Recenze: Johnny English znovu zasahuje / Johnny English Strikes Again

Nešikovný agent potřetí a snad už naposled. Nebylo by lepší přivést zpět radši pana Beana?
 
 
MI7 povolává Johnnyho Englishe znovu do akce. Ostatně není jiná možnost, protože neznámý hacker odhalil identitu všech aktivních tajných agentů. Učitel zeměpisu s tváří Rowana Atkinsona tedy opouští agentský důchod a vydává se s pomocí své neschopnosti zneškodnit padoucha (Jake Lacy), který komplikuje život britskému lidu i premiérce (Emma Thompson). Hrdina bude mít po ruce věrného pomocníka Bougha (Ben Miller) i staré vynálezy, protože s moderními technologiemi si netyká.


Humor je tradičně stejně jednoduchý jako zápletka.I třetí filmové dobrodružství Johnnyho Englishe se snaží parodovat snímky o Jamesi Bondovi a tentokrát má skutečnou bondovskou posilu, Olgu Kurylenko (Quantum of Solace) v roli záhadné krásky, která je zcela nepřekvapivě také tajnou agentkou. Humor je tradičně stejně jednoduchý jako zápletka. Různé Englishovy průšvihy a trapasy stojí na Atkinsonově komediálním talentu, scénárista William Davies se s dlouhou řadou vtipných hlášek zrovna nepředvedl.

Čeká nás cesta do Francie a podpálení luxusní restaurace, nechybí pár efektních záběrů na Aston Martin a sem tam honička s jinými auty. Stále omílaná nechuť k moderním technologiím je pak znázorněna komentováním elektromobilu, odmítáním smartphonu nebo při zkoušce virtuální reality, a alespoň tato scéna konečně trochu vyniká. Emma Thompson v roli svérázné premiérky, která podlehne charismatu geniálního zloducha, patří mezi to lepší, co film nabízí. Padouch à la Elon Musk příliš nepřekvapí, alespoň o něco zábavnější je Kurylenko, jejíž postava musí nějakou dobu snášet „neodolatelné“ svádění hlavního hrdiny.

Ten bohužel není úchylně vtipný jako Austin Powers, není geniálně nepředvídatelný jako agenti Kingsmana, jeho neschopnost není tak roztomilá jako u inspektora Clouseau. Humor, přestože se nedá označit jako hloupý a trapný, je přece jen je dost jednoduchý a nikterak originální. Zesměšňování francouzského přízvuku, nepochopení ženské emancipace a moderní doby, to není nic nového. Nejvíc fungují momenty, kdy může Atkinson prostě bláznit jako starý dobrý a potrhlý Mr. Bean.

Průměrná komedie s nadprůměrným komikem, která neuráží (což odvážnější film klidně může) ani nenadchne. Škoda, že ani nepředstírá snahu nabídnout něco víc než dávno vymyšlenou zábavu. Dělat si legraci z Francouzů, zapálit luxusní restauraci, ukázat zadek, uklouznout na rozsypaných bonbonech a předvést pár „Beanovských“ kreací… Když se sem tam ukáže lepší scéna, je nám líto, že tvůrci se tímto stylem neopřeli do celých 88 minut. Nečekejte žádnou filmovou bombu, ale i nenáročné gagy si najdou své příznivce a gumový obličej Rowana Atkinsona asi nikdy neomrzí.
 
 

Jak asi dopadne tohle flambování?


 
 

„Cítím tvé kopí…“


 
 

Ani turisté nejsou v bezpečí.


 
 

55%

Johnny English znovu zasahuje / Johnny English Strikes Again

Průměrná komedie s nadprůměrným komikem, která neuráží (což odvážnější film klidně může) ani nenadchne. Škoda, že ani nepředstírá snahu nabídnout něco víc než dávno vymyšlenou zábavu. Dělat si legraci z Francouzů, zapálit luxusní restauraci, ukázat zadek, uklouznout na rozsypaných bonbonech a předvést pár „Beanovských“ kreací... Když se sem tam ukáže lepší scéna, je nám líto, že tvůrci se tímto stylem neopřeli do celých 88 minut. Nečekejte žádnou filmovou bombu, ale i nenáročné gagy si najdou své příznivce a gumový obličej Rowana Atkinsona asi nikdy neomrzí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací