53. MFF Karlovy Vary se rozloučil s diváky a ocenil filmy, herce a tvůrce v čele s Jaromírem Hanzlíkem a Barrym Levinsonem

Křišťálový globus si odnesl snímek s předlouhým názvem „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“.
 
 
O víkendu skončil již 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, a jako každý rok se oceňovalo, loučilo a vyhlašovali se vítězové jednotlivých kategorií.


Hned tři ceny osobně předal Jiří Bartoška, a to Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii režisérovi Barrymu Levinsonovi, Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary britskému herci Robertu Pattinsonovi a Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii Jaromíru Hanzlíkovi.

Činila se ale i porota Mark Cousins, Zrinka Cvitešić, Marta Donzelli, Zdeněk Holý a Nanouk Leopold, kteří poctivě zhlédli soutěžní filmy a rozhodli o jednotlivých oceněních. Velkou cenu, Křišťálový globus si na konto připsal snímek „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“. Cenu za režii získal Olmo Omerzu za Všechno bude. Za svůj výkon si odnesli uznání herec Moshe Folkenflik za roli ve filmu Geula a herečka Mercedes Morán za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu. Ze zvláštní ceny poroty se radoval film Cesta do Florianópolisu. Samozřejmě hlasovali i diváci, kterým se nejvíce líbil kultovní počin Rain Man Barryho Levinsona. Cenu na podiu převzala jeho manželka.

Pokud jste se do Karlových Varů během festivalu nedostali, ale filmy milujete, určitě oceníte právě probíhající přehlídku Šary Vary, který až do neděle 15. července probíhá v pražských kinech Aero a Světozor a brněnském Univerzitním kině Scala. Tyto ozvěny karlovarského festivalu nabídnou bezmála třicítku filmů. Zhlédnout budete moci například divácký hit z festivalu v Sundance Tísňové volání, remasterovanou verzi Akumulátor 1, drogový muzikál Climax Gaspara Noého a další.

Jak vypadal závěrečný ceremoniál 53. MFF Karlovy Vary, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací