John Carter: Mezi dvěma světy / John Carter – recenze

Objevte nebezpečí, ale i krásu a poetiku jiného světa.
 
 
John Carter je velice hluboce zasažen smrtí svých nejbližších, a proto nalézá smysl života v honbě za pokladem, za jeskyní plnou zlata. Vše se náhle změní, když se ocitá ne neznámé planetě. Barsoom (Mars), jak se později dovídá, je uprostřed války dvou mocností. Obyvatelé a hlavně překrásná princezna Dejah Thoris (Lynn Collins) čeká na někoho nebo něco, co by je zachránilo před životem v otroctví. A kdo jiný, než John Carter (Taylor Kitsch), který je díky nižší gravitaci obdařen „nadpřirozenými“ schopnostmi, by si měl vzít tento úkol za svůj.

John Carter je natočen podle sci-fi a fantasy románů od Edgara Rice Burroughse. Tento americký spisovatel 19. a 20. století se proslavil především sérií dobrodružných románů o Tarzanovi. Nyní se dočkal filmového zpracování jeho cyklus 11ti románů o planetě Barsoom. Kina právě dobývá první z dílů pojmenovaný John Carter: Mezi dvěma světy. Vydělá si na další pokračování nebo dopadne podobně jako Zlatý kompas a podobní nešťastníci?

3D vesmírná jízda na Mars a zase zpátky přináší jak klasiku několikrát viděnou, tak neokoukané prvky. Velmi se povedlo skloubení hraných a digitálně vytvořených nebo upravených částí filmu. Jen oko zkušeného grafika pozná, kde končí realita a začíná kouzlo vytvořené pomocí počítačových programů. Celá planeta, obyvatelé a vesmírné lodě jsou nápaditě ztvárněny, což celkově přispívá k povedené atmosféře. Bohužel i přes poměrně velké stáří tištěné předlohy, se audio-vizuálního zpracování dočkal John Carter až teď a množství obdobných snímků viděných před ním, mu škodí na originalitě. Klasické schéma osudem zmítaného hrdiny, který se odrazí ode dna díky vyššímu poslání a objeví tak nejen sebe, ale i novou lásku a životní cíl už jsme v kině či televizi též viděli nesčetněkrát.

Originální, neoriginální, viděné, neviděné, to vše naleznete při sledování dobrodružství na planetě Barsoom. Podobné přívlastky se týkají i hereckého obsazení. Hlavní milenecký pár v podání Taylora Kitscha a krásné Lynn Collins působí na plátně svěže a živočišně. Velké jejich plus je i v tom, že jsou dosud neokoukaní. Poslední vlastností se určitě nepyšní jejich herečtí kolegové, jako jsou např. Willem Dafoe, James Purefoy nebo Mark Strong.

Po zhlédnutí traileru a přečtení synopse lze od filmu očekávat určitě více akce, než nakonec nabídne. Bitky a honičky jsou samozřejmě do programu zařazeny, ale ne v takové míře, jak je propagací navozeno. Spíše se řeší politika, intriky a citové a rodinné problémy. Zřejmě kvůli tomu tempo filmu místy zaškobrtne a může se stát, že se chvilkami budete i nudit. Ale není to natolik vážné, aby tím byl ovlivněn celkový pozitivní dojem.

John Carter: Mezi dvěma světy i přes chvilková pokulhávání přináší do kin slušnou vesmírnou zábavu zaměřenou na celkovou atmosféru. Pokud se těšíte na řežbu dvou Barsoomských mocností plnou krve všech barev budete zklamáni. Režisér Andrew Stanton (VALL-I, Hledá se Nemo) se spíše snaží diváka vtáhnout do nitra jiného světa a ukázat všechny jeho krásy a to se mu celkem daří.
 

Potřeseme si rukou?


 

Ty si vezmeš ty vpravo a já ty vlevo.


 

Nebezpečná a pekelně svůdná, to je princezna z jiného světa.


 

70%

John Carter: Mezi dvěma světy / John Carter

John Carter: Mezi dvěma světy i přes chvilková pokulhávání přináší do kin slušnou vesmírnou zábavu zaměřenou na celkovou atmosféru. Pokud se těšíte na řežbu dvou Barsoomských mocností plnou krve všech barev budete zklamáni. Režisér Andrew Stanton (VALL-I, Hledá se Nemo) se spíše snaží diváka vtáhnout do nitra jiného světa a ukázat všechny jeho krásy a to se mu celkem daří.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací