, se může stát favoritkou nadcházející olympiády. Slibný postup finského týmu se však ocitá v ohrožení a vše závisí na jediné otázce: udělá Toivo pro vlast vše?

Režie: Arto Halonen

Scénář: Arto Halonen, Olli Soinio, Jouni Kemppainen

Hrají: Martti Suosalo, Pamela Tola, Janne Reinikainen, Mikko Kouki, Hannu-Pekka Björkman, Pirjo Lonka, Satu Paavola a další

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací