Filmové události #25/18: Emilia Clarke dala sbohem Hře o trůny

Tvůrci Roseanne chystají nový spin-off.
 
 
Karlovy Vary navštíví Tim Robbins i Terry Gilliam. Proběhly MTV Movie & TV Awards. První ukázka k filmu Jan Palach. Zemřel herec František Švihlík.

#25/18

Na počátku minulého týdne byly konečně oznámeny hvězdy, které svou návštěvou poctí Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Prvním z vážených hostů bude herec Tim Robbins. Ten může být fanouškům povědomý ze snímků jako Vykoupení z věznice Shawshank nebo Top Gun. Robbins přijede celý festival 29. června zahájit, v rámci slavnostního ceremoniálu také převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Na festivalu dále Robbins uvede dva autorské snímky Bob Roberts  a Kolébka ve větru. Do Varů také přijede bývalý monty pythonovec Terry Gilliam se svým snímkem Muž, který zabil Dona Quijota. Dále se na festivalu také objeví herečka Anna Paquin a mnozí další.

Herečka Emilia Clarke, známá coby nebojácná Daenerys ze Hry o trůny se v průběhu týdne skrz sociální sítě rozloučila se jmenovaným seriálem. Hra o trůny v současnosti natáčí svojí poslední osmou řadu a zdá se, že se přípravy k zakončení seriálu pomalu blíží k závěru. Fanoušci se mohou těšit ještě na jednu finální jízdu se seriálem v červenci příštího roku.

V pondělí 18. června proběhlo slavnostní udělování cen MTV Movie & TV Awards. Nejvíce ocenění si odnesl film Black Panther a seriál Stranger Things. Marvelácký Black Panther si odnesl sošku jak za nejlepší film, tak za nejlepšího herce, kterým se stal Chadwick Boseman, ten zvítězil i v kategorii nejlepšího superhrdiny, snímek dále zabodoval v kategorii nejlepší záporák, kde si cenu odnesl Michael B. Jordan za svého Killmongera. Oblíbený seriál Netflixu Stranger Things zase zabodoval coby nejúspěšnější televizní pořad, ocenění převzala i Millie Bobby Brown za svojí roli Eleven, dále seriál zvítězil v kategoriích nejvyděšenější výkon a nejlepší hudební moment. V dalších obskurních kategoriích jako nejlepší polibek, nejlepší tým nebo nejlepší bitka zabodovaly snímky jako Wonder Woman, To, nebo Já, Simon a mnohé další.

Po Twitterovém skandálu s Roseanne Barr, kdy tvůrci razantně ukončili působení seriálu Roseanne, se rozhodli k zaniklému pořadu vytvořit spin-off, tentokráte však již bez Barr. Desetidílný seriál má nést jméno „The Conners“, který se zaměří na rodinu Connerů, ale tentokráte bez hubaté Roseanne.

Ke konci týdne zasáhla Českou filmovou a divadelní scénu smutná zpráva. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel herec František Švihlík. Mezi jeho nejznámější role patří postava policejního fotografa v Četnických humoreskách, kde působil i jako pomocný režisér. Švihlík je také známý pro své divadelní role, kde působil více než na filmovém plátně. Jeho posledním počinem se stal snímek Bony a klid 2 z roku 2014. Předtím, v sobotu 16. června, zemřela herečka Gabriela Vránová. Hrála například v My všichni školou povinní, Chalupářích nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku. Věnovala se i dabingu, namluvila například divy jako Marilyn Monroe, Catherine Deneuve nebo Elizabeth Taylor. Za svou práci získala v roce 2004 Cenu Františka Filipovského. Známá byla především pro své působení v Divadle na Vinohradech, kde se s ní koncem minulého týdne rozloučili její herečtí kolegové, kteří se střídali v čestné stráži u rakve na květinami ozdobeném pódiu.

Uplynulý týden také přinesl první ukázku ke snímku Jan Palach. Ten líčí příběh studenta Palacha a posledních pár měsíců jeho života před tím, než se upálil na protest sovětské okupaci. Titulní roli ztvární Viktor Zavadil, režie se pak ujal Robert Sedláček. Film má symbolicky premiéru 21. srpna, v den padesátého výročí od invaze sovětských vojsk.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací