Rozhovor s Aňou Geislerovou o Zlín Film Festivalu a její roli předsedkyně poroty

Nechávám se teď oslovovat paní předsedkyně“, prozradila se smíchem Aňa Geislerová.
 
 
Aňa Geislerová je nejenom vynikající česká herečka, ale i pravidelná a nadšená návštěvnice Zlín Film Festivalu. Tento rok si ovšem nebude festival pouze užívat, ale čeká tu na ni jedna velká, ale příjemná povinnost – stane se totiž na devět dnů předsedkyní poroty. Jak se na tuto novou profesní roli těší, co má na Zlín Film Festivalu nejraději a jaký je její vztah ke Zlínu, jsme se jí zeptali v krátkém přátelském rozhovoru.

Červený koberec: Na 58. Zlín Film Festivalu nebudete pouze host, ale i předsedkyní poroty. Jaký jste měla pocit, když jste se tuto zprávu dozvěděla?

Aňa Geislerová: My jsme se o tom předběžně bavili vloni na festivalu a ta možnost mě nadchla. Hlavně nadchla moje děti, protože být tam celý týden je jejich sen. A to, že jsem předsedkyně jsem se dozvěděla zhruba před týdnem. Z toho jsem byla v šoku. Přijde mi to legrační a nechávám se teď oslovovat paní předsedkyně (smích). Beru to i zodpovědně. Přeci jen, jak si člověk těch cen cení a je to mezinárodní porota, tak se na to těším. Já mám nejraději ty výlety, kdy si člověk jede užívat a zároveň u toho i pracuje. Což je přesně toto.

Červený koberec: Už víte, kolik filmů Vás čeká?

Aňa Geislerová: To jsem se chtěla zeptat. Nevím, ale řekla bych že dost. Podle toho, kolik jich na festivalu je.

Červený koberec: Na Zlín Film Festivalu nejste žádným nováčkem; navštěvujete ho už čtyři roky. Co Vás na něm nejvíce baví?

Aňa Geislerová: Celá ta atmosféra. Všechno je tam přizpůsobeno pro děti. Je to tak, že děti si vezmou program, najdou si filmy, které je zajímají a zařídí si lístky. To město je opravdu bezpečné, všechno je tam přehledné, takže o ty velké nemám strach a nechám je dělat si svůj vlastní program. Pak se vždy scházíme. Za ty roky jsme si tam oblíbili svoje místa. Jsou to i doprovodné akce, které jsou zásadní. Děti si dají jeden nebo dva filmy denně, mezitím tam jsou koncerty jejich oblíbených kapel, skákací hrady pro ty nejmenší…, je to neuvěřitelně nabité. V podstatě bych řekla, že se to nedá vůbec stihnout.

Červený koberec: Vy osobně ke Zlínu máte zvláštní vztah…

Aňa Geislerová: Moje první filmová premiéra v životě, kterou jsem kdy zažila, se odehrála ve Zlíně. Bylo to Requiem pro panenku, protože se ve Zlíně i točilo. To byl můj první filmovo-společenský zážitek, řekla bych.

Červený koberec: Jaký filmový žánr máte Vy, jako divák, nejraději?

Aňa Geislerová: Moje návštěvy kina jsou vždy strašně těžko zorganizovatelné. Mám ale ráda filmy, které zanechávají otázky. To je vždy moje odpověď. Ten film jeden den vidíte a druhý na něho musíte myslet. Naposledy třeba Tři billboardy kousek za Ebbingem. Ten film se mi strašně líbil. Nejčastěji ale chodím na animované filmy s dětmi, které jsou taky někdy úplně skvělé. Pak jsem také velký sledovač seriálů, musím říct. Poslední dobou televizní tvorba po celém světě narostla na kvalitě a pestrosti. Některé seriály mi přijdou opravdu jakoby zásadní. I obsahem.

Červený koberec: Takže Vás festivalový host Art Parkinson, Rickon Stark ze Hry o trůny, potěšil?

Aňa Geislerová: To mě těší moc. To jsem také velký fanoušek.

Červený koberec: Kdybyste měla diváky pozvat na 58. Zlín Film Festival, na co byste je nalákala?

Aňa Geislerová: Na to neuvěřitelné množství skvěle zorganizované zábavy. Když hledáte program pro děti, což mi všichni pořád hledáme nějaký program pro děti, tak tam tomu programu v podstatě nemůžete uniknout. Všechny parky jsou plné divadel, soutěží, her… Náměstí je plné atrakci. Je to neuvěřitelné. Všude jsou filmy i pro ty nejmenší děti. Jsou tam pásma animovaných filmů, pásma filmů pro dospělé a větší děti. A navíc, vždycky bývá hezké počasí.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací