Rychlé šípy oslavují 80. výročí novou knihou a výstavou

Padesát předních komiksových tvůrců vzdalo hold legendě.
 
 
Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka, členové legendárního chlapeckého klubu obsadili na několik týdnů Galerii Lucerna. Při příležitosti 80. výročí si tu můžeme do 28. června 2018 prohlédnout výstavu Pocta Rychlým šípům, na které se podílelo téměř padesát předních komiksových tvůrců z Česka a Slovenska.


Na velkoplošných panelech uvidíme nová dobrodružství známe pětice. Nové komiksy Lucie Lomové, Pavla Čecha, Jozefa Gertliho Danglára, Jiřího Gruse, Karla Jerieho, Tomáše Kučerovského, Karla Osohy, Jiřího Petráčka nebo Martina Šútovce nám odtajní odkud znal Červenáček bratry Mašíny, zda uspěje Bratrstvo kočičí pracky v soutěži swingových orchestrů, a dokonce se s Rychlými šípy potkáme i v domově důchodců. Všechny zveřejněné komiksy jsou součástí knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, která vznikla z podnětu našeho předního komiksového odborníka Tomáše Prokůpka a se souhlasem Skautské nadace Jaroslava Foglara.

“Vznik knihy a s ní provázané výstavy v Galerii Lucerna vedle připomenutí kulatého výročí slavné pětice doprovázela i snaha o hledání odpovědi, jaká dobrodružství by Rychlé šípy zažívali dnes, aniž by se vzdali svých hodnot,“ vysvětluje Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Mezi dominanty výstavy bezesporu patří velkoformátová mapa Stínadel výtvarníka Pavla Čecha. Navíc si budeme moci domů odnést i unikátní památku v podobě originálního zápisníku, který je sestaven z papírů, které se našly v bytě samotného Jaroslava Foglara.

Jak to na otevření výstavy Pocta Rychlým šípům vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

 

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací