Recenze: Neznámý voják / Tuntematon sotilas

Základní stavební kámen finské kultury v novém podání. Překoná kultovního předchůdce z roku 1955? 
 
 
Ačkoli je zřejmě pro mnoho českých diváků Neznámý voják neznámou záležitostí, ve Finsku nenajdete mnoho těch, kterým příběh nic neřekne. Jestli nevěříte, můžete se sami přesvědčit každý rok na 6. prosince – v tento den, totiž na Den nezávislosti, finská veřejnoprávní televize YLE vysílá černobílou verzi z roku 1955 a přitáhne k televizním obrazovkám až 1 milion diváků. Dosáhne takového věhlasu i v pořadí třetí adaptace románové předlohy Väinöa Linny?


Režie Neznámého vojáka se tentokrát zhostil Aku Louhimies o němž je obecně známo, že se ve své tvorbě nebojí být kritický a ukazovat společnosti jistou formu zrcadla. Pustit se však do snímku, který je pro Finy srdcovou záležitostí, chtělo pořádnou dávku odvahy. Režisérský sen se tak mohl velmi snadno přeměnit na děsivou noční můru.

To se však nestalo. Třetí adaptace (první se zhostil roku 1955 Edvin Laine, druhé v roce 1985 Rauni Mollberg) nabízí nezkreslený pohled na válku – takovou jaká byla, takovou, jakou vždy zřejmě bude. Velkou sílu snímku nedává jen skvělý scénář (Jari Rantala, Aku Louhimies) a grafický doprovod v podobě map, které se v průběhu snímku objevují a umožňují divákům lepší orientaci ve složitém konfliktu na severu Evropy, ale rovněž samotné pojetí. Neznámý voják diváky provede bojištěm tak, že na to jen tak nezapomenou – bez iluzí, bez přikreslení a bez falešné naděje.

Louhimiesovo válečné drama vypráví o jednotce finských vojáků.Louhimiesovo válečné drama vypráví o jednotce finských vojáků, kteří bojují proti agresorovi, který na ně jako vzteklý pes nepřestává dorážet a brát si, co mu nepatří, Sovětskému svazu. Po tom, co si po roce 1939 Stalin a Hitler rozdělili sféry vlivu, zabral Stalin Lotyšsko a Estonsko a spolu s Hitlerem si rozporcovali Polsko. A Finsko? Sovětům se nejvíce zalíbila finská Karélie nacházející se nedaleko sovětského Leningradu. V listopadu 1939 vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes obrovskou převahu nedokázala obranu udatných Finů prolomit. Až po zdlouhavé Zimní válce se Sovětům podařilo zhltnout část finského území.

V roce 1941 se ale situace mění. Hitler porušuje pakt se Stalinem a nacistická vojska útočí na Sovětský svaz. Toho využívají Finové, aby se pokusili dobýt část své ztracené domoviny zpět. A právě tehdy začíná příběh příhodně nazvaný Neznámý voják. Poskytuje divákům realistický obraz války a kromě toho, že bravurně líčí různorodost finské jednotky, kterou spojuje touha ucelit vlast, taky nabízí technicky zvládnutou podívanou, od které není snadné se odtrhnout. Pro trpělivé diváky navíc tvůrci kromě verze o 135 minutách nabízí ještě alternativní, která má celých 180 minut. Boje v mrazivých podmínkách severu tak mohou prožít celé tři hodiny.

„Osamocené Finsko ukazuje, čeho jsou schopni svobodní muži,“ pronesl prý Winston Churchill v průběhu Zimní války. Vezmeme-li si z citátu inspiraci pro zhodnocení riskantního režisérského počinu Aku Louhimiese, pak lze říci, že režisér umně přenesl na plátno příběh, ve kterém ukázal, čeho jsou schopni svobodní muži v cestě za svobodou svou, svých rodin a své vlasti. To vše podpořeno suverénními hereckými výkony.
 
 

Za vlast.


 
 

Za rodinu.


 
 

Za budoucnost.


 
 

 

95%

Neznámý voják / Tuntematon sotilas

"Osamocené Finsko ukazuje, čeho jsou schopni svobodní muži," pronesl prý Winston Churchill v průběhu Zimní války. Vezmeme-li si z citátu inspiraci pro zhodnocení riskantního režisérského počinu Aku Louhimiese, pak lze říci, že režisér umně přenesl na plátno příběh, ve kterém ukázal, čeho jsou schopni svobodní muži v cestě za svobodou svou, svých rodin a své vlasti. To vše podpořeno suverénními hereckými výkony.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací