Připomeňme si srpen 68 s Českou televizí

Program nabídne unikátní dokumenty, první hraný film o Alexandru Dobčekovi i televizní program z daného roku.
 
 
Zapomínat je lidské, a možná právě proto si Česká televize připravila pro všechny diváky připomenutí srpna 68 speciálním programem, který se promítne nejen v televizním vysílání, ale i na webu a v kinech.

I když novinky se v kinech objevují vždy ve čtvrtek, nový český koprodukční film České televize Jan Palach je výjimkou. Snímek režiséra Roberta Sedláčka má totiž premiéru naplánovanou na den výročí, tedy 21. srpna. „Chtěl jsem vyprávět tragický příběh, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti může zavést citlivého jedince,“ říká Robert Sedláček.

Ve stejný den ve 20:00 hodin poběží na ČT 1 v premiéře první hraný film o Alexandru Dobčekovi, který je pevně svázán s pražským jarem a je podán formou retrospektivy. Titulní role ve snímku Dubček se chopil Adrian Jastraban. „Překvapilo mě, jak málo jsem před studiem historických pramenů věděl o událostech roku 1968. Bylo pro mě důležité si osobu Dubčeka bezvýhradně obhájit. Lidsky, protože politicky to pro mě bylo velmi komplikované,“ prozradil herec. Už v noci z 20. na 21. odstartuje vysílání pořadu Dnes před 50 lety. V chronologické posloupnosti budeme moci zhlédnout sérii zpravodajských výstupů, jež uzavře hlavní večerní zpravodajský pořad.

Česká televize vypracovala i unikátní webový projekt Toto století, který se věnuje „osmičkovým“ výročím. Na adrese totostoleti.cz nalezneme archivní počin TV program 1968 jež věrně, den po dni rekonstruuje televizní vysílání přelomového roku. ČT nás zve i do terénu, a to na procházku po Náměstí Jana Palacha, kde je instalovaná výstava Ten okamžik přinášející autentické příběhy známých i neznámých osobností. Venkovní expozice je zde k vidění do 23. srpna, poté se přesune do Národního muzea.

Jak to vypadalo na tiskové konferenci České televize k srpnu 68, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací