Rozhovor s Trevorem Bennettem o filmu Pizza století v New Yorku

„Vzadu na kole opravdu nemusíte dávat pozor na směr, nemůžete zatáčet, měnit rychlost, brzdit, ani nic jiného – jen věřit kapitánovi a pedálům.“
 
 
XVI. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů Skupiny ČEZ nás baví bezmála čtyři týdny a dalších pět máme před sebou. Filmová přehlídka outdoorových snímků vyvrcholí v pátek 7. prosince 2018, kdy se dozvíme vítěze jednotlivých kategorií.

Nejen o přízeň diváků, ale i poroty se uchází i kraťas Pizza století v New Yorku, kdy se Trevor Bennett a Eric Douglas vydali na tandemovém kole do ulic New Yorku s cílem poznat město a ochutnat tu nejlepší pizzu. Při této příležitosti jsme položili tvůrci Trevorovi Bennettovi několik otázek, a to nejen o tom, jak se mu jelo a natáčelo na tandemovém kole, ale i kde okusil nejlepší pizzu v New Yourku a na jaký cestovně-kulinářský zážitek se můžeme těšit příště.

Červený koberec: Na podzim roku 2017 jste se vy a kolega Eric Douglas vydali do ulic New Yourku na kole a plánem posilňovat se tamní pizzou. Jak tento nápad vznikl?

Trevor Bennett: Eric Douglas přišel s nápadem na tento projekt. Eric vždy plánuje nějaký výlet – je dobře znám tím, že organizuje velkolepá dobrodružství, obvykle na kole.

Červený koberec: Nevyrazili jste ovšem na obyčejném kole, ale na tandemovém kole. Jak moc se liší jízda na dvojkole a obyčejném kole?

Trevor Bennett: Tantdemová kola jsou zpočátku opravdu zvláštní, být vzadu vyžaduje absolutní důvěru v kapitána. Musíte se skutečně naučit pracovat jako tým – pedály jsou doslova propojené. My jsme oba nadšenci do kol a rychle jsme se sladili. Pozitivní je, že jste si opravdu blízko, takže si můžete povídat po celou dobu jízdy. Z dalších hezkých věcí je, jak rychle dokážete jet na tandemu.  Jakmile se dostanete do rychlosti, je to velmi rychlý způsob cestování.

Červený koberec: Jak probíhá natáčení za jízdy na tandemovém kole?

Trevor Bennett: Vzadu na kole opravdu nemusíte dávat pozor na směr, nemůžete zatáčet, měnit rychlost, brzdit, ani nic jiného – jen věřit kapitánovi a pedálům. Bylo to zajímavé být vzadu, protože jsem se mohl rozhlížet a točit vše, co jsem chtěl. Většinu záběrů jsem natočil, aniž bych se držel rukama kola, a používal jsem tak ruce k ovládání kamery – to bylo obzvlášť zajímavé v hustém a agresivním provozu. Eric a já jsme museli hodně komunikovat, aby mě připravil na výmoly, rychlé zatáčky a prudká zastavení.

Ke konci jsme použili Sony A7II s 16-35mm objektivem. Rozhodnutí nejvíce ovlivnila váha a jednoduchost. Kamera musela být připravená a dostupná v každou chvíli. Neměli jsme čas ji pokaždé balit a vybalovat, když jsme chtěli něco natočit.

Na některé částí jsme použili Ronin-M stabilizer. Jízda na kole se stabilizérém byla fyzicky velmi náročná, hodně rychle ztěžkne – ale vznikly tak nejlepší záběry. Používali jsme ho asi polovinu jízdy. Na zbytek jsme využívali ruční techniku, a občas stativ.

Měli jsme mít oba mikrofon během celé jízdy, ale kolo produkovalo hrozný hluk a šum, a hodně omezilo použitelnost audia.

Vzdušné záběry byly od člověka, kterého jsme poznali přes Craiglist. Bohužel vrazil s dronem do mrakodrapu ještě, než jsme dorazili na Brooklyn Bridge kvůli záběrům, které jsme chtěli. Našli jsme poté zbytky dronu a zachránili jsme záběry, které vidíte ve filmu.

Červený koberec: Během vaší cyklo-labužnické výpravy jste projeli Brookly, Manhattan či Rockaway Beach. Kde vám pizza nejvíce chutnala?

Trevor Bennett: Nejlepší pizza, kterou jsme našli byla v Brooklynu, v místě zvaném Roberta’s – rozhodně doporučujeme si tam zajít, když budete v Brooklynu!

Červený koberec: Jaké poselství si mají diváci po zhlédnutí Pizza století v New Yorku z kina odnést?

Trevor Bennett: Nikdy jsem předtím v New Yorku nebyl. Jízda městem na kole byla neskutečná forma prohlédnutí si města. Dalo mi to opravdu důvěrný a zajímavý uhel pohledu na město a lidi, které jsme míjeli po cestě. Pruhy pro kola a infrastruktura byla působivá. Klidně bych jel znovu zítra! Tímto filmem jsem chtěl předat zajímavé věci, které můžete zažít, když jedete na kole městem. Tento projekt byl o dobrodružství na kole se skvělým kamarádem.

Červený koberec: Plánujte další podobný výlet? Pokud ano, kam?

Trevor Bennett: Ano! V tuto chvíli organizujeme krátkou filmovou sérii o jídle a kolech. Myslím, že Tacos jsou další na seznamu!

(Foto: Trevor Bennett)
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací