Na 58. Zlín Film Festival přijedou Art Parkinson, Josh Wiggins, Andrea Morricone a další vzácní hosté

Festival zahájí islandský film Falkoni a česko-slovenské drama Nina.
 
 
Přípravy na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež vrcholí. 58. ročník Zlín Film Festivalu odstartuje již za necelé tři týdny. Program nabídne projekce tří stovek filmů z 55 zemí světa. Z netradičních zemí jmenujme například Svazijsko, Faerské ostrovy, Singapur, Venezuela nebo Chile. „Stejně jako loni nabídneme o něco menší počet snímků než v minulosti, které ale budeme více reprízovat a lidé tak budou mít větší šanci je na festivalu zhlédnou,“ vysvětluje umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Hned tři filmové sekce budou věnovány oslavám stého výročí Československa. „Promítat budeme například kolekci českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami. Řada z nich přijede svůj oblíbený film na festival uvést,“ uvedla Markéta Pášmová. Těšit se můžeme i na kultovní pohádky, jako jsou Ať žijí duchové, Tři veteráni a Perinbaba či komedii století S tebou mě baví svět.

Festival nabídne i 15 rakouských celovečerních filmů pro děti a mládež, které přijede uvést celá řada herců a tvůrci. Jako protipól tradiční evropské kinematografie byla do programu zařazena sekce American Teen, jež se soustředí především na nezávislé snímky. V rámci American Teen budeme moci zhlédnout Přízračný svět, Napoleon Dxnamit či Má volba.

Do Zlína zamíří i nespočet vzácných hostů. Ze zahraničních osobnostní pozvání přijali hudební skladatel Andrea Morricone (syn legendárního Ennio Morriconeho, šestnáctiletý Art Parkinson (Rickon Stark ze Hry o trůny) či devatenáctiletý texaský rodák Josh Wiggins, který na festivalu uvede soutěžní snímek Cesta divočinou (Walking Out). Zlatý střevíček za mimořádný přínos v kinematografii pro děti a mládež převezmou slovenská herečka Magda Vášáryová a český herec Jaromír Hanzlík. Určitě se zde potkáme i s českou herečkou a pětinásobnou držitelkou Českého lva Aňou Geislerovou, která se stala předsedkyní poroty.

Velká pozornost bude zaměřena i na filmovou hudbu. Jedna ze sekcí věnovaných českému filmu vyzdvihne i fenomén československé filmové hudby. Společně zavzpomínáme na významné hudební skladatele jako jsou Jaroslav Uhlíř, Karel Svoboda, Petr Skoumal, Petr Hapka či Angelo Michajlov. Pozadu nezůstane ani doprovodný program, který nabídne i večer s filmovou hudbou. „Komponovaný večer Zazpívej mi film nebude jen o poslechu známých filmových písní. Diváci se do něj mohou sami zapojit, mohou se těšit i na hudební improvizace a také na nové a netradiční hudební aranže,“ prozradila výkonná ředitelka filmového festivalu Jarmila Záhorová. 

Jak to vypadalo na tiskové konferenci, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

 

 

Co: 58. Zlín Film Festival

Kdy: 25. května – 2. června 2018

Kde: Zlín

Podrobnosti: zlinfest.cz

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací