Recenze: Co tomu řeknou lidi / Hva vil folk si

Touha po svobodě je nezničitelná. 
 
 
Šestnáctiletá Nisha (Maria Mozhdah) to v životě nemá snadné. Přes den je svědomitou studentkou a dcerou pákistánského imigranta žijícího v Oslu, přes noc ráda dovádí s kamarády a užívá si nespoutané zábavy. Každý pohár ale jednoho dne přeteče – když otec (Adil Hussain) odhalí Nishino tajemství, rozhodne se prostopášnou dceru potrestat a odvleče ji do Pákistánu. Tam z ní má rodina vychovat řádnou pákistánskou hospodyni a nevěstu. Podaří se Nishe vymanit z teroru skrytého pod rouškou tradice a dočká se svobody?

Dechberoucí snímek režisérky a scenáristky Iram Haq ukazuje, jak moc se může lišit mentalita napříč kulturami a generacemi. Na jedné straně zde stojí muslimští teenageři žijící v Evropě toužící po svobodném životě, na straně druhé jejich konzervativní rodiče, kteří ctí tradice, a to samé striktně vyžadují od svých dětí. Co tomu řeknou lidi bravurně líčí, kam až může snaha o dobrou pověst zajít a jak překvapivě hluboko může v takovéto urputné snaze klesnout humanita.

Konflikt, bolest, emoce a nepochopení.Konflikt, bolest, emoce a nepochopení. Toho všeho se diváci v norsko-švédském dramatu dočkají. Osmnáctiletá Maria Mozhdah navíc působí v roli rozpolcené Nishi velmi přesvědčivě, a tak pokaždé, když se Nisha zoufale táže rozčileného otce, kam ji vleče, diváci si prožijí emoční peklo společně s ní. Tolik nepochopení ve 106 minutách přinutí zamyslet se, jak může být takové utrpení ohrožující samotnou podstatu lidskosti snesitelné a jestli pro člověka toužícího po svobodě existuje za takovýchto podmínek jiné řešení nežli útěk.

Norská režisérka Iram Haq odhalila jakousi odvrácenou stranu na první pohled nevinné tradice a umožnila divákům netradiční vhled do života pomyslné pákistánské rodiny, která, ačkoli opustila své kořeny a žije v Evropě, nedokáže přijmout fakt, že její děti chtějí žít v globalizovaném světě. Téma rovněž obohatila o problematiku nerovného postavení žen v některých typech společnosti. Vedle vší krutosti, bolesti a násilí ale také vyslala paprsek naděje všem, kteří jsou svázaní stejnými strastmi jako Nisha. A to, že i ze zdánlivě předurčeného osudu se dá vymanit.
 
 

Mladá a krásná Pákistánka? Omyl, Nisha je Evropanka.


 
 

Odvahu a svobodnou mysl z ní nedostanou ani tvrdou prací, vedrem a tradicí.


 
 

Milující otec je ve snímku hodně relativní pojem.


 
 

80%

Co tomu řeknou lidi / Hva vil folk si

Norská režisérka Iram Haq odhalila jakousi odvrácenou stranu na první pohled nevinné tradice a umožnila divákům netradiční vhled do života pomyslné pákistánské rodiny, která, ačkoli opustila své kořeny a žije v Evropě, nedokáže přijmout fakt, že její děti chtějí žít v globalizovaném světě. Téma rovněž obohatila o problematiku nerovného postavení žen v některých typech společnosti. Vedle vší krutosti, bolesti a násilí ale také vyslala paprsek naděje všem, kteří jsou svázaní stejnými strastmi jako Nisha. A to, že i ze zdánlivě předurčeného osudu se dá vymanit.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací