Zářijový Severský filmový čtvrtek prožijeme s norským dokumentem Sourozenci

„Žít prostým životem není vždy prosté.“
 
 
S podzimem startuje i nová sezóna pravidelných Severských filmových čtvrtků, které nám přináší Skandinávský dům. První promítání, které se odehraje 6. září 2018 v Komorním kinem Evald, nás vezme do západního Norska, kde se jako by zastavil čas. Na statku Kleiva hospodaří sourozenci Magnar (74) a Oddny (71). Bydlí spolu celý život a o statek se starají stejně jako generace sedláků před nimi. 

„Dokumentární film Sourozenci Frodeho Fimlanda si v Norsku získal značnou pozornost. Současným Norům totiž ukázal, jak rychle a radikálně se po nálezu ropy v Norském moři změnila jejich společnost. Magnar a Oddny působí na moderní společnost jako zjevení. Jsou sotva ve věku prarodičů dnešní mladé generace, žijí však výrazně jinak a zároveň představují memento autentického, stále živého norského venkova v jeho ryzí podobě,“ vysvětluje Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu.

Přednáška před filmem bude tentokrát věnována právě nádherné krajině západonorských fjordů, kde se statek Kleiva nachází.

 

Co: Severské filmové čtvrtky – Sourozenci

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 6. září 2018 v 19:00

Vstupné: 120 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Vše pro vlast:

Na statku Kleiva v západním Norsku jako by se zastavil čas. Hospodaří tu sourozenci Magnar (74) a Oddny (71). Bydlí spolu celý život a o statek se starají stejně jako generace sedláků před nimi. I přes svůj vysoký věk jsou na nohou od rána do večera, jak si to hospodářství žádá. Zastávají práci na poli i péči o dobytek na místě, kde se pomalu plynoucí dny řídí koloběhem přírody. Jejich poklidný život zpestřují pravidelné události – příchod hladového jeleního stáda, letní výprava na salaš či oslava Vánoc. A co stojí v dopisu z Ameriky?

Režie: Frode Fimland

Scénář: Frode Fimland

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací