Recenze: Creed II

Tentokrát je to osobní.
 
Proč? Protože se na scénu vrací boxer Ivan Drago a s ním jeho syn Viktor. A ten vyzývá k boji čerstvého mistra světa Adonise Johnsona, přezdívaného Creed po svém zesnulém otci. Toho před třiceti lety zabil v krvavém zápase Drago starší. Tohle utkání tak dostává trochu hlubší podtext, je to souboj století, na který všichni čekali. Adonis má proti sobě nebezpečného nepřítele. Musí se však zamyslet, zda pojme toto střetnutí jako pomstu, nebo bude boxovat za něco více a vloží do toho srdce i hlavu. Naštěstí má však Adonis jednu nespornou výhodu oproti mladému Dragovi, po boku mu totiž, coby trenér, stojí sám Rocky Balboa.


Tak se prezentuje nový snímek z řady o boxerovi Rockym. Jedná se o už osmé pokračování této rozsáhlé ságy. A kupodivu si i po takové době stojí stále dobře. Režie se tentokrát ujal Steven Caple Jr., z jeho pojetí je jasné, že se v divákovi snaží vyvolat především nostalgii ke čtvrtému Rockymu. A díky scénáři, na kterém se podílel i sám Stallone, se mu to většinu času poměrně úspěšně daří. Jak už je v této filmové sérii tradicí, vypůjčuje si scény a záběry z předchozích dílů a reflektuje nad nimi. Tento přístup se však tvůrcům úplně nevyplatil, neboť v důsledku toho trochu pokulhává celý děj, který nám v závěru nic moc nenabídne. První Creed byl úchvatný svým trochu jiným pojetím, byl to snímek o vzestupu nadějného mladého boxera, který i přes to, že nevyhrál svůj klíčový zápas, dokázal, že má v sobě něco jedinečného. Bohužel nové pokračování však už postrádá toto kouzlo a spadá do škatulky, kde se z něj stává „prostě další film o boxu.“

To však nemění nic na tom, že dějová linie těžce narážející na Rockyho IV je silná a působivá, ovšem té nostalgie je tam poněkud až příliš mnoho. V závěru tak působí spíš jako slabší odvar zmiňovaného čtvrtého dílu, a to je škoda. Zvláště pro to, že po úspěšné jedničce a nadějném nápadu, měl snímek dobrý potenciál. Tvůrci v čele se Stallonem a Caplem Jr. toho však dostatečně nevyužili.

Nezklame ani Sylvester Stallone, který se zase jednou vrací coby zestárlý Rocky Balboa.Co zde na druhou stranu nejvíce osloví, jsou výkony herců. Zejména pak představitele hlavního hrdiny, kterým je Michael B. Jordan. Ten podává, jako i minule, velmi silný výkon, ne-li silnější. Jeho Adonis má hloubku a Jordan navíc vkládá do svého přednesu plno emocí, čímž vytváří osobitou postavu, a především zlidštěného boxera. Svým výkonem nezklame ani Sylvester Stallone, který se zase jednou vrací coby zestárlý Rocky Balboa. Je to zkrátka ten klasický Stallone, jakého známe, a navíc jeho Rocky potěší svojí humánností. Za zmínku stojí i Tessa Thompson, coby partnerka našeho protagonisty. Ta se potýká se svými vlastními problémy, a i když je její hrdinka postavena do vedlejší role, je dostatečně výrazná a zapamatovatelná. No a pak tu máme Dolpha Lundgrena, který se vrátil do své role Ivan Draga. Lundgren však, bohužel, zkrátka hrát neumí a jeho výkon vyznívá ploše a bezbarvě. Jediné, co mu snad napomáhá, je jeho působivé charisma. Mimo to, je také humorné sledovat Lundgrena a Stalloneho ve společných scénách a vzpomínat, že tito, nyní zšedivělí dědové, byli kdysi statnými bojovníky. V poslední řadě by se neměl opomíjet Florian Munteanu coby Drago mladší. Ten, i přes to, že celkově promluví tak pětkrát, podává působivý výkon, ze kterého jsou cítit emoce.

Další velkým plusem snímku jsou úchvatné bojové choreografie, které prostě udrží pozornost. Nejpůsobivější je poslední souboj, který je jedním slovem strhující. Je zkrátka znát, že si na tom choreografové dali záležet. K tomu se vztahuje i hudební stránka filmu, která nijak přehnaně nezaujme. Co však fanoušky nadzvedne ze židle je moment, ve kterém z ničeho nic zazní tradiční Rockyho znělka. Je to zkrátka jedna z nejpovedenějších chvílí v celém filmu.

Dohromady je Creed II zábavným snímkem, který určitě neurazí. Mínusem mu budiž přílišné vypůjčování od předchozích dílů a to, že tvůrci až přehnaně tlačí na nostalgii. Přes dvě hodiny dlouhý příběh se také chvílemi až zbytečně vleče, naopak když se dostane k boxování a trénování získává ten správný spád. Největším plusem jsou zde však kvalitní výkony herců a propracovaná bojová choreografie. Je to sice jen další film o boxu, ale kvůli zmíněným pozitivům, ho beze sporu stojí za to vidět.
 
 

Tys mi snědl poslední snickersku??!!


 
 

Otec a syn, podoba jako vejce vejci.


 
 

Romantická večeře při svíčkách, stará láska zkrátka nerezaví.


 
 

75%

Creed II

Dohromady je Creed II zábavným snímkem, který určitě neurazí. Mínusem mu budiž přílišné vypůjčování od předchozích dílů a to, že tvůrci až přehnaně tlačí na nostalgii. Přes dvě hodiny dlouhý příběh se také chvílemi až zbytečně vleče, naopak když se dostane k boxování a trénování získává ten správný spád. Největším plusem jsou zde však kvalitní výkony herců a propracovaná bojová choreografie. Je to sice jen další film o boxu, ale kvůli zmíněným pozitivům, ho beze sporu stojí za to vidět.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací