Neznámý Ingmar Bergman v Brně a Praze

Oslavte 100. výročí Bergmanova narození.
 
 
Když se vás někdo zeptá na švédskou kinematografii, které jméno vás napadne jako první? Bezesporu to bude Ingmar Bergman. Tento filmový režisér začínal jako scénárista, ale srdcem byl divadelník. Působil současně jako divadelní režisér a postupně také jako umělecký šéf několika švédských divadel. Dalo by se říci, že svět na Ingmar Bergman nahlížel třemi způsoby ‒ perem, hledáčkem kamery a proscéniovým obloukem divadla.

Při příležitosti celosvětových oslav stého výročí Bergmanova narození se do oslavování připojil i Skandinávský dům, který si připravil sérii besed a projekcí s názvem Bergman100: Neznámý Ingmar Bergman.

V Brně se Bergmanovi fanoušci sejdou hned dvakrát, a to v úterý 29. května 2018 v Tržnici Brno na Zelném trhu, kde proběhne v 17:30 debata na téma Bergman v rámci Divadelního světa Brno. Pozvání přijali i spisovatel Pavel Švanda a teatrolog David Drozd. O týden později, tedy 5. června 2018 se bude v brněnském kině Scala promítat dokument Trespassing Bergman s lektorským úvodem teatroložky a nordistky Karolíny Stehlíkové.

I v Praze je naplánováno promítání s debatou. Ve středu 6. června 2018 se milovníci Bergmanovy tvorby sejdou v 20:00 v kině Atlas. Po projekci dokumentu Trespassing Bergman následuje debata s tvůrcem Hynkem Pallasem. Během povídání se dozvíme například to, jaký Bergmanův film utkvěl Pallasovi nejvíce v paměti a co ho přimělo pustit se do natáčení dokumentu. A samozřejmě mnoho dalšího.
 
Co: Bergman100: Neznámý Ingmar Bergman

Kde a kde:

29. 5. v 17:30 Tržnice Brno na Zelném trhu Moderovaná debata
5. 6. v 18:30 Kino Scala Brno Promítání dokumentu Trespassing Bergman s lektorským úvodem
6. 6. v 20:00 Kino Atlas Praha Promítání dokumentu Trespassing Bergman s besedou

 
Podrobnosti: skandinavskydum.cz
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací