Filmy Marvel: Loki, Thanos, nebo Killmonger, kdo je ten nejlepší záporák?

Desítka těch nejzákeřnějších záporáků ze světa MCU

 
 
V komplikovaném světě Marvel Cinematic Universe (MCU) se v průběhu deseti let v devatenácti dosavadních snímcích objevilo už něco přes dvacet záporáků. Od Obadiah Stana přes Lokiho a Ultrona až po Thanose z posledních Avengers: Infinity War. Někteří byli jednorázoví, jiní se zase pro diváckou oblíbenost udrželi i v několika filmech (nejvýznamněji Loki). Tak či onak antagonisté tvoří vedle hrdinů ty nejdůležitější postavy ve filmu, mají několik úkolů: doplňovat protagonistu, mít opodstatněný a propracovaný plán na zničení světa, a hlavně by měli být hodnými oponenty ke svým hrdinům. Není nijak překvapující, že za takovou dobu se ze strany fanoušků ozývaly různorodé ohlasy na záporaky, kteří vznikli pod taktovkou studia Marvel. Někteří vůbec nesplnili očekávání fanoušků, a naopak byli velkým zklamání, jiní byli zase příjemným překvapením, které dostálo fanouškovským představám na všech frontách. A právě na tu druhou skupinu se dnes zaměříme v přehledu deseti nejlepších a nejzákeřnějších padouchů MCU.

10. OBADIAH STANE

První marvelovský padouch z prvního snímku MCU, který to všechno započal, a právě proto si zasluhuje zmínku na tomto seznamu. Obadiah Stane se objevil coby nepřítel Iron Mana ve stejnojmenném filmu z roku 2008. Jeho představitelem byl Jeff Bridges, který ve snímku předvedl velmi kvalitní výkon. Obadiah Stane je ze začátku věrným pomocníkem Tonyho Starka, s příchodem Iron Mana se však začínají věci měnit. Inspirován protagonistou filmu, vytvoří si Stane vlastní super oblek, který nazve Iron Monger. Ozbrojen se pak v bitvě staví proti Starkovi coby Iron Manovi. Je to padouch, který byl ze začátku spojencem hrdiny a pak se proti němu obrátil, což je poměrně ohraný motiv, ovšem zde to funguje. Robert Downey jr. otevřel svým Iron Manem fanouškům svět Marvelu a stejně tak Bridges započal jeho historii různorodých padouchů.

9. EGO

Ego, žijící planeta, je poměrně nová postava, která figurovala jako antagonista ve Strážcích Galaxie Vol. 2. Této neobvyklé role se ujal hollywoodský předák Kurt Russell. Egovo filmové ztvárnění se poněkud liší od toho originální komiksu, to však nemůžeme mít tvůrcům za zlé vzhledem k tomu, o jak bizarní postavu jde. Ve Strážích je Ego představen coby ztracený otec hlavního protagonisty Petera Quilla neboli Star Lorda, který chce využít svého potomka ke zničení světa. Je to chladnokrevná komplexní postava a Russell podává více než úctyhodný výkon. Přidanou hodnotou mu budiž i jeho vztah k Star-Lordovi

8. ZEMO

Celým jménem Helmut Zemo je antagonistou filmu Captain America: Občanská válka. Příběh je postaven na tom, že zde dochází k epickému střetu mezi superhrdiny, kteří utvoří dva týmy: Iron Manův a Kapitána Ameriky. Jeden by řekl, že by to pro snímek stačilo, ale tvůrci se do příběhu rozhodli zasadit i padoucha Zema, který má svůj vlastní plán. I když se filmový Zemo poněkud liší od své komiksové předlohy (jmenovitě mu například chybí maska), tak je jeho postava komplexní a nepostrádá dostatečný motiv. Největším plusem je však charismatický výkon německého herce Daniela Brühla, který postavě dodává emocionální hloubku. Nezbývá než jen doufat, že Zema uvidíme v některém z dalších MCU filmů, možná ve větší roli a možná už i s onou charakteristickou maskou.

7. WINTER SOLDIER

Winter Soldier, nebo také Bucky Barnes, je poněkud kontroverzním záporákem. Ptáte se proč? I když se v Captain America: Návrat prvního Avengera představil jako jeden z ústředních antagonistů, tak přeci jen pořád zůstává i nejlepším přítelem Kapitána Ameriky a v současnosti se Winter Solider, teď už jako Bucky (a nově White Wolf) staví na stranu hrdinů. Byl zmanipulovaný nacistickou organizací Hydrou, která kontrolovala jeho mysl, a jako takový byl řízeným zabijákem. A právě všechny tyto fakta z něj dělají nejednoznačného záporáka, který měl obrovský potenciál a předčil veškerá fanouškovská očekávání.  Za pochvalu stojí i výkon Sebastiana Stana, který zde ukazuje své herecké dovednosti, kdy dokázal lusknutím prstu přepnout z miloučké postavy na chladnokrevného zabijáka.

6. HELA

Bohyně smrti a Thorova sestra, o které ani on sám nevěděl. Po Lokim (ale o tom až později), je to další Thorův sourozenec, ze kterého se vyklubal padouch, který chce zničit svět. Chudák Thor, s jeho rodinou opravdu není něco v pořádku. A to na to šli tvůrci ještě relativně zlehka, v komiksu i severské mytologii je totiž Hela jedno z mnoha dětí Lokiho (dalšími jsou například vlk Fenrir či osminohý kůň Sleipnir a další). Hela se představila v podání Cate Blanchett ve snímku Thor: Ragnarok. Blanchett předvedla dech beroucí výkon a její Hela byla impozantní i strašidelná. Důležité také je, že se jedná o první, a zatím jedinou, velkou ženskou antagonistku MCU a tvůrci si s tímto faktem dobře poradili.

5. VULTURE

Když studio Marvel konečně vyřešilo práva na Spider-Mana a oznámilo nový snímek, fanoušci byli plni očekávání. A Spider-Man: Homecoming se poměrně rychle stal pro mnohé nejlepším Spider-Manovským snímkem. Za svůj úspěch vděčí zejména Tomu Hollandovi coby hlavnímu protagonistovi, ale stejně tak i Michaelovi Keatonovi, který se zde představil coby Adrian Toomes alias Vulture. Jeho Vulture je silným antagonistou zejména proto, že má lidskou stránku; je to otec a manžel, který potřebuje uživit svoji rodinu. Hloubku mu dodává i to, že je otcem dívky, do které je ústřední hrdina zamilován. Snad nejvýraznější scénou, která dokazuje Keatonovi obrovské herecké schopnosti, je jeho mráz po zádech nahánějící dialog se Spider-Manem v autě, kdy mu dává doznání, že zná jeho tajnou identitu a vyhrožuje životem své dcery. Tvůrci zkrátka nemohli zvolit lépe.

 

4. RED SKULL

Na čtvrtém místě se nám umístil jeden z prvních záporáků ve světě Marvelovek. Johann Schmidt čili Red Skull je ikonickým komiksovým padouchem, který se na stříbrném plátně poprvé objevil ve snímku Captain America: První Avenger v podání charismatického Hugo Weavinga. Pro Red Skulla, velitele nacistické organizace Hydra, představuje Steve Rogers všechno, čím chtěl být, ale nemohl. Ve světě zmítaném druhou světovou válkou Hydra spolu se Schmidtem přidává do víru chaosu svůj plán na zničení světa za pomocí mimozemského Tesseractu. Weaving představil velmi důstojné a komiksově autentické zobrazení této postavy, která se řadí mezi fanouškovské oblíbence. Je jedině škoda, že Weaving není velkým příznivcem Marvelu a se svojí postavou již nechce mít mnoho společného.

3. KILLMONGER

Na třetím místě se umístil Erik Killmonger jeden z nejnovějších záporáků MCU z Black Panthera, který se poměrně rychle zařadil mezi ty nejlepší. Za to vděčí zvláště svému představiteli, kterým je Michael B. Jordan. Ten je sám komiksovým fanouškem, což je znát na jeho výkonu, kdy je vidět, že si herec svojí práci užíval a pořádně se věnoval přípravě na roli. Killmonger je navíc důstojným oponentem Black Panthera, má hloubku a důležité pozadí, které z něj činí komplexního antagonistu. Nezbývá než jen dodat, že Jordan se tímto stal již druhým hercem po Chrisu Evansovi, který se vykoupil po ne příliš úspěšné roli Johnnyho Storma v jedné z reinkarnací Fantastické čtyřky, studio Marvel zkrátka umí.

2. LOKI

Druhé místo zaujala fanouškovsky nejoblíbenější postava. Loki je bůh neplech a adoptivní bratr hrdiny Thora, který si dělá, co se mu zachce. Je také stálicí MCU, která se objevila už v pěti snímcích, ať už jako záporák či Thorův nejistý spojenec.  Na temnou stranu se přidává poté, co zjišťuje, že byl adoptován, vede ho k tomu i jistá závist k jeho staršímu bratrovi. Loki je miláčkem davu, zvláště díky svému představiteli, Tomu Hiddlestonovi, který je jeho pravým opakem. Je výjimečný i svým vztahem s Thorem, který z něj činí zajímavou a komplexní postavu, bez níž by Thorův svět jen těžko fungoval. Loki má zkrátka vše, co má mít správný padouch: motiv, plán, charisma, emoční vztah s hlavním hrdinou a nad to vše i oplývá humorem, kterým odlehčuje vážné situace. Není divu, že je u fanoušků populárnější než protagonista jeho filmů.

1. THANOS

Nejočekávanější a nejobávanější záporák MCU, na jehož grand entrance jsme čekali celých deset let. Thanos měl již menší camea v pár snímcích, ovšem ve své plné kráse se předvedl teprve v letošních Avengers: Infinity War, a nezklamal. Ba naopak, jednoznačně přeskočil všechny dosavadní MCU padouchy a ukázal, kdo je tady pánem. Už jen jeho první scéna a příchod na velké plátno je dechberoucí a zamrazí z ní. Zkrátka je dobře napsanou a promyšlenou komplexní postavou, která má silné a logické motivy, pozadí a emoce. Když se do toho všeho přidá výkon Joshe Brolina, dostává toto fialové monstrum rázem i lidskou stránku. Zkrátka impozantní záporák, jak má být a pro naše hrdiny tvrdý oříšek.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací