Filmy Tima Robbinse: Od pilotování letadla po drama ve vězení

V čem zazářil letošní host Karlových Varů?
 
 
Jednou z mnoha hvězd připravovaného ročníku MFF Karlovy Vary bude i americký herec, režisér a scenárista Tim Robbins. Ten přijede na slavnostní zahájení 29. června a zároveň zde předvede dva ze svých snímků (Bob Roberts a Kolébka ve větru) a v Letním kině uvede Vykoupení z věznice Shawshank. V minulosti se však Robbins objevil v mnoha filmech, z nichž některé jsou v současnosti považovány za kultovní hity. Pojďme si tedy připomenout desítku těch nejlepších a nejzajímavější, vezměme to chronologicky:

 

Network (1976)

Začněme jeho prvotinou. Svůj herecký debut si Robbins odbyl ve snímku Network v pouhých osmnácti letech. Zahrál si zde sice jen menší vedlejší roli, ale i tak jde o významný film, neboť odstartoval jeho kariéru. Drama z prostředí žurnalistiky a senzacechtivých novinářů pojednává o reportérovi stanice UBS, který se dozvídá, že kvůli svému věku přijde o práci. A tak v následujících zprávách světu oznámí, že během své poslední relace spáchá sebevraždu. Jeho šéf ho chce okamžitě vyhodit, ovšem ukáže se, že by tato smrt v přímém přenosu mohla zaznamenat dosud největší sledovanost stanice UBS. A tak se začíná řešit velké dilema. V hlavních rolích se zde objevují například Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch nebo Robert Duvall a další.

Top Gun (1986)

Kdo by neznal Top Gun? Robbins zde zazářil po boku Toma Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmera nebo Toma Skerritta.  Snímek vypráví příběh talentovaného mladého pilota Mavericka (Cruise), který se zúčastní kurzu ve škole pro elitní vojenské piloty, které se přezdívá Top Gun. Zde se učí různým manévrům a cvičí na prestižní závod, který pro něj znamená vše. Robbins zde ztvárňuje jednoho z pilotů a Maverickových kolegů.

Jakubův žebřík (1990)

První dílo na seznamu, ve kterém si Robbins zahrál ústřední roli. Ztvárňuje zde titulního Jakuba, válečného veterána z Vietnamské války, který se snaží odkrýt svou minulost. Navíc však trpí vážným stavem disociace, a tak musí rozlišit realitu od svých snů a bludů.  Vedle Robbinse si zde zahráli Elizabeth Peña, Danny Aiello nebo Matt Craven.

Bob Roberts (1992)

Bob Roberts je Robbinsovým režisérským a scenáristickým debutem. Navíc si zde také střihl hlavní roli. Mimo je také spolu se svým bratrem Davidem autorem řady písní, které se zde objevují. Tato satira na americké volby sleduje dokumentárním způsobem volební kampaň úspěšného podnikatele a zpěváka Boba Robertse (Robbins). Kromě něj se ve snímku také objevují hvězdy jako Giancarlo Esposito, Alan Rickman nebo Ray Wise. Bob Roberts také představuje jeden ze dvou filmů, které Robbins předvede v Karlových Varech.

 

Hráč (1992)

Hráč zaznamenává první z mnoha spoluprací Robbinse a režiséra Roberta Altmana (dalšími jsou například Prostřihy nebo Pret-A-Porter). V tomto filmu sledujeme příběh pracovníka filmové studia Griffina Milla (Robbins), který dostává anonymní výhružky od neznámého scenáristy, a tak se snaží zjistit jeho totožnost a vyčistit si účty. Ve snímku se dále objevuje Greta Scacchi, Fred Ward nebo dokonce Whoopi Goldberg. Je také nutností zmínit, že za svou roli v Hráči si Robbins dokonce vysloužil cenu z francouzského Cannes.

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Asi nejznámější Robbinsův snímek, díky kterému se nejvíce proslavil. Shawshank je nestárnoucí klasika, která vypráví příběh o dvou vězních, kteří se za roky svého uvěznění sblíží, nachází v sobě vzájemnou útěchu a vykoupení skrz činy běžné slušnosti. Robbins zde zazářil v jedné ze dvou hlavních rolí po boku Morgana Freemana, který si za svůj výkon vysloužil i nominaci na Oscara. Vykoupení z věznice Shawshank, které vzniklo jako adaptace novely Stephena Kinga, je dodnes považováno za jeden z nejlepších filmů vůbec.

Mrtvý muž přichází (1995)

Nyní se přesouváme k jednomu z nejúspěšnějších Robbinsonových režisérských počinů, za který si dokonce vysloužil i nominaci na Oscara. Jak je tradicí Robbins pro film vytvořil i scénář, který je adaptací stejnojmenné knihy americké autorky Helen Prejean. Příběh pojednává o řádové sestře, která dostala za úkol starat se o vraha odsouzeného na smrt. V nuzných chvílích však zjišťuje, že dokáže soucítit i s vrahem i rodinami jeho obětí. Tyto dvě hlavní role ztvárnili Sean Penn a Susan Sarandon, která si za svou roli dokonce vysloužila ocenění Oscar.

 

Kolébka ve větru (1999)

Druhý ze snímků, které Robbins uvede na karlovarském festivalu. Zároveň jde o další z jeho autorských počinů (zhostil se zde jak režie, tak i scénáře). Jedná se o příběh vytvořený na bázi skutečných událostí z třicátých let minulého století. Snímek se inspiruje tehdejší politickou a uměleckou scénu a zaměřuje se především na levicový muzikál, který se pokouší na Broadwayi uvést Orson Welles. Muzikál je však nakonec zakázán, historie této kontroverzní hry je však jen jednou z částí příběhu nevyhnutelného střetu politiky a umění. Objevují se zde například herci Hank Azaria, Joan Cusack, John Cusack nebo Cary Elwes a další.

Tajemná řeka (2003)

Snímek, za který Robbins získal Oscara za nejlepší vedlejší roli. Tajemná řeka je dílo, které vzniklo pod režijní taktovkou hollywoodského velikána Clinta Eastwooda. Film vypráví příběh o třech mužích, kteří bývali v dětství kamarády. Jednoho dne se však jejich životy změní, když je jeden z nich zasáhnut rodinou tragédií. Trojici ústředních kamarádů ztvárnili Robbins, Sean Penn a Kevin Bacon, ve vedlejších rolích se pak objevili Emmy Rossum, Laurence Fishburne nebo Laura Linney.

Válka světů (2005)

A na závěr takový správný Spielbergovský sci-fi thriller. Pod režisérskou taktovkou Stevena Spielberga je planeta Země napadena mimozemský trojnohými bojovými mašinami, které masakrují vše, co jim přijde pod ruku. A my pak sledujeme osud čtyřčlenné rodiny, která v tomto chaosu bojuje o přežití. Robbins zde ztvárňuje pouze vedlejší roli, hlavními hvězdami jsou pak Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin a Miranda Otto, coby ústřední čtyřčlenná rodina.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací