Rozhovor s prezidentem Zlín Film Festivalu Čestmírem Vančurou

Sto let státnosti a 120 let české kinematografie, to jsme nemohli minout,“ řekl Čestmír Vančura.
 
 
V pátek 25. května 2018 startuje již 58. ročník Zlín Film Festivalu, který nabídne nespočet skvělých filmů, vzácných hostů a poutavých aktivit. Při této příležitosti jsme si popovídali s prezidentem Zlín Film Festivalu Čestmírem Vančurou nejen o tom, jak spojil svoje jméno s prestižním Mezinárodním filmovým festivalem pro děti a mládež, na jaké snímky se letos nejvíce těší a jak bylo zvoleno ústřední téma letošního ročníku.

Červený koberec: Letos se uskuteční již 58. ročník Zlín Film Festivalu, mohl byste přiblížit Vaši společnou cestu?

Čestmír Vančura: Tato naše cesta začala před čtyřmi lety, kdy jsem se dozvěděl, že je festival a licence na pořádání festivalu na prodej. Tak jsem se rozhodl, že to zkusím.

Červený koberec: Baví Vás pořádání festivalu? Jste spokojen se změnami, které během společných let proběhly?

Čestmír Vančura: Myslím si, že se nám toho docela hodně podařilo. Chtěli jsme především využít festivalu jako takového a jeho potencionálu k tomu, abychom pro naše návštěvníky a hosty připravili i program mimo ten filmový. Stali jsme se nejen festivalem pro děti a mládež, ale i rodinným festivalem.  Loni přišlo do kina téměř 44 000 diváků, daří se nám držet návštěvnost na této úrovni. Je to zásluhou i doprovodného programu, že návštěvníci Zlín Film Festivalu mají co dělat a mají se co dozvědět. Zveme ke spolupráci řadu kulturních organizací, které se kontinuálně starají o výchovu nové generace ke kultuře a umění.

Červený koberec: Letošní ústřední téma se točí především kolem stého výročí Československa. Byla tato volba jasná hned ze začátku nebo jste zvažovali i jiná témata?

Čestmír Vančura: Sto let státnosti a 120 let české kinematografie, to jsme nemohli minout. Je to skvělá příležitost podívat se zpátky do minulosti. Nejen co se dělalo v úplných začátcích, ale i před dvaceti, třiceti, čtyřiceti lety. Myslím si, že to bude zajímavé pro naše diváky.

Červený koberec: Letos se mohou diváci, malí i velcí, těšit na kultovní pohádky, jako jsou například Pyšná princezna, Ať žijí duchové nebo film Páni kluci. Jaká je Vaše nejoblíbenější pohádka nebo film?

Čestmír Vančura: Nevím, jestli ho v programu nalezneme, ale je to třeba snímek Už zase skáču přes kaluže. Ten bych rád zase po čase viděl. A také Páni kluci, ten máme, je to samozřejmě také skvělý film. Výběr filmů byl kvalifikovaný, za spolupráce filmařů a filmová přehlídka tak slibuje, že každý si v ní najde to, co má rád.

Červený koberec: Součástí Zlín Film Festivalu je i Salon filmových klapek, podporující autorské snímky studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. Letos se koná již 21. ročník. Vydražil jste i Vy sám nějaké klapky?

Čestmír Vančura: Této akce se účastním od začátku a byl jsem i na první aukci, na které jsem si koupil klapku od Jiřího Brázdy. Chtěl jsem si koupit i Macha a Šebestovou od Adolfa Borna, ale jedna paní mě přemluvila, že ji moc chce, a tak jsem ji nedražil. Ona ji pak ale nezískala… Dnes mám čtyřiačtyřicet klapek.

Červený koberec: Máte již letos nějakého favorita mezi klapkami?

Čestmír Vančura: Každý rok mám hodně favoritů, je tam takové jádro „klapkařů“, kteří klapky tvoří řadu let a mnozí z nich jsou moji známí a přátelé. To je jedna skupina, ze které si klapky vybírám. Cena zatím není až na výjimky extrémně vysoká, snažím každý rok něco koupit. Přibývají i noví autoři a vždy se mezi nimi najde někdo zajímavý. Například v posledních letech se mi líbí tvorba Alžběty Beránkové. Myslím si, že letošní klapky se zase povedly a bude to skvělé.

Červený koberec: Jednou z finálních akcí je i Festivalový půlmaraton. Za koho se 2. června 2018 poběží?

Čestmír Vančura: Partner MONET+ bude pořádat štafetu a výtěžek bude určen pro podporu dětí se svalovou atrofií. Festivalový půlmaraton se ale běží především pro radost. Je skvělé, že se na akci chystají celé rodiny. Fungují jako podpora rodinných příslušníků a přátel. Pomáhají i jako dobrovolníci. Jsem rád, že se tato akce povedla.

Červený koberec: Kdybyste mohl pozvat diváky na Zlín Film Festival. Popřípadě vyzdvihnout nějaký film nebo program festivalu…

Čestmír Vančura: My ve Zlíně se společně s partnery snažíme, aby se zde naši hosté cítili dobře. Festival nevytváří pouze festivalový štáb, festivalovou atmosféru vytváří naši hosté. Všechny bych rád pozval a budu rád, pokud si naši návštěvníci udělají hezký festival ve Zlíně.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací