Recenze: Králové zlodějů / King of Thieves

Jak proběhla největší loupež v historii Británie? 
 
 
 
Na velikonoční víkend roku 2015 si jistě pamatuje nejeden londýnský strážník. Parta zlodějíčků se tehdy rozhodla přilepšit si a vykradla slavnou úschovnu šperků v Hatton Garden v Londýně. Mistrovská akce, při níž zmizely cennosti za miliardy liber, vyvolala u veřejnosti i vyšetřovatelů ze Scotland Yardu zděšení – kde se v Anglii vzali tak zdatní, bystří a schopní profesionálové, po nichž zůstala jen díra ve zdi a přes 70 prázdných bankovních schránek? O to více nejchytřejší britské mozky o několik měsíců později překvapilo, že trezor nevyrabovali roky cvičení nindžové, ale parta penzistů s kriminální minulostí.

Režisér James Marsh (Teorie všeho) si i tentokrát posvítil na příběh inspirovaný skutečnými událostmi a upravil jej pro filmová plátna. Snímek o vysloužilých zlodějích, kteří se rozhodnou si k důchodu přilepšit trochou cenných papírů a diamantů, není prvním, který rozvíjí background bizarní loupeže. Obdobný film, nazvaný příhodně Loupež v Hatton Garden, natočil minulý rok už režisér Ronnie Thompson.

Marshův snímek je prošpikovaný typickým britským humorem.Marshův snímek je prošpikovaný typickým britským humorem, který v tomto případě bohužel posloužil rovněž jako podpěrná soustava pro 108 minut trvající podívanou. Navzdory hvězdnému hereckému obsazení (Michael Caine, Jim Broadbent, Ray Winstone) nemá film příliš hlavu ani patu, zápletka působí chaoticky a absence hlubšího psychologického prokreslení postav způsobuje, že motivace hlavních hrdinů ke krádeži není příliš zřetelná.

Zajímavé je naopak zobrazení hamižnosti lupičů – když se po loupeži snaží s vidinou ještě vyššího zisku podvést jeden druhého nebo fakt, že technický mozek a člen „důchodcovského gangu“, neznámý IT odborník, který prolomil bezpečnostní systém Hatton Garden, není dodnes znám. Možná je právě on tím, kdo si odnesl nejcennější část lupu – dodnes se z celé uloupené částky podařilo nalézt pouze jednu třetinu.

Králové zlodějů pravděpodobně nebudou vládnout žebříčku nejnavštěvovanějších filmů letošního roku, nutno však dodat, že se o to ani nesnažili. Fascinující kriminální příběh líčí jednoduše po svém – pro někoho trochu nudně, pro jiné zase málo akčně nebo dramaticky.  Záhadnost scénáře je ale možná záměrná – třeba se tvůrci jen snažili diváky zmást přesně tak, jako londýnský gang penzistů zmátl Scotland Yard. Otázkou zůstává, nakolik to diváci vlastně ocení.
 
 

Gang seniorů zmátl i Scotland Yard.


 
 

Mozkem operace Hatton Garden byl 77letý Brian Reader (Michael Caine), který se svou partou seniorů dokázal naplánovat a provést jednu z nejdokonalejších loupeží.


 
 

Cesta k miliardám liber je otevřená!


 
 

60%

Králové zlodějů / King of Thieves

Králové zlodějů pravděpodobně nebudou vládnout žebříčku nejnavštěvovanějších filmů letošního roku, nutno však dodat, že se o to ani nesnažili. Fascinující kriminální příběh líčí jednoduše po svém – pro někoho trochu nudně, pro jiné zase málo akčně nebo dramaticky. Záhadnost scénáře je ale možná záměrná – třeba se tvůrci jen snažili diváky zmást přesně tak, jako londýnský gang penzistů zmátl Scotland Yard. Otázkou zůstává, nakolik to diváci vlastně ocení.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací