Recenze: Ghost Stories

Věříte v nadpřirozeno?
 
 
Tři duchařské povídky. Všechny orámované jedním větším příběhem. To jsou Ghost Stories. Snímky, ve kterých se vyskytuje několik oddělených příběhů, zpravidla fungující lépe, když jsou ony části na sobě nezávislé, ale zde tvůrci ukázali, že lze vytvořit poutavý snímek, rozdělený do tří částí, které jsou v závěru propojeny hlavní dějovou linií.


Společně vytvořili mysteriózní horor, který zaujme už v první minutě a nepustí až do konce.Duo Andy Nyman a Jeremy Dyson nám tak přináší neobvyklou podívanou. Oba se ujali jak režie, tak scénáře, který byl vytvořený na náměty jejich stejnojmenné divadelní hry. Nyman a Dyson představují svět, ve kterém nic není tak, jak se zdá. Společně vytvořili mysteriózní horor, který zaujme už v první minutě a nepustí až do konce. I když má film poměrně pomalý rozjezd a za začátku je spíše vyprávěcí, tak zhruba ve druhé třetině začne všechno dosti rychle eskalovat a od té doby jako bychom se ocitli na horské dráze. Navíc si tvůrci dobře pohráli se speciálními efekty a strašidelnými motivy, takže nás neustále drží v napětí a očekávání. Za to částečně mohou i stejně poutavé herecké výkony.

Začněme tou hlavní postavou, kterou je Philip Goodman. Tuto roli si střihl, stejně jako v divadelní verzi, jeden ze samotných tvůrců, tedy Andy Nyman. Ten se představuje jako profesor, který vysvětluje a odhaluje zdánlivě nadpřirozené jevy a zjišťuje jejich podstatu. Jednoho dne se tomuto skeptikovi dostávají pod ruce tři zdánlivě nevyřešitelné případy supernaturálního rázu. A profesor začíná pomalu o všem pochybovat. Nyman dobře ztvárňuje přidrzlého Goodmana, který se však záhy ukazuje být vystrašeným jako zajíc. Je znát že si umělec napsal tuto roli přímo sobě na tělo. Jeho výkon je přirozený a je zřetelné, že si Nyman svoji postavu osvojil. Jeho prvním klientem je Tony v podání Paula Whitehouse (Ztratili jsme Stalina). Ten se představuje postaršího nočního hlídače, který ač je bručoun, má i starostlivou stránku a Whitehouse tyto jeho dvě vlastnosti ve svém podání dobře skombinoval. Druhým je Alex Lawther (Kód Enigmy) jako Simon. Mladý Angličan dobře ztvárňuje psychicky nestabilního mladíka. Svým přednesem i výrazy v obličeji vytváří jasný obraz o své postavě. Posledním a nejvýraznějším z hereckého obsazení je Martin Freeman coby Mike. Vedle ostatních herců působí Freeman, známý coby Bilbo z Hobbita nebo Watson ze seriálového Sherlocka, že je trochu na výši. Opět se představuje jako talentovaný herec, kdy s lehkostí představuje snad jednu z nejzvláštnějších postav celého filmu.

Vedle kvalitních hereckých výkonů, je také potřeba vyzdvihnout originální a dobře vypracované hororové masky a kostýmy. Ty spolu s autentickým prostředím dobře navazují a podtrhávají celkovou atmosféru snímku, kterou se tvůrcům daří udržovat po celou dobu.

Ghost Stories nám v závěru nabízí neokoukaný a poutavý příběh, který je dobře odvyprávěný, má spád a během osmadevadesáti minut se ani na chvíli nenudíme. Dyson a Nyman nás drží v neustále tenzi a očekávání, co bude dál. A tematicky i efektově potěší milovníky nadpřirozena i hororů.
 
 

Sakra, kolik je hodin? Budu mít zpoždění.


 
 

Držím tu pušku správně?


 
 

Mám baterku a nebojím se jí použít!


 
 

80%

Ghost Stories

Ghost Stories nám v závěru nabízí neokoukaný a poutavý příběh, který je dobře odvyprávěný, má spád a během osmadevadesáti minut se ani na chvíli nenudíme. Dyson a Nyman nás drží v neustále tenzi a očekávání, co bude dál. A tematicky i efektově potěší milovníky nadpřirozena i hororů.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací