Recenze: Kubík hrdina / Ploey – You Never Fly Alone

I nelétavý pták může být hrdinou.
 
 
Rodiče malých dětí a fanoušci animovaného filmu se mohou těšit na nového zástupce žánru, snímek islandských tvůrců s názvem Kubík hrdina. Ale mohou se těšit doopravdy? Režisér Árni Ásgeirsson má za sebou sice úspěšný snímek Zkalená krev, ale výlet do kraje pohádek se mu krajně nevyvedl. Samozřejmě, animované snímky jsou především pro děti, a Kubíka hrdinu navíc ladil pro ty nejmenší, přesto mrzí, že trapnost filmu na několika místech přiměje rodiče přivírat oči, v lepším případě je obracet v sloup.


Na severský ostrov každé jaro přilétají kulíci zlatí, aby zde nakladli vejce a postarali se o mladé, než je zima přinutí migrovat zpět na jih. Život jim ztěžuje prohnaný dravec Shadow, který má na malé i velké kulíky zálusk. Když se narodí Kubík, vše se zdá být v pořádku, ale mladý ptáček se nenaučí létat a ostatní ho zanechají napospas kruté zimě. Kubíka ale drží naživu láska k ptačici Pavlínce, proto se rozhodne podniknout dlouhou cestu do rajského údolí, kde by mohl přečkat mrazy. Snad unikne všem nástrahám zlého Shadowa.

Kam zmizelo staré dobré pohádkové přátelství?To nezní tak zle. Průměrně určitě. Co ale shazuje Kubíka do zapomnění, jsou příliš zrychlené pasáže příběhu, a další úseky krajně přitažené za vlasy. Malý kulík se v šíleném mrazu vleče hodinu do teplého rajského údolí pěšky, aby se pak za pět minut naučil létat a odletěl zpět tam, odkud přišel. Tvůrci také do příběhu zakomponovali připitomělé pasáže, ve kterých se dvě sotva vylíhnutá mláďata do sebe zamilují a pusinkují se. Kam zmizelo staré dobré pohádkové přátelství ze Lvího krále? Těžko říct, ale fanoušci zmíněné pohádky naleznou v Kubíkovi jiné podobnosti.

A to se radši nepouštějme do toho, že úsměvných pasáží obsahuje snímek poskrovnu, a i když má jen 83 minut, zdá se býti takřka nekonečným. Snad jedinou přednost Kubíka nalezneme v nezávadnosti příběhu, ve kterém se opravdu nemluví sprostě, neobsahuje nevhodné vtípky a narážky, a rozhodně se zde nestřílí. Navíc nerozděluje všechny postavy na hodné a zlé pouze v duchu, kdo nejde se mnou, jde proti mně. Naopak, pohádka obsáhla i několik šedých postav, které zvolily jinou životní cestu.

Celkově příběh mláděte kulíka zlatého postrádá jakoukoliv originalitu, humor a uspokojení z pohádky. Když si vzpomeneme na pocit, který jsme měli po zhlédnutí klasiky Hledá se Nemo, nebo před půl rokem povedeného Pračlověka, Kubík hrdina se jim nemůže vyrovnat. Animace shledáme klasickými, stejně tak zápletku – slabší jedinec se nakonec stane hrdinou, k tomu musíme přetrpět pohled na ptáky tančící waltz a dvě ptáčata, která se líbají. S realitou se Kubík hrdina potkal asi jen v té migraci na jih. Nicméně malé děti si výlet do kina možná užijí a nutno dodat, že snímku se opravdu pro ně nevyskytuje nic nevhodného. Kubík hrdina je jen tuctový animák a hlášky z něj si určitě se smíchem opakovat nebudeme.
 
 

Já nechci do školy.

 
 

Já tak rád létám, létám.

 
 

Tak tohle jsou Krkonoše.

 
 

35%

Kubík hrdina / Ploey - You Never Fly Alone

Příběh mláděte kulíka zlatého postrádá jakoukoliv originalitu, humor a uspokojení z pohádky. Když si vzpomeneme na pocit, který jsme měli po zhlédnutí klasiky Hledá se Nemo, nebo před půl rokem povedeného Pračlověka, Kubík hrdina se jim nemůže vyrovnat. Animace shledáme klasickými, stejně tak zápletku – slabší jedinec se nakonec stane hrdinou, k tomu musíme přetrpět pohled na ptáky tančící waltz a dvě ptáčata, která se líbají. S realitou se Kubík hrdina potkal asi jen v té migraci na jih. Nicméně malé děti si výlet do kina možná užijí a nutno dodat, že snímku se opravdu pro ně nevyskytuje nic nevhodného. Kubík hrdina je jen tuctový animák a hlášky z něj si určitě se smíchem opakovat nebudeme.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací