Dan Bárta mezi zvířaty, chutě Mexika i pohled na Krym nabídnou nové dokumenty České televize

Nadcházející podzim se odehraje ve znamení sérií výrazných dokumentárních projektů ČT.
 
 
Až opadnou třicetistupňová horka, děti se vrátí do škol a opět odstartuje pravidelný pracovní režim, vtrhnou na televizní obrazovky výrazné dokumenty České televize. Tento podzim na nás čeká opravdu široká a pestrá nabídka. Nové dokumenty a publicistické pořady nám umožní poznat, jak vypadal život za třicetileté války i v éře páry, jak se dnes žije na Krymu, v Rusku nebo v Mexiku i to, jak Češi pomáhají zachraňovat ohrožené živočišné druhy na celém světě.


„Jen v loňském roce jsme odvysílali přes pět a půl tisíce hodin dokumentárních pořadů, natočili desítky nových projektů a umožnili vznik devětadvaceti dokumentárních filmů, které posléze mohli vidět i diváci v kinech nebo na prestižních evropských festivalech. Dokument je pro nás stěžejní žánr, stejně jako je Česká televize, hlavní producent i koproducent českých dokumentů, stěžejním partnerem pro české tvůrce. Nové pořady, které jsme připravili pro podzimní vysílání, ukazují, jaký tematický i žárový rozptyl na tomto poli máme,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Do přírody se podíváme s Danem Bártou, který nás provede pořadem Češi zachraňují… V šestidílném přírodovědném seriálu se vydáme po stopách ohrožených druhů zvířat, a to nejen v exotických krajích, ale i v Evropě a u nás. Rybář Jakub nám představí sumce, amura a candáta v pořadu Rybí svět Jakuba Vágnera. Vydáme se ale i na průzkum minulosti. Například na vlastní kůži prožijeme průmyslovou revoluci, protože se vydáme na Dovolenou v éře Páry.

Ožehavá témata nabídne sekce Fokus. Režisérka Jana Andert se na podzim roku 2016 vydala do Iráku, kde strávila osm měsíců v první bojové linie. Film V Mosulu přinese šokovou terapii z první bojové linie. Režisér, scénárista a novinář Petr Horký nám prostřednictvím svého pořadu Švéd v žigulíku umožní sledovat pokus o znovuzrození slavné ruské automobilky Avtovaz pod vedením švédského krizového manažera.

Podzim na ČT bude i plný chutí a barev. Kuchařka Kamu procestovala jižní část Mexika, kde poznala místní kulturu a zákulisí restaurací, trhů, pouličních stánků, farem a dalších rozmanitých forem mexického stravování. O své zážitky se s námi podělí v rámci seriálu Kamu v Mexiku.

Dále se můžeme těšit na historii zkoumající projekty Železný věk, Boleslav První a Vyjednavači vestfálského míru či dokument o rozdělené zemi (Polo)ostrov Krym. Na životní styl se zaměří Herbář VI, Bedekr V, Bydlet jako… a Vůně kyperské kuchyně s Miroslav Donutilem. Budeme i vzpomínat a oslavovat významné stoleté výročí, a to prostřednictvím snímku Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací