DAS FILMFEST i letos uspokojí fanoušky všech žánrů

Co nového v uplynulém roce vzniklo v Německu, Rakousku a Švýcarsku?
 
 
I tento podzim nám zpříjemní festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST a jako obvykle je z čeho vybírat, protože máme na výběr z téměř čtyřiceti kousků. Ať už si potrpíme spíše na psychologická dramata, kvalitní dokumenty, důmyslné tragikomedie, nebo chceme zavzpomínat na Miloše Formana, máme příležitost k nevšedním filmovým zážitkům 17. – 23. října v Praze a 29. října – 2. listopadu v Brně.


Nejočekávanější a cenami ověnčené filmy nabízí tradičně sekce DAS FILMFEST SPEZIAL. Letos uvede například výraznou muzikálovou tragikomedii Mackie Messer – Brechtův Třígrošový film, kde se prolíná boj Bertolta Brechta za náležité převedení jeho hry do filmové podoby se samotným dějem díla. Mrazivější podívanou nabízí historií inspirované snímky Murer – Anatomie procesu a Kapitán, nebo současný psychologický thriller Cops.

Sekce OSOBNOST představuje méně známou realitu posledních dnů císařovny Sissi (3 dny v Quiberonu) či zavzpomíná na sportovní skandál, kdy testování pohlaví u hvězdné lyžařky odhalilo, že je vlastně mužem (Erik & Erika), k pět tisíc let staré vraždě se vrátíme s Ötzim, mužem z ledu. Pro milovníky hudby je tu pak Světlo, které nám přiblíží osudy slepé geniální umělkyně Marie Theresie Paradis, která upadla v zapomnění.

Populární sekce DIE DOKU nabízí vzpomínku na dva významné velikány se snímky Hledání Ingmara Bergmana a Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman. Dále můžeme sledovat dojemnou terapii tří párů s jejich malými dětmi v Cry Baby Cry nebo osudy uprchlíků ve snímku Eldorado. Ještě napínavější podívanou, kombinovanou s animovanými scénami, nabízí Švýcar Chris, ve kterém se snaží filmařka vypátrat pravdu o osudu svého zavražděného bratrance.

Program nabízí i o něco lehčí a moderní snímky zařazené do kategorie SPOLU & SÁM: zde si můžeme vybrat romantickou roadmovie 303, zábavnou formou poznat úskalí párové terapie (Zázračné cvičení) anebo se dojmout u Lásky mezi regály. Neopomeňme ani sekci krátkometrážních snímků SHORTS.

 

Co: Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST

Kde: Praha a Brno

Kdy: 17. – 23. října (Praha, kina Atlas a Lucerna), 29. října – 2. listopadu (Brno, No Art a Místodržitelský palác)

Podrobnosti a program: dasfilmfest.cz

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací