Recenze: Grinch / The Grinch

Grinch ukradl jen Vánoce. Kdo tedy novému snímku sebral pointu a smysl? 
 
 
Je sarkastický, vtipný a brčálově zelený. A známý tím, že nesnáší Vánoce. Řeč je samozřejmě o skřítku Grinchovi, kterému v roce 1937 vdechl život spisovatel a ilustrátor Theodor Seuss Geisel, známý spíše jako Dr. Seuss. Když Ron Howard příběh v roce 2000 převedl na filmová plátna, výsledek v mnohém překonal očekávání. Jim Carrey v roli Grinche a Taylor Momsen jako malá Cindy Lou společně zachránili Vánoce v Kdosicích, nad čímž roztálo nejedno divácké srdce. Nastavili tak pomyslnou laťku, která je sice těžko zdolatelná, ne však nepřekonatelná. Tvůrci nové animované verze amerického bestselleru se ale Howardově oscarovému snímku nepřiblížili ani na vzdálenost Kdosic a Grinchovy jeskyně.


Snímek Yarrowa Cheneyho a Scotta Mosiera sice staví na stejných základech, buduje však naprosto odlišný svět.Zapomeňte na sladkou Cindy Lou, která se pokouší smířit bručouna Grinche a na první pohled dokonalé Kdovíky. Snímek Yarrowa Cheneyho a Scotta Mosiera sice staví na stejných základech, buduje však naprosto odlišný svět. Dotčený a společensky stigmatizovaný Grinch, kterému kdysi hloupoučcí Kdovíci na emoční úrovni dlažební kostky zlomili srdce, žije v jeskyni společně s věrným psím přítelem Maxem. I když se Grinch snaží skřítkům Kdovíkům a celým Kdosicím vyhýbat, vánoční nálada jako by útočila ze všech koutů. Aby ne – Kdovíci se letos rozhodli oslavit svátky mnohem opulentněji než kdykoli předtím. Tomu se Grinch, který nemá na Vánoce žádné hezké vzpomínky, rozhodne zabránit. A jak lépe přesvědčit Kdovíky o jejich marnotratnosti nežli tak, že jim magický večer ukradne?

I když se zdá, že původní dějovou linku tvůrci zachovali, opak je pravdou. Nový Grinch diváky překvapí hned několika novinkami. Tou první, a pro film v důsledku nejvíce fatální je, že se zcela mění dějová linka – obtloustlá Cindy Lou, která nově žije pouze s matkou a dvěma mladšími bratry, si od Santy nepřeje nic, než aby měla maminka méně práce. Snímek tak zcela rezignuje na vytvoření pouta mezi Grinchem a malou dívenkou z Kdosic a naprosto se tak vytrácí, byť jen náznak jakékoli pointy. I když se naprosto odpoutáme od srovnávání se snímkem z roku 2000, nový Grinch ani tak kvůli slabé dějové lince, minimální gradaci děje a nulové pointě příliš neobstojí.

Na druhou stranu, nová animovaná postava Grinche je po technické stránce velmi povedená a propůjčený hlas Benedicta Cumberbatche k sebeironickému, sarkastickému skřítkovi maximálně sedí. Českého dabingu se ujal Vojtěch Dyk, a i když jeho hlas ke Grinchovi docela sedí, je velká škoda, že distributoři odsoudili české diváky k tomu, že v kinech uslyší dabovanou verzi a neužijí si tak kouzlo původní verze s titulky.

To, co Grinche zachraňuje, jsou rovněž postavy psa Maxe a tlusťoučkého soba Freda – spolu s Grinchem tvoří poměrně humorné trio, které sice dokáže zachránit svátky, osmdesátiminutový snímek ale bohužel ne.

Nový Grinch nemá potenciál překonat snímek Rona Howarda a bohužel ani dostatek sil, aby se začlenil mezi zdařilé „animáky“ z Universal Studios. Film spoléhá na velká jména, která propůjčila postavám hlas – mezi nimi Benedict Cumberbatch nebo Pharrell Williams. Absence hlubšího děje a psychologického prokreslení však stahuje Grinche i s nadílkou z Kdovíkova do bezedné propasti.
 
 

Grinch se cítí odstrčený.


 
 

Jediný, kdo je ochoten mu naslouchat je čtyřnohý přítel Max.


 
 

Fred je jedna z postav, na které snímek stojí.


 
 

60%

Grinch / The Grinch

Nový Grinch nemá potenciál překonat snímek Rona Howarda a bohužel ani dostatek sil, aby se začlenil mezi zdařilé "animáky" z Universal Studios. Film spoléhá na velká jména, která propůjčila postavám hlas – mezi nimi Benedict Cumberbatch nebo Pharrell Williams. Absence hlubšího děje a psychologického prokreslení však stahuje Grinche i s nadílkou z Kdovíkova do bezedné propasti.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací