Recenze: Mission: Impossible – Fallout

Svět je v nesnázích, zavolejte Ethana Hunta!
 
 
Premisa nové nemožné mise není nijak komplikovaná. Padouši chtějí zničit půlku světa a agent speciální tajné organizace IMF Ethan Hunt a jeho společníci tomu musí jako vždy zabránit. A moc času na to nemají.


Buďme totiž upřímní, samotný děj je tu nejmíň důležitý. To, co baví, jsou především postavy (a herci), hlášky a akce, které je tu opravdu plno. Režisér a scenárista Christopher McQuarrie už podruhé dokazuje, že zkrátka umí. McQuarrie je po úspěchu poslední Mission: Impossible zpátky a předvádí, že tyhle snímky jsou prostě jeho živel. Je vidět, že ho vytváření příběhu a světa tajných agentů baví a rozumí mu, chápe, co se tam hodí a má cit pro správné akční načasování. Navíc umí vymyslet a vybrat ty správné akční scény, které prostě baví a zatím ještě neomrzí. Za nejlepší momenty lze považovat zápas na veřejných záchodcích, který je velmi originální a má propracovanou choreografii, dále pak třeba honička po Paříži, kde si zase tvůrci pohráli se svou lokací či pronásledování v helikoptéře, při kterém se vám zatají dech.

Tom Cruise dokazuje, že je více než jen akčním hrdinou.Ale akční scény by zkrátka nebyly ono bez těch správných herců. A v Mission: Impossible platí snad u každého, jako by na ně byly role přímo ušity. I když je příběh poměrně simplicitní, jak již bylo zmíněno, tak herecké výkony jsou všechny do jednoho velmi kvalitní. V první řadě stojí za zmínku hlavně Henry Cavill, který svým výkonem příjemně překvapil. Role agenta Walkera v M:I mu jednoduše sedla mnohem lépe než role Supermana. Zde konečně předvedl svůj talent a stal se rovnocenným partnerem Cruisovi (jak akčním, tak hereckým). Tím, kdo nejvíc baví a táhne snímek po komediální stránce je Simon Pegg, který se vrací coby Benji. Suchý britský humor zkrátka neomrzí a Pegg podává svoje hlášky s nadhledem. Kromě Benjiho se vrátili například i Luther (Ving Rhames), Solom Lane (Sean Harris), Alan Hunley (Alec Baldwin) či Ilsa (Rebecca Ferguson). Ta poslední, tedy Ferguson, je významná coby jedna z mála zástupkyní něžného pohlaví (vedle Angely Bassett a Vanessy Kirby), která se účastní akce a dokazuje, že i ženy mohou být stejně drsné jako jejich pánské protějšky, ne-li někdy více. Opomíjet se samozřejmě nesmí hlavní hvězda Tom Cruise, který ve vícero scénách (příklady vynechám kvůli spoilerům) dokazuje, že je více než jen akčním hrdinou a kdysi hrával i v neakčních (tedy seriózních) snímcích, a zde se opět projevují jeho herecké vlohy. Určitě by nebylo na škodu vidět Cruise v nějakém méně agresivním a životu nebezpečném filmu.

Ale Cruise se akce nevzdává a v každém novém díle M:I se pokouší o nemožné a snaží se překonat sám sebe. I tentokrát tomu není jinak, skoky z budovy na budovu, nebezpečný výlet vrtulníkem či nedobrovolné horolezectví, to je výčet jen pár jeho kaskadérských kousků, které zde zahlédneme. Je až ku podivu, že se Cruise ještě nepřizabil, i když je pravda, že si tentokráte při jednom kousku nepěkně zlomil kotník, ale jako správný frajer pokračoval. Toto jen dokazuje jeho odevzdanost řemeslu, což spolu s ostatními kaskadérskými výplody dodává snímku na autenticitě a scény dostávají nových rozměrů. Samozřejmě ve sbírce nemožných kousků Cruise i jeho kolegů (kteří se k tomu jako vždycky také vyhecovali), nechybí ani klasická smrtelná projížďka na motorce nebo oblíbený běhající Cruise. Zkrátka milovníci adrenalinu a akce nebudou ani trochu zklamáni.

Kromě akce potěší i hudební stránka. O tu se tentokráte postaral Lorne Balfe, který se podílel na projektech jako Pacific Rim: Povstání, Ghost in the Shell či Terminator Genisys. Jeho pojetí soundtracku pro M:I je poněkud odlišné od těch předchozích, ale v tom dobrém slova smyslu. Je zvučnější, napjatější a hravější. Celkově dobře navozuje atmosféru a zapadá do celého příběhu. A klasická populární znělka celé filmové série se samozřejmě nevytratila, takže si ji můžeme v klidu pobrukovat.

Šestý díl Mission: Impossible opět baví svou nekončící akcí a humorem. Potěší i Cruise a jeho kolegové, kteří dohromady tvoří sympatický ansámbl, který si nejde nezamilovat. Nutno říct, že snímek možná zaskočí svojí poměrně dlouhou dvou a půl hodinovou stopáží, ale i přes to má Fallout neuvěřitelný spád a neustále nás drží v napjaté pozornosti, takže se ani na chvíli nenudíme. Filmová série M:I zkrátka patří mezi světlé výjimky, které se zlepšují s každou nastávající epizodou.

P. S. Jen tak okrajově. Pochválit by se měl i důvtipný český překlad. Zejména pak ve chvíli, kdy Ethan skáče z okna a Benji mu popřeje “Good luck,” v češtině však ať si zlomí vaz.
 
 

Ethan a jeho andílci.


 
 

Máte pěkný zadek pane Superman.


 
 

Do háje, já doma nechal zaplou troubu!


 
 

90%

Mission: Impossible – Fallout

Šestý díl Mission: Impossible opět baví svou nekončící akcí a humorem. Potěší i Cruise a jeho kolegové, kteří dohromady tvoří sympatický ansámbl, který si nejde nezamilovat. Nutno říct, že snímek možná zaskočí svojí poměrně dlouhou dvou a půl hodinovou stopáží, ale i přes to má Fallout neuvěřitelný spád a neustále nás drží v napjaté pozornosti, takže se ani na chvíli nenudíme. Filmová série M:I zkrátka patří mezi světlé výjimky, které se zlepšují s každou nastávající epizodou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací