Severský filmový podzim 2018 odstartoval: podívejte se na 5 filmový tipů

Dáte si film Co tomu řeknou lidi, Popelikoptéra, Říše divů, Ať vyhraje ten lepší nebo Senekův den?
 
 
Již devátý ročník festivalu Severský filmový podzim odstartoval ve čtvrtek 15. listopadu 2018. Nejen pozvaní hosté, ale i fanoušci severské kinematografie si přišli na své, a to nejen při zhlédnutí snímku Co tomu řeknou lidi, které Norsko vyslalo do oscarového klání, ale i díky oblíbené tombole o tematické ceny. Jak to na zahájení vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

 

Na diváky v Praze, Brně, Ostravě, Hodoníně, Kutné Hoře, Liberci, Poličce, Ústí nad Labem, Veselí nad Moravou, Vrchlabí, Zlíně a dalších městech čeká 28 snímků z Norska, Švédska, Finska, Dánska, Estonska a Litvy, z toho 13 bude uvedeno v české premiéře.

Abyste se v této filmové náloži lépe orientovali, přinášíme vám několik filmových tipů, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Každý ze snímků je zástupcem jednoho státu, a to Norska, Švédska, Finska, Dánska a Litvy.


NORSKO

Co tomu řeknou lidi

Snímek představí šestnáctiletou Nishu, která vede dvojí život. Přes den je pokornou a svědomitou dcerou pakistánského imigranta a v noci si tajně užívá s kamarády noční život v Oslu. Jednoho dne otec odhalí Nishinu přetvářku a rozhodne se pro drastickou ochranu dcery před nástrahami západního světa. Snímek s aktuální a citlivou tematikou ukazuje, jak zásadně může být rozdílná jedna kultura. Na jedné straně stojí muslimští teenageři žijící v Evropě a toužící po svobodném životě, na druhé straně jsou jejich rodiče, kteří ctí tradice, ale usilují o lepší budoucnost. Život plný konfliktů, rozdílů a bolesti… Příběh plný empatie a porozumění ukazuje vlastní cestu, jak se ze zdánlivě předurčeného osudu vymanit. Norská režisérka, scénáristka a herečka pákistánského původu Iram Haq přiznává, že podobnou zkušenost sama zažila ve svých 13 letech.

 

ŠVÉDSKO

Popelikoptéra:

Zdánlivě jednoduchý černobílý debut Jonase Selberga Augusténa je poctou Jimu Jarmushovi, jehož vliv je více než patrný. V komické road movie hrdinové filmu putují z východní Evropy do Švédska za babičkou, které chtějí vrátit staré hodiny. A z toho, co nejprve vypadalo jako malá mise, se stává velká cesta…

FINSKO

Říše divů:

Nevíte, kde trávit Vánoce? Nechte se inspirovat filmem… Helenu opustil manžel, takže se musí připravit na své první Vánoce o samotě. Její nejlepší kamarádka Ulli se rozhodne odvézt ji na jediné místo, které si mohou dovolit a které má ještě volno – na biofarmu vlastněnou mladými idealistickými manželi, kteří se urputně snaží dostát svému snu o ekologickém a soběstačném životě. Helena s Ulli se těší na poklidné, starosvětské Vánoce… Dovolená však nabere zcela jiné obrátky a všem – hostům i hostitelům – se život obrátí vzhůru nohama.

DÁNSKO

Ať vyhraje ten lepší:

Film, inspirovaný skutečnými událostmi, líčí jedno z nejsenzačnějších vítězství v dějinách dánského sportu. Současně nabízí poutavé vyprávění o muži, který s nezdolnou podporou své manželky a díky přátelství s mladým africkým boxerem dokáže vystoupit ze svého stínu, najít odvahu postavit se svým vnitřním démonům a stát se živou legendou. Jørgen a Hanne Hansenovi jsou milující manželé a zároveň obchodní partneři. On boxuje a ona obstarává všechno možné, od chodu domácnosti přes vyjednávání honorářů až po ošetřování roztrženého obočí. Jørgena však ubíjí jeho strach a hrozí mu konec kariéry a rodina se ocitá v nebezpečí…

LITVA

Senekův den:

Píše se rok 1989, poslední etapa sovětské éry ve Vilniusu. Parta osmnáctiletých přátel se rozhodla řídit Senekovým odkazem, s heslem: „Žij každý den, jako by byl tvůj poslední“. Snímek pozoruje tuto skupinu o 25 let později a zjišťuje, komu se daří žít, jak si slíbili a kdo zradil ideály svého mládí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací