Recenze: Všechno bude

Road movie o dospívání a klučíčím přátelství.
 
 
Puberťáci Mára a Heduš společně utíkají ze svých domovů a vydávají se za svobodou. Při cestování po půlce republiky si získají i srdce mladé stopařky Báry. Všichni tři před něčím prchají, a tak se vydávají vstříc dobrodružstvím. Baví se a užívají si nečekanou volnost. Tedy, až do chvíle, než Máru chytne policie. Zde ho vyslýchají zkušený policista s policistkou, aby odkryli zač je toho všeho loket. A my spolu s nimi sledujeme střípky příběhu, ve kterém se mísí skutečnost i klukovská fantazie a najít mezi nimi rozdíly je občas dosti obtížné.

Tak zní ve zkratce děj nového snímku režiséra O. Omerzu, mezi jehož nejznámější díla patří oceňovaný Rodinný film. I Všechno bude už získalo cenu na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, a to rovnou v hlavní kategorii za nejlepší režii. A není se opravdu co divit. Všechno bude je milý optimistický snímek o dospívání, který se dotkne každého z nás. Puberta je zvláštní období, každý to zná, chvílemi má člověk pocit, že může už všechno, ale pak mu dá život za krk a zjišťuje, že je pořád ještě jen dítě. Omerzu tuto tenkou hranici mezi „jsi ještě dítě, co si o sobě myslíš“ a „přece už jsi na to dost starý, to zvládneš“ dobře vykresluje. Soběstační kluci jedou v kradeném autě a nic jim nechybí, s každou situací si zdánlivě poradí, jenže když dojde na jejich dialogy a uvažování, zjišťujeme jejich stále ještě dětský pohled na spoustu věcí.

To, že je vyprávění pojato z pohledu dvanácti a čtrnáctiletého kluka dodává celé podívané navrch.Což se ukazuje zejména ve způsobu vyprávění, který je dosti originální a dostatečně zaujme divákovu pozornost. Scenárista Petr Pýcha (který se při vytváření scénáře inspiroval skutečnou události, se kterou se setkal při svém působení coby učitel) totiž přeskakuje mezi dvěma dějovými liniemi. Současné dění na policejní stanici je protkáno tím, co tomu předcházelo, jak se k tomu postupně doznává hlavní hrdina. Ovšem jeho vyprávění je občas promíseno fantaskními fakty, a tak ani policisté a ani mi netušíme, co je pravda a co už je výplod fantazie. Díky tomu má snímek jakýsi svěží nádech tajuplnosti. To, že je vyprávění pojato z pohledu dvanácti a čtrnáctiletého kluka dodává celé podívané navrch.

Ovšem nebylo by to ani z půlky ono nebýt hlavních dvou představitelů. Zejména tedy Tomáše Mrvíka coby Máry. Pro obě role se tvůrci rozhodli sáhnout do neznámých řad a zvolit ještě neokoukané tváře a zdá, se že se jim to vyplatilo. Mrvík, pro kterého je Všechno bude filmový debut, se ukázal jako talent, který má jistě budoucnost v české kinematografii. V zásadě je spolu s Janem Františkem Uherem coby Hedušem nosným pilířem příběhu. A oba kluci, v zásadě neprofesionálové, tuto tíhu zvládají bez sebemenších problémů. Jak Mrvík tak i Uher mají charisma a do svých postav se převtělují s lehkostí. Snadno si je oblíbíme a jako hlavní hrdinové zkrátka fungují na všech frontách. Za zmínku stojí i výkon Lenky Vlasákové coby nekompromisní policistky. Ta, byť se zdá být záporákem filmu, vlastně není zcela špatnou postavou. Představuje pouze „zlý“ svět dospělých, který je vážný a striktní. V dalších rolích se pak objevují Eliška Křenková nebo Martin Pechlát.

Výraznou složkou filmu je i mluva ústředních hrdinů, která je sprostá až vulgární. Tvůrci se rozhodli pro trochu ostřejší jazyk. A důvod je zjevný. Kdyby totiž dva puberťáci mluvili spisovně, znělo by to divně. Takhle, i když je jazyk někdy až příliš přisprostlý, zní dialogy přirozeně a dodávají filmu i jakousi autenticitu. K té přispívá i prostředí, ve kterém se odehrává, tedy český venkov a příroda, kterou chlapci putují. Sledujeme zejména i změnu ročního období, které se postupně mění od studeného podzimu v chladnou zimu. Tvůrci přiznali, že skutečně natáčeli v těchto nepříjemných teplotách a podmínkách, což se na výsledku zjevně podepsalo. Spolu s růstem postav se rozvíjí i česká krajina, jejíž obraz sledujeme v pozadí.

Všechno bude je dohromady příjemná podívaná, která určitě neurazí. Největšími mínusy snad může být to, že se děj chvílemi až příliš vleče (i když má film stopáž pouhých 85 minut) a občas až nadměrná vulgarita ze strany protagonistů, která nemusí každému sednout. Naštěstí však převažují plusy: pozitivní nádech, originální příběh, malebná krajina, a především výkony dvou hlavních herců. V závěru patří Všechno bude mezi to kvalitnější, co může současná česká filmová scéna nabídnout.
 
 

Až vyrosteme, budou z nás myslivci.


 
 

Mám pocit, že mě někdo sleduje, hlavně nenavázat oční kontakt.


 
 

Já jsem nevinný, nechte mě jít!


 
 

75%

Všechno bude

Všechno bude je dohromady příjemná podívaná, která určitě neurazí. Největšími mínusy snad může být to, že se děj chvílemi až příliš vleče (i když má film stopáž pouhých 85 minut) a občas až nadměrná vulgarita ze strany protagonistů, která nemusí každému sednout. Naštěstí však převažují plusy: pozitivní nádech, originální příběh, malebná krajina, a především výkony dvou hlavních herců. V závěru patří Všechno bude mezi to kvalitnější, co může současná česká filmová scéna nabídnout.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací