Recenze: Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni / L’Extraordinaire voyage du Fakir

Životní lásku můžete potkat i v obchodním domě Ikea. 
 
 
V Paříži prý působí kouzla lásky mocněji než kdekoli jinde na světě. Pravda nebo výmysl? Chudý kouzelník a fakír Aja z malé indické vesničky divákům ukazuje, že i když na mýtu přeci jen něco bude, záleží především na nás, jaký osud si zvolíme.


Ze snílka vyroste fakír, který se snaží vydělat dostatek peněz na cestu do Paříže.Malý, nezbedný Aja (Dhanush) žije s matkou kdesi v Indii a má sen – chce být bohatý. Vzít matku do Paříže, o které básní, těšit se krásami nábytku se zvučnými švédskými názvy a už nikdy nezažít pocit chudoby a nerovnosti. Ze snílka vyroste fakír, který se snaží vydělat dostatek peněz na cestu do Paříže, nakonec se na ni však bude muset vydat sám. Možná pod vlivem dechberoucí Paříže, možná požehnáním posvátné kravky, Aja se setká s nejkrásnější ženou, jakou kdy viděl – Marií (Erin Moriarty). Naděje na lásku je, ale zmařena v moment, kdy Aja, který nemá v kapse víc než falešnou bankovku, usne v jedné ze skříní Ikea. Ta je zabalena a odeslána napříč Evropou. A bláznivá cesta napříč zeměmi i kontinenty může začít!

Podivuhodná cesta fakíra Aji, který uvízl ve skříni, byla natočena podle knižní předlohy Romaina Puértolase. Kniha, v níž mimo jiné využil zážitky z vlastní profese (pracuje jako analytik v oblasti ilegální migrace), se okamžitě po svém vydání stala bestsellerem. Jestli podobný úspěch čeká i francouzský snímek, který se zrodil pod rukama režiséra Kena Scotta, je otázkou. Příběh nabitý smíchem, dojetím z důkazů lidskosti i tragičností ilegální migrace má silné momenty, graduje však do poměrně předvídatelné a patetické pointy.

Právě předvídatelnost se může pro některé diváky stát zabijákem celé dvaadevadesátiminutové podívané. A hlavní pointa, v níž má celý snímek vyvrcholit, je sice dojemná, ale dá se odhadnout v prvních deseti minutách. Jistě se tak najdou i tací, kterým nebudou kompenzací ani zajímavě napsané postavy, humorné scény nebo fantastický herecký um protagonisty Dhanushe, který v roli Aji působí skutečně jako by se pro ni narodil.

Fakír, který uvízl v ikeácké skříni, je ale na druhou stranu odlehčená podívaná, u které sice místy, kdy si připomeneme závažné problémy současného světa, zamrazí, zároveň nám však tvůrci připomenou, jaké hodnoty z nás dělají lidské bytosti. A to není nikdy na škodu.
 
 

Ajovi není odmala lhostejné, že někdo má víc a někdo méně.


 
 

Na své podivuhodné cestě naváže Aja výjimečná přátelství.


 
 

Tarif běžný versus bohatý turista bude divákům možná až příliš povědomý.


 
 

70%

Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni

Fakír, který uvízl v ikeácké skříni, je ale na druhou stranu odlehčená podívaná, u které sice místy, kdy si připomeneme závažné problémy současného světa, zamrazí, zároveň nám však tvůrci připomenou, jaké hodnoty z nás dělají lidské bytosti. A to není nikdy na škodu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací