Recenze: Jsem božská / I Feel Pretty

Komedie o sebedůvěře, která je základem všeho.
 
 
Hlavní hrdinka potrhlé dámské komedie Renee má komplexy, práci, co ji nebaví a žádného přítele. Nad vodou ji drží jen kamarádky, které řeší podobné životní strasti. Nešťastnou ji dělá ale především její tělo, které má do ideálu z časopisů a sociálních sítí daleko. Problém však není v jejím vzhledu, ale v její hlavě, kde kraluje nízké sebevědomí. To se změní po úrazu hlavy: Renee si najednou myslí, že vypadá jako supermodelka, i když je stejná jako předtím. V tu chvíli se její život radikálně změní.


Populární komička Amy Schumer ztvárnila utrápenou hlavní hrdinku, která díky přesvědčení o své kráse konečně získá potřebnou odvahu a schopnost se prodat. Najednou má domluvené rande i práci svých snů, všechny kolem ohromuje svým humorem a přirozeností. Příběh samozřejmě začne gradovat: Renee ztrácí svou osobnost a chová se pohrdavě k lidem, kteří nejsou dost krásní, a to i ke kamarádkám. Jednoho dne také bude muset zjistit, že ve skutečnosti do klubu krasavic nepatří…

Příliš malé velikosti oblečení v obchodech, trapné začátky cvičení v nějakém kurzu…Poslání příběhu o vnímání sebe samé není v dnešní době určitě od věci, jen to podání v druhé polovině začne skřípat. Nabízí se srovnání s Bridget Jones: divačky ji za její nedokonalosti milovali. Její příběh byl ale mnohem autentičtější a držel se více při zemi, což bylo publiku bližší. Nevadí, i tak se zasmějeme. Film s touto tématikou má na čem stavět. Se spoustou situací se dámské publikum dokáže ztotožnit: příliš malé velikosti oblečení v obchodech, trapné začátky cvičení v nějakém kurzu, po neúspěšném dni se „dorazit“ zkoumáním svého těla v zrcadle… Škoda, že film Jsem božská využije jen zlomek inspirace z běžného života a více rozjíždí dějovou linii, která je realitě už hodně vzdálená. Navíc tak komplikovaná, že snímek nabírá zbytečné minuty navíc a ztrácí tempo. K závěrečným titulkům se dopotácí neohrabaně jako hrdinka po první hodině spinningu.

Nejlepší jsou momenty, kdy se nedějí bláznivé dějové zvraty předepsané scénáristy, ale kdy se tempo zklidní a Amy Schumer může opravdu rozbalit svůj komediální talent a svou přirozenost obecně. Ve chvílích, kdy má víc hrát, třeba být vážnější nebo opilecky blekotat, jsou znát limity jejího projevu. To nás ale ve zmateném ději zas až tak neobtěžuje. Na plátně se objeví také modelingová hvězda Emily Ratajkowski či legenda Naomi Campbell, ale neztratí se tu ani obyčejný sympaťák Ethan (Rory Scovel) coby nový přítel Renee.

I když od vedlejších postav očekáváme nějaký podraz, ať už od krásné šéfky Avery (Michelle Williams do komediální role krásně zapadla) nebo od jejího milionářského bratra Granta (Tom Hopper), nakonec zde žádný padouch není. Renee si všechny problémy způsobí sama svým přístupem, a to je věc k zamyšlení.

Nejde skutečně o to, jak Renee vypadá, protože není ani morbidně obézní, ani ošklivá. Jde o to, jak se cítí. A dobře víme, ostatně vysloví to také vedlejší postavy, že i mnohem krásnější ženy si připadají neatraktivně a nejistě. Jednoduše každá žena má nějaký mindrák, důležité je se s ním vyrovnat nebo s ním něco udělat. A Renee ukazuje, že když konečně přijme samu sebe: zábavnou, chytrou a velmi schopnou, na jejích fyzických nedostatcích už nezáleží.

Po zhlédnutí sice nebudou mít divačky dojem, že viděly přelomové dílo kinematografie, ani nezačnou obrážet bary s nově nabytým sebevědomím a účastnit se tam soutěží Miss bikiny, ale dost pravděpodobně se dobře pobaví a až příště uvidí svůj nedokonalý odraz v zrcadle nebo vyumělkované fotky na sociálních sítích, dokážou nad nimi snáz mávnout rukou.
 
 

K super postavě stačí jedna hodina spinningu. A jedna rána do hlavy.


 
 

Ani „dokonalé“ ženy nejsou vždycky šťastné.


 
 

„Vy jste nám přinesla kohoutkovou vodu místo Evianu?“


 
 

55%

Jsem božská / I Feel Pretty

Po zhlédnutí sice nebudou mít divačky dojem, že viděly přelomové dílo kinematografie, ani nezačnou obrážet bary s nově nabytým sebevědomím a účastnit se tam soutěží Miss bikiny, ale dost pravděpodobně se dobře pobaví a až příště uvidí svůj nedokonalý odraz v zrcadle nebo vyumělkované fotky na sociálních sítích, dokážou nad nimi snáz mávnout rukou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací