Zpátky do školy: 10 filmů, které nás znovu přenesou do školních lavic

Jakými filmy se naladit na prvního září? 
 
 
Ať už se v září chystáte zpátky před tabuli nebo vám již odzvonilo, můžete se na podzim nechat unést na vlně filmů se školní tematikou. Co si připomenout si ušlechtilý, avšak nesnadný cíl učitele s Richardem Dadierem, vytrestat nezbedníky rákoskou Igora Hnízda, zažít životní prozření ve snídaňovém klubu nebo znovu svést boj proti tomu, jehož jméno nesmíme vyslovit?


Nahlédněte na seznam deseti filmů ze školního prostředí, které jsme pro vás vybrali:

 

 

Džungle před tabulí / Blackboard Jungle (1955)

Mladý vyučující plný ideálů Richard Dadier (Glenn Ford) přichází z vysoké školy učit na druhořadou odbornou školu. Setkává se s třídou plnou nezvladatelných žáků a čelí stagnujícímu systému, který mu situaci neusnadňuje. Navzdory tomu se svého cíle nevzdává a snaží se ve svém poslání pokračovat. Film režírovaný Richardem Brooksem vychází ze slavného románu Evana Huntera z roku 1954.

Pomáda / Grease (1978)

Kdo by neznal slavný americký muzikál s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John v hlavních rolích. Děj kultovního snímku se odehrává na střední škole Rydell v padesátých letech. Danny Zucco se po prázdninách opět setkává se svými kamarády, které ohromí líčením milostného dobrodružství u moře. Do školy zároveň přichází nová dívka Sandy. I ona se pochlubí svou prázdninovou láskou. Osud tomu dá, že se „letní milenci“ náhle setkají na Rydellu tváří v tvář. Vydrží jejich láska i prostředí střední školy?

Snídaňový klub / The Breakfast Club (1985) 

Příběh vystřižený z 80. let v Americe, který se i přes šablonovitost stal svým způsobem klasikou. Parta teenagerů z odlišných sociálních skupin je nucena strávit sobotní odpoledne po škole. Jejich úkolem je napsat během odpoledne esej o tisíci slovech na téma „Kdo si myslím, že jsem“. Rebel, královna krásy, sportovec, šprt a podivínka postupně zjišťují, že je spojuje mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Snímek zrcadlí problémy dospívajících s rodiči, společenskými stereotypy či hledáním vlastní identity a místa ve světě.

Společnost mrtvých básníků / Dead Poets Society (1989) 

Na střední konzervativní chlapecké škole ve Vermontu začíná nový školní rok a spolu s ním přichází i nový vyučující – učitel anglického jazyka a literatury John Keating (Robin Williams). John si studenty brzy získá nezvyklým stylem výuky. Učí je věcem, které by z předepsaných knih jen těžko vyčetli a studenti se následně rozhodnou jít v jeho stopách a stát se členy Společnosti mrtvých básníků, jejíž členem Keating také býval. Jaké to bude mít důsledky, nikdo dopředu netuší.

 

Obecná škola (1991) 

Pokud vsázíte na českou klasiku, stojí za to se naladit známým snímkem Jana Svěráka, o jehož scénář se postaral Zdeněk Svěrák, a který se dočkal nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. Eda Souček (Václav Jakoubek) s kamarádem Tondou vymýšlí nejrůznější skopičiny, až do školy nastoupí nový vyučující – Igor Hnízdo (Jan Tříska) lišící se od všech vyučujících, které chlapci do té doby poznali. Chodí ve vojenské uniformě, má opravdovou pistoli a záhy zavede ve třídě tvrdý režim. I přesto, že jsou jeho metody překvapivě účinné, dostane se kvůli své slabosti pro něžné pohlaví do problémů. A Eda si poprvé uvědomí, co pro něj opravdu znamená hrdinství.

10 důvodů, proč tě nenávidím / 10 Things I Hate About You (1999) 

 

I přesto, že jsou Bianca (Larisa Oleynik) a Kat (Julia Stiles) sestry, jsou každá naprosto jiná. Zatímco něžnou středoškolačku Biancu zbožňují kluci z celé školy, rebelka Kat se snaží izolovat od každého, kdo by jí mohl ublížit. Jejich otec se s přibývajícími nápadníky Biancy rozhodne, že Bianca může vyrazit na rande jenom tehdy, vyrazí-li i Kat. Najde se někdo, kdo dokáže dívce s pověstí nesnesitelné rebelky ukázat, že se nemusí bát dát mu své srdce? Volno předlohou americké romantické komedie přitom není nic jiného než Shakespearovo Zkrocení zlé ženy.

Coach Carter (2005) 

Sportovní drama vypráví příběh trenéra Kena Cartera, jemuž není lhostejná budoucnost hráčů středoškolských basketbalistů, které dennodenně trénuje. Když Carter zjistí, že tým je opojen myšlenkou neporazitelnosti, zatímco jejich studijní výsledky jdou ke dnu, rozhodne se uzavřít tělocvičnu. Za svůj čin je však nejen chválen, avšak i značně trestán. Musí překonat odpor hráčů, jejich rodičů a celého okolí. A to vše pro ušlechtilou myšlenku, že budoucnost nemusí znamenat nezaměstnanost, řádění gangů a drogy.

 

Charlieho malá tajemství / The Perks of Being a Wallflower (2012) 

Patnáctiletý Charlie (Logan Lerman) je stydlivý, tichý, ale o to bystřejší teenager, který se ze všech sil snaží být neviditelný a přežít střední školu. Tam ho (podobně jako všechny odlišné děti) spolužáci šikanují. Mnohem více ho však trápí vlastní pocity osamocení a izolace a velmi touží po tom, začlenit se. V tom mu později pomohou přátelé Patrick (Ezra Miller) a krásná Sam (Emma Watson). Jenomže to není tak jednoduché. Charlie totiž na jednu stranu světu kolem nerozumí, na druhou stranu ho chápe až příliš dobře a začleňování do něj se bojí. Je z něj tedy ten, kdo stojí v koutě – pozorovatel okolního dění, který své poznatky píše v dopisech neznámému příteli. Dílo zrežíroval autor knižní předlohy Stephen Chbosky.

Vejška (2014) 

Po Gymplu režiséra Tomáše Vorla staršího se v roce 2014 na plátnech kin objevil snímek Vejška. Sprejer Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na studium grafiky na UMPRUM, kde potká krásnou Julii (Eva Josefíková), zatímco Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE a zajímají ho spíše dívky a rychlá auta nežli studium. Přátelé, které spojují pohnuté životy a láska ke graffiti zažívají nová dobrodružství v atmosféře současné Prahy.

Harry Potter (2001-2010)

Chcete se ještě chvíli vyhnout školnímu prostředí a nahradit ho magičtější verzí? Prožijte znovu dobrodružství s rozčepýřeným chlapcem s jizvou na čele, který se zrodil pod rukama J. K. Rowlingové. Ještě, než naplno začne školní rok vás Harry, Ron a Hermiona provedou školou čar a kouzel v Bradavicích a pomohou s motivací k vlastním úspěchům.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací