Recenze: Jurský svět: Zánik říše / Jurrasic World: Fallen Kingdom

Originální nápady v této sérii už dávno vyhynuly.
 
 
Po zkáze hypermoderního zábavního parku před třemi lety se dinosaurům žije dobře. Už je neotravují žádní návštěvníci, nikdo se je nesnaží ochočit nebo trénovat. Jenže na ostrově Isla Nublar se probrala sopka a těmto tvorům hrozí už podruhé v historii vyhynutí. Lidstvo řeší otázku: máme je nechat pojít v lávě a popelu? Nebo když jsme je stvořili, jsme nyní zodpovědní za jejich přežití?

Claire (Bryce Dallas Howard) patří do druhé skupiny lidí a snaží se sehnat investory na nákladnou záchrannou operaci. Tu nakonec zafinancuje stařičký Benjamin Lockwood (James Cromwell), který kdysi stál u zrodu dinosaurů a genetické hrátky ho nepřestaly bavit ani na stará kolena, jak uvidíme. Jeho pomocník Eli Mills (Rafe Spall) má všechno na starosti, ale jelikož v tomto filmu jsou všechny postavy černobílé, hned nám jeho uhlazená fasáda naznačí, že tu něco nehraje a brzy také zjistíme, co…

Tým se vydává na Isla Nublar, aby odchytil a převezl na bezpečný ostrov co nejvíce zvířat. Připojí se i Owen (Chris Pratt), který žije daleko od lidí v lesích, ale nemůže nechat pojít svou starou kamarádku Blue. Dějová linka s inteligentním velociraptorem je téměř na úrovni Zachraňte Willyho: hlavní hrdina se jako jediný spřátelil se zabijáckým tvorem, který ho pak – zvířecím instinktům navzdory – chrání před kdejakým nebezpečím.

O postavě Claire si asi budete pamatovat jediné: dokázala v lodičkách utéct tyranosaurovi. Aby jí tvůrci tentokrát dodali trochu vážnosti, dostala něco na sebe a pořádné boty, nutno říct, že jí přijdou vhod. Ječící hysterku tu představuje někdo jiný, komická ale místy i iritující nová postavička IT specialisty (Justice Smith), který se bojí naprosto všeho, od koní přes krev až po létání. Jak zareaguje na dinosaury asi nebude žádným překvapením. Jeho protipólem je nesmlouvavá dinosauří veterinářka (i když nikdy živého dinosaura neviděla) Zia (Daniella Pineda).

Blue je jednou z nejzajímavějších postav, a přitom je to dinosaurus.Tito čtyři hrdinové se budou muset spojit, aby dinosaury skutečně zachránili, protože s nimi někdo má nekalé úmysly. U toho jim jde o život, ale nezapomenou trousit vtipné hlášky. Claire a Owen se v minulém díle dali dohromady, nyní se sotva snesou, ale samozřejmě je scénář chce zase spojit. Jsou to dva atraktivní lidé, kteří si navzájem zachraňují životy. Ale nic víc, žádnou chemii mezi nimi nepocítíme. I mezi Owenem a Blue je větší jiskra. Celkově Blue je jednou z nejzajímavějších postav, a přitom je to dinosaurus, to asi mluví za vše. Většina postav je nudné, předvídatelné chodící klišé.

Dinosauři byli zábavnější, když mohli řádit, byli silní a nebezpeční, tady jsou většinu času bezmocnými oběťmi. Smutně uvěznění v klecích, kde se mohou sotva hýbat, utíkající před lávou, skákající zoufale z útesu. Bude vám jich líto mnohem víc než kohokoli z lidských hrdinů. Scén, kde mají příležitost nás děsit, je v součtu poměrně málo. Vlastně to „rozjedou“ pouze na začátku a na konci, kde dokážou pořádně postrašit.

Scénář se nesnaží přijít s ničím novým, vše už tu bylo. Tedy až na záchranu dinosaurů, která se ale řeší jen v první třetině. Navíc je tu tolik chyb a nesmyslů, až je to směšné. Scénáristé vložili do úst Iana Malcolma (Jeff Goldblum) slova, že bychom už měli nechat dinosaury být. Škoda, že ho filmoví producenti neposlechli.

Máme tu úchvatné dinosaury, akci, schopné herce, pořádný rozpočet, ceněného režiséra, který umí vytvořit vizuálně skvělé snímky. Ale není to skvělý film. Proč? Protože scénář recykluje samé staré nápady a je tak děravý, že ho nejspíš potrhal velociraptor a pak ho ještě sežvýkal brachiosaurus. U filmu, do kterého musíte investovat balíky peněz na efekty a který nemá úplně netalentované herce, je tak lajdácký a hloupý děj zklamáním, ovšem asi ne překvapením.
 
 

Když ty dinosaury chcete zachraňovat, tak si je vezměte domů!


 
 

T-Rex vždy využije příležitost porvat se a sežrat člověka. I když zrovna prchá před lávou.


 
 

„Proč jsem si sebou k dinosaurům brala ajťáka?“


 
 

65%

Jurský svět: Zánik říše / Jurrasic World: Fallen Kingdom

Máme tu úchvatné dinosaury, akci, schopné herce, pořádný rozpočet, ceněného režiséra, který umí vytvořit vizuálně skvělé snímky. Ale není to skvělý film. Proč? Protože scénář recykluje samé staré nápady a je tak děravý, že ho nejspíš potrhal velociraptor a pak ho ještě sežvýkal brachiosaurus. U filmu, do kterého musíte investovat balíky peněz na efekty a který nemá úplně netalentované herce, je tak lajdácký a hloupý děj zklamáním, ovšem asi ne překvapením.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací