Recenze: Mamma Mia! Here We Go Again

Jé jé, už je to tu zas!
 
 
Donna, Sophie, Rosie, Tanya a Sky i tři otcové Sam, Harry a Bill jsou zpátky! Celá veselá tlupa se vrátila a s ní i nové postavy jako třeba záhadný Fernando nebo babička Cher. Ti všichni nás opět přenesou na pohádkový řecký ostrov Kalokairi, kde sledujeme dva souběžně odehrávající se příběhy. Ten první se děje v současnosti, kdy Sophie znovu otvírá vylepšený hotel své matky, ale ne všechno jde samozřejmě podle plánů. Druhý příběh se odehrává o skoro třicet let dříve v 80. letech a sleduje osud mladé Donny, její začátky na Kalokairi a to, jak se postupně seznámila s Harrym, Billem a Samem.


Mohlo by to působit tak, že je snímek příběhově přehlcen, ale tak tomu doopravdy není. Obě dějově linie se dobře prolínají a vzájemně si nahrávají, čímž dohromady tvoří vcelku kvalitní a uspokojující celkový obraz. Tvůrci pod vedením režiséra (a jeden ze scenáristů) Ola Parkera zkrátka věděli, co dělají. Přeskoky mezi jednotlivými scénami a obdobími, kdy se kříži dva příběhy jsou plynulé a nejsou rušivé, což lze považovat za značný úspěch. Díky přehlednému rozložení děje se tak v něm neztratíme.

Mimo to si pro nás Parker se spoluscenáristy Richardem Curtisem a Catherine Johnson připravili milou pohodovou letní podívanou, která zkrátka baví a umí být zároveň i dojemná. Nutno podotknout, že samotný konec a závěrečná scéna s písní svádí trochu k patosu a zdá se, že je to už trochu příliš, snímek by se bez toho prostě obešel. Tato tečka na konci bohužel trochu kazí celkový dojem z filmu. My mu to však odpustíme, protože po zbylých sto dvacet minut nás neustále baví.

Nakažlivě dobrá nálada se přes obrazovky přenese i na nás.A bavili se i herci, jak bylo patrno z jejich výkonů. Je docela zjevné, že všichni do jednoho si natáčení užívali, což je obrovské pozitivum a jejich nakažlivě dobrá nálada se přes obrazovky přenese i na nás. Jednou z hlavních hvězd je Amanda Seyfried, která se vrací coby Sophie. Seyfried podává kvalitní herecký i pěvecký výkon, ovšem dalo by se říct, že je chvílemi až moc ukňučená, což není úplně příjemné. To ovšem není chyba herečky, ale spíše toho, jak byla instruována a jak byla napsána její postava. Vedle Seyfried svým návratem potěší i Christine Baranski, Julie Walters, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård i Meryl Streep, mnohem více však zazáří jejich mladší podoby, které si zahráli Lily James (Donna), Jessica Keenan Wynn (Tanya), Alexa Davies (Rosie), Jeremy Irvine (Sam), Josh Dylan (Bill) a Hugh Skinner (Harry). Mladé verze známých postav velmi příjemně překvapily a snad i předčily ty známé starší. Všichni do jednoho podávají kvalitní výkony a zkrátka baví. Navíc působí jako jakési osvěžení snímku a svým původním předlohám se věrně podobají, za což je potřeba pochválit casting. Sice je trochu na škodu malé množství Meryl Streep, které vděčí jednička za svůj úspěch, ale Lily James svým výkonem tento nedostatek hravě doplnila. Milým přídavkem do příběhu jsou i babička Cher a Andy García coby záhadný Fernando. Jejich duet Fernando, který zazní ke konci filmu, je pohlazením po duši a vrcholem celé podívané.

To nás přivádí k hudebnímu doprovodu, který je nedílnou součástí Mamma Mia. Vedle již ohraných skladeb z prvního dílu tu zaznívají i “nové” písně jako již například již zmíněný Fernando, nebo Angeleyes, When I Kissed A Teacher (kde měl mimo jiné cameo i originální člen skupiny ABBA Björn Ulvaeus), či My Love, My Life a mnohé další. Hudba skupiny ABBA zkrátka baví a nutí k tomu zvednout se ze sedadla a přidat se k filmovým postavám v tanci. Navíc všechna hudební čísla jsou provedena kvalitně a jejich kompozice je ve většině důvtipná, tvůrcům zkrátka nechyběla fantazie.

Neméně významný podíl v příběhu hraje i prostředí, ve kterém se odehrává. Tentokráte se natáčelo na chorvatském ostrově Vis, který se stal náhradníkem řeckému Skopelosu z prvního dílu a bez problémů obstál. Slunné jižanské podnebí a azurově modré moře zkrátka navozuje tu správnou letní prázdninovou atmosféru. Mimo to se pár krátkých scén odehrává i v Paříži, New Yorku či Stockholmu a podobně, což působilo jako milé osvěžení.

Mamma Mia: Here We Go Again je obstojné pokračování svému předchůdci. Milovníci jedničky rozhodně nebudou zklamáni. I když je jednička znatelně lepší, tak i druhý díl mile potěší. Snímek zkrátka baví a zvuk hitů skupiny ABBA nás naladí do správné nálady. Do toho přidejme kvalitní výkony herců, kteří si film užívají stejně jako my, povedenou choreografii, slunečnou prázdninovou destinaci a nenucený humor a dostaneme tu správnou pohodovou letní podívanou.
 
 

Láska na první pohled! Roztomilý moula Harry je ten pravý.


 
 

Počkat… anebo je švédský blonďák Bill tím vyvoleným?


 
 

Vlastně to bude nejspíš hezounek Sam, sice nemá jachtu, ale za to má motorku!


 
 

75%

Mamma Mia! Here We Go Again

Mamma Mia: Here We Go Again je obstojné pokračování svému předchůdci. Milovníci jedničky rozhodně nebudou zklamáni. I když je jednička znatelně lepší, tak i druhý díl mile potěší. Snímek zkrátka baví a zvuk hitů skupiny ABBA nás naladí do správné nálady. Do toho přidejme kvalitní výkony herců, kteří si film užívají stejně jako my, povedenou choreografii, slunečnou prázdninovou destinaci a nenucený humor a dostaneme tu správnou pohodovou letní podívanou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací