Recenze: Nebezpečná laskavost / A Simple Favor

Život na předměstí v nás někdy probudí chuť prostě zmizet.
 
 
Po populárních snímcích Zmizelá a Dívka ve vlaku přichází další film na motivy románu, jehož ústředním motivem je pohřešovaná (skoro) hlavní hrdinka. Po jejím osudu pátrá nejlepší kamarádka, která ji ovšem znala jen krátce. Čeká nás spousta zvratů a nikdy si nemůžeme být jisti, zda tu či onu postavu a její motivy opravdu dobře známe. Oproti dvěma zmíněným snímkům je Nebezpečná laskavost výrazně vtipnější a hravější, ale také méně vypilovaná k dokonalosti.

Když si vaše dítě udělá ve školce či škole nového kamaráda, musíte se nutně seznámit i s jeho majiteli, ehm, rodiči. A může se stát, že váš nudný život to promění v jedno velké a nebezpečné dobrodružství. Přesně to také potká hlavní hrdinku Stephanie (Anna Kendrick) v tomto příběhu plném zvratů a překvapení, kde nevíme, komu fandit, protože čisté svědomí tu nemá nikdo. S černobílým viděním světa u tohoto filmu rozhodně neuspějete.

Po smrti dvou nejdůležitějších lidí v jejím životě, manžela a bratra, zůstala Stephanie sama s malým synem a jediným jejím zaměstnáním i koníčkem je: být dokonalá matka. U ní doma je vždy uklizeno a navařeno, za sprosté slovo se platí pokuta. Na všech školních akcích dělá dobrovolníka a aby byla její image dokonalá, má také svůj video blog, kam dává recepty a různé tipy. Čím jiným se také zabavit na malém městě?

Například chlastáním! Tenhle přístup vyznává její nová nejlepší kamarádka Emily (Blake Lively). Když se vrátí z náročné práce, hned si jde připravit drink. Je vždy luxusně oblečená, sprostě nadává po telefonu svému šéfovi a nikdy se nenechá fotit. Nesmlouvavá femme fatale, jak má být. Jednoho dne požádá Stephanie o laskavost, hlídání syna. A už se domů nevrátí…

Komu máme v téhle tajemné hře fandit a kdo tady určuje pravidla?Stephanie po Emily neúnavně pátrá, ale postupem času už si nejsme jistí, zda jí tolik záleží na kamarádčině osudu, nebo proto, že chce s naprosto klidným svědomím převzít její roli v životě manžela Seana (Henry Golding). Jedna záhada se kupí na druhou. Kam a proč Emily odjela a co se s ní potom stalo? Proč měla taková žena za kamarádku zrovna domácí puťku Stephanii, chtěla snad jen ušetřit za chůvu? Proč Sean na svou ženu rychle zapomene? Komu máme v téhle tajemné hře fandit a kdo tady určuje pravidla?

Blake Lively se na plátně kvůli zmizení Emily nevyskytuje příliš často, což je dobře pro ostatní, protože co si budeme povídat, ona prostě ukradne každou scénu. Anna Kendrick představuje správnou iritující slepici, která ujde dlouhou cestu k sebevědomé potvoře. Postava manžela není moc výrazná a charismatická, mnohem víc nás pravděpodobně zaujmou vedlejší role, třeba soukromý vyšetřovatel (Bashir Salahuddin), máma-alkoholička (Jean Smart) a módní návrhář v podání Ruperta Frienda, který ze scény zmizí překvapivě a zbytečně rychle. Třešničkou na dortu je líbivý a chytlavý soundtrack, písně bohužel neprovází celý film.

Film v režii Paula Feiga je podle knižní předlohy, proto asi nemůžeme překombinovanost vyčítat jemu a spoluscénáristce Jessice Sharzer, ale stejně jako se nám dívá na elegantní krásu Emily lépe než na přeplácané modely Stephanie, měl se příběh držet jednoduchosti, protože méně je někdy více. Ani tempo snímku při jeho 117 minutách není úplně vyrovnané, stále je to však zábava, alespoň na jedno zhlédnutí.

Další zmizelá žena na filmovém plátně v tajemné krimi komedii. Po pomalém rozjezdu nás čeká jedno překvapení za druhým. Příběh je sice spletitý, ale ne až tak důmyslný, jak si asi tvůrci mysleli. Díry v zápletce zacpává drsným humorem, což není úplně na škodu. Dva tři výtečné dějové zvraty by fungovaly lépe než patnáct zběsilých, ale buďme rádi alespoň za nějaké.
 
 

Tenhle oblek drsná Emily pravděpodobně strhala ze svého šéfa.


 
 

„Jasně že zjistím, kam jsi zmizela, jen co dopeču ty cuketové muffiny!“


 
 

„Moje žena zmizela. Mám zavolat policii nebo nám objednat pizzu?“


 
 

70%

Nebezpečná laskavost / A Simple Favor

Další zmizelá žena na filmovém plátně v tajemné krimi komedii. Po pomalém rozjezdu nás čeká jedno překvapení za druhým. Příběh je sice spletitý, ale ne až tak důmyslný, jak si asi tvůrci mysleli. Díry v zápletce zacpává drsným humorem, což není úplně na škodu. Dva tři výtečné dějové zvraty by fungovaly lépe než patnáct zběsilých, ale buďme rádi alespoň za nějaké.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací