Tomáš Töpfer, Táňa Medvecká, Miroslav Donutil a Anna Kareninová pokřtili knihu Muž, který stál v cestě

Zamíří román o Františku Krieglovi i na filmová plátna?
 

Filmový režisér, scénárista a pedagog Ivan Fíla usedl k psacímu stolu, aby nám předložil román o muži, který se v srpnu 1968 pod hrozbou likvidace vzepřel okupantské moci a jako jediný nepodepsal potupný moskevský dokument. Na stránkách knihy Muž, který stál v cestě, se dočteme nejen mnoho známého i nového ze života lékaře a politika Františka Kriegla, ale i jeho protivníka, ďáblova advokáta Gustáva Husáka. 

„Inspirací mi byl Václav Havel, který se již před lety přikláněl k napsání této knihy. Čtenářům pomůže lépe chápat, proč naši předkové dělali to, co dělali, aby porozuměli problémům, ideálům i uspěchům i prohrám tehdejší doby. Aby si uvědomili, že i v dnešním světě lze usilovat o něco smysluplného, pakliže se člověk nebojí překážek a obětí. A aby posléze pochopili, že se politice a politikům nemusí už navždy jen a jen posmívat, ale že si jich mohou i vážit,“ přiblížil svoji motivaci ke vzniku publikace její autor.

Tomáš Töpfer, Táňa Medvecká, Miroslav Donutil a Anna Kareninová se chopili sklenek s šumivým mokem a stali se tak kmotry, kteří vyprovodili knihu na cestu k nedočkavým čtenářům. Tato sestava samozřejmě nebyla pouze náhodná. V plánu je i filmové zpracování knihy dle scénáře a v režii Ivana Fíly. A v ústředních rolích by se měli objevit zmínění kmotři a kmotra. Postavu Gustáva Husáka ztvární Miroslav Donutil, Františka Kriegla si zahraje Tomáš Töpfer a jeho manželku Táňa Medvecká.

Navíc, Muž, který stál v cestě poputuje i do škol, nemocnic a knihoven po celém Česku. Jan Vajnorský a Petr Vopelka iniciovali akci „Kriegel do škol“ a vykoupili prvních 1000 výtisků, které poslali do již zmíněných institucí, aby se o Františku Krieglovi dozvěděla i mladá generace.

 

 

Anotace knihy Muž, který stál v cestě:

Strhující román o muži, který se v srpnu 1968 pod hrozbou likvidace vzepřel okupantské moci a jako jediný nepodepsal potupný moskevský dokument. Autor Ivan Fíla rozehrává fascinující drama o hrdinství a zradě odhalující detailní pohled do životů lékaře a politika Františka Kriegla a jeho protivníka, ďáblova advokáta Gustáva Husáka. Jsme svědky zákulisních intrik předcházejících osudné noci z 20. na 21. srpna 1968, pozadí únosu šesti československých stranických a vládních představitelů do Moskvy a postupného lámání charakterů během jednání v Kremlu. Ojedinělá kronika času a osudů o vězních dogmatu a touhách českého a slovenského národa na cestě do pekla. Autor se opírá o nedocenitelné dokumenty z přísně střežených ruských archivů, které nebyly doposud publikovány.

Jak to na slavnostním křtu vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací