Recenze: Na Chesilské pláži / On Chesil Beach

Příběh o dvou zamilovaných lidech, kteří jsou mladí, nevinní a zcela nepřipravení na manželství.
 
 
Anglie, 1962. Sexuální revoluce je za rohem, ale pro Florence (Saoirse Ronan) a Edwarda (Billy Howle) je příliš pozdě. Už je to tu. První novomanželská noc v kýčovitém hotýlku u pláže. Sex byl v té době tabu, pečlivě utajované před mládeží, pro kterou pak mohla být intimita jen děsivou povinností místo přirozené a příjemné potřeby. Ve vzduchu visí trapnost, očekávání a nervozita. Edward je tak nervózní, že nedokáže rozepnout šaty, Florence tak puntičkářská, že už má vymyšlené jméno pro dítě. Jak se až sem tihle dva dostali, milují se vůbec? Skončí jejich první pokus katastrofou? A k čemu tyhle osudové okamžiky povedou?

Pro Florence je vztah s někým z chudších poměrů tím správným rebelským krokem.Průběh prvního dne líbánek je oživován flashbacky, které pomalu odkrývají začátky jejich vztahu, rozdílnosti jejich životních zkušeností a rodin. Pro Edwarda je Florence dokonale vychovaná, krásná a chytrá dívka, která může jeho posmutnělý život konečně změnit k lepšímu. Pro Florence je vztah s někým z chudších poměrů tím správným rebelským krokem, kterým to rodičům pěkně nandá.

Knižní předlohu i scénář napsal Ian McEwan. Pro jeho látku je Ronan jako dělaná, ostatně první nominaci na Oscara získala v pouhých třinácti letech za Pokání, které je taktéž jeho dílem. Ronan i Howle jsou osvědčení herci, i když chemie mezi nimi příliš nefunguje, což je ale v mnoha scénách dobře, protože snímek je právě o tom, co ve vztahu nefunguje. K důvodům se dopracujeme až na konci, kdy musí konečně vyslovit to, co dosud úzkostlivě skrývali v nitru.

Možná nás snímek přivede k zamyšlení, jak moc se společnost od té doby změnila. Edward až do svatby snad ani neviděl svou manželku bez punčoch, kdežto dnes by měl už po pár týdnech randění plný mobil jejích sexy selfie. Navíc spolu mluví uctivě a opatrně, vlastně až příliš opatrně, protože se bojí odkrýt svůj strach, nejistotu, nízké sebevědomí a pečlivě skrývané chyby.

Děj je velmi pomalý a pro někoho může být čekání na závěrečný zvrat až příliš dlouhé. Když nás konečně hlavní postavy začnou více zajímat, film překotně představí „jak to bylo dál“ a je konec. Jde o půvabně zahraný příběh, který je bohužel podaný tak nešikovně, že nám myšlenky a témata jen letmo nadhodí, než aby nám je skutečně dokázal nějak podat. To může být po téměř dvouhodinové podívané velmi frustrující.

Jde sice o drama o lásce, ale rozhodně to není romantická podívaná. Spíše komorní příběh, který víc naznačí než ukáže, aby nakonec nabídl víc, než jsme celou dobu tušili. Dlouho se nic neděje a pak následuje uspěchaný závěr, který v divákovi může zanechat více zmatku a frustrace než uspokojení z propracované filmové podívané.
 
 

„V manuálu píšou, že žena je jako dveře a muž do ní muže vstupovat a vystupovat.“


 
 

„Musíme se pokusit zachránit naše šestihodinové manželství.“


 
 

„Jestli budu muset nádobí mýt pořád já, tak se radši rozvedu!“


 
 

65%

Na Chesilské pláži / On Chesil Beach

Jde sice o drama o lásce, ale rozhodně to není romantická podívaná. Spíše komorní příběh, který víc naznačí než ukáže, aby nakonec nabídl víc, než jsme celou dobu tušili. Dlouho se nic neděje a pak následuje uspěchaný závěr, který v divákovi může zanechat více zmatku a frustrace než uspokojení z propracované filmové podívané.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací