Rozhovor: Matej Dolinay hovoří o svém filmu Za tajemným krokodýlem do Konga

„V Africe člověk zažívá spoustu situací, na které ho tady nic nepřipraví.“
 
 
V rámci XVI. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů Skupiny ČEZ (5. 10. – 7. 12. 2018) budeme moci v sekci Cestopisný film zhlédnout snímek Za tajemným krokodýlem do Konga. Režisérské taktovky se chopil Matej Dolinay, který na několik týdnů vycestoval do pralesů afrického Konga, aby zde blíže prozkoumal krokodýla konžského.

I když se Matej Dolinay chystá již brzy vyrazit na další expedici, zodpověděl nám několik otázek, které prohloubí zážitek z 48 minut dlouhého filmu. Dolinay nám prozradil nejen kolik týdnů v Kongu strávil, co tam na ně čekalo, ale i kam se vydá s kamerou příště.
 
 
Červený koberec: Kdy a jak vznikla myšlenka vydat se na expedici do pralesů afrického Konga a pátrat po tajemném krokodýlovi?

Matej Dolinay: První myšlenka vznikla v hlavě mého vedoucího Václava Gvoždíka z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. To bylo už v roce 2015. Během jedné předešlé expedice do Konga objevil zvláštního krokodýla a začal se o něj víc zajímat.

Červený koberec: Jaký byl cíl vaší expedice? Co především jste chtěl divákům filmu Za tajemným krokodýlem do Konga předat?

Matej Dolinay: Cílem bylo získat materiál pro genetickou studii, která ukáže, že krokodýl konžský si zaslouží druhový status. Byl popsán před zhruba 100 lety, ale pak se na něj zapomnělo. Ve filmu jsem chtěl divákům ukázat střední Afriku takovou, jaká ve skutečnosti je. Rychlý rozvoj, ničení přírody, bushmeat a další problémy. Kromě cestovatelského rozměru má film také informovat o našem výzkumu herpetofauny (plazy a obojživelníci). Divák by si měl odnést zjištění, že na naší planetě existuje úžasná diverzita organismů a o mnohých z nich nic nevíme. Dále to, že mnoho tvorů nám mizí před očima a je potřeba je chránit.

Červený koberec: Kolik dnů nebo týdnů jste v Africe strávili?

Matej Dolinay: V Kongu jme strávili 5 týdnů. Organizace takové vědecké expedice je velice časově náročná a už jen dostat se na vytipované lokality v pralesích zabere mnoho času. Samotné vyřizování povolení pro výzkum po příletu zabere asi týden.

Červený koberec: Jak jste vaši expedici financovali?

Matej Dolinay: Tato expedice byla financována nadačním fondem Neuron. Náš projekt zvítězil v soutěži expedic pro rok 2016. Neuron podporuje různé vědecké projekty a bez jeho skvělé podpory by se expedice nemohla uskutečnit.

Červený koberec: Nastala během natáčení situace, kdy vám šlo doslova o život, nebo natáčení proběhlo hladce?

Matej Dolinay: V Africe člověk zažívá spoustu situací, na které ho tady nic nepřipraví. Stačí, že v pralese hodně zaprší a zůstane třeba odříznut v lese rozvodněnou řekou. Pak zkoušíte přenést 100 kilogramů nákladu a vybavení přes řeku na dvou nestabilních malých kmenech stromů. Nebo zapadnete s autem v bahně a musíte přespat v pralesní vesnici v malém domečku jejího šéfa. O život nám nešlo skutečně nikdy podle mě. Ani když jsme v noci během pátrání po krokodýlech narazili na slona a byl někde v houští pár metrů před námi. Na tyto situace si zvyknete a už vás ani moc nepřekvapí. Dá se tedy říct, že na africké poměry šlo všechno poměrně hladce. :-)

Červený koberec: S manželkou Zuzanou jste založil filmové studio Living Zoology. Jaké je ale vaše civilní povolání?

Matej Dolinay: Pracuji na Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR a zabývám se evolucí plazů a obojživelníků ve střední Africe. Tvorba dokumentárních filmů je způsob, jak prezentovat svojí práci široké veřejnosti líbivou formou. Dále chceme lidem přibližovat život hadů, žab, nebo varanů. Jsou to zvířata, která jsou často zbytečně podceňována a nenáviděna.

Červený koberec: Kam se plánujete podívat příště? Na co se mohou diváci těšit?

Matej Dolinay: Před pár týdny jsme se vrátili z expedice do Arizony, kde jsme natáčeli film Poušť chřestýšů. Cesta byla financována Českou spořitelnou a diváci se můžou poprvé těšit na úchvatné scenérie z dronu. K tomu samozřejmě na detailní záběry na krásné chřestýše a další živočichy pouště. Brzy nám vyjde nový film Kostarika: Pura Vida a na jaře 2019 film Hadí safari v Ugandě. To jsou už natočené projekty. Kde se chytáme natáčet? V říjnu cestujeme do Indie s organizací Save the snakes! Hlavním cílem bude královna hadů, kobra královská.

(Foto: Matej Dolinay)

 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací