Recenze: Vdovy / Widows

Jejich ženy zvládnou to, co oni, a ještě víc.


 
 
Po poměrně krátké době přichází do kin další snímek, ve kterém hlavní zločin spřádá parta žen. Tím ale asi tak podobnost mezi Ocean’s Eight a Vdovami končí. Nové drama vypráví příběh tří žen, které se ocitly ve stejné situaci – jejich manžel kriminálník zemřel. Přestože se nikdy neviděly, pod vedením Veronicy Rawlings (Viola Davis) se pouští do činu, který má jim a jejich dětem zajistit budoucnost. Do poslední naplánované akce Veroničina manžela.


Zatímco alternativa Dannyho parťáků byla odlehčeným akčňákem, Vdovy jsou tak hutným thrillerem, že si říkáme, jestli neměly být spíš dramatem. Nad filmem z režisérské židle dohlížel legendární Steve McQueen a do hlavních rolí si přizval pořádná jména. Uvidíme Violu Davis, Michelle Rodriguez nebo Elizabeth Debicki, co se dam týče, a pánské obsazení čítá třeba Colina Farrella a především Liama Neesona. Ano, vidíte správně. Liam Neeson natočil thrillerů pravděpodobně nejvíc na světě a tady je další.

Ve filmu se nám prolínají dvě linky.Jenže zde milý Liam nebude zachraňovat lidi z letadla, ani velet partě hustých chlápků. Hlavní úlohu hraje jeho žena Veronica skvěle zahraná Violou Davis jako tvrdá a pragmatická žena, která se jen tak něčeho nezalekne. Ve filmu se nám prolínají dvě linky, na jedné sledujeme politický souboj Jacka Mulligana (Colin Farrell) a Jamala Manninga (Brian Tyree Henry) o vítězství v jednom z okrsků Chicaga. Na druhé vybuchuje auto plné zločinců a jejich ženy musí bojovat, když se na ně začnou slétat supi. Není náhodou, že jedním ze supů je Jamal Manning. Harry Rawlings mu totiž ukradl několik miliónů dolarů.

Vdovy jsou dlouhé přesně tak, jak je potřeba, aby diváci v sále nezačali pochrupovat. Naši pozornost udržuje i skvělá kamera, zejména některé pohyblivé záběry, které jsou natočené na jeden zátah, a přitom jsou neuvěřitelně dlouhé a poměrně pohybově náročné. Zajímavé je i natáčení jedoucího automobilu, mezi jeho proplétáním se ulicemi Chicaga posloucháme rozhovor uvnitř auta bez toho, abychom aktérům viděli do tváře.

Na snímku si ale vybírá daň jeho závažnost. Obecně se dá říci, že dramata jsou ty husté kaše, a thrillery bývají přes nesmírně dramatickou náplň více odlehčené, navíc se na ně díváme s vědomím, že všechno dobře skončí. Ne že by vdovy na konci snímku tragicky zemřely, ale poslední půlhodina snímku nese hořkou pachuť na jazyku a konec se zdá býti jen dostačujícím východiskem z nelehké situace. Je zkrátka smutný.

Celkově se McQueenovy Vdovy povedly slušně. Je to tvrdý thriller, během něhož si ani chvíli neoddechneme a s napětím čekáme, co se ještě stane. Do příběhu, který se normálně píše pro muže, zasazuje čtyři hlavní ženské postavy a zlehka si pohrává i s politikou a násilím v Americe, což vystihuje konverzace Veroniky a Alice. „Kup tři zbraně. / A kde mám sehnat zbraně, nemám zbrojní pas! / Jseš v Americe.“ Přestože máme občas pocit, že už je film až příliš napjatý, vše nám vynahrazuje špičkové herecké obsazení, promyšlená kamera a slušný scénář. Pro nadšence do thrillerů je tedy kino povinností, ale pro nás ostatní postačí i premiéra v televizi nebo DVD.
 
 

Dvakrát Big Mac Menu prosím.

 
 

Mrzí mě, že tentokrát nemám hlavní roli miláčku.

 
 

I při zločinu je třeba udržovat zdravou pleť.

 
 

75%

Vdovy / Widows

Celkově se McQueenovy Vdovy povedly slušně. Je to tvrdý thriller, během něhož si ani chvíli neoddechneme a s napětím čekáme, co se ještě stane. Do příběhu, který se normálně píše pro muže, zasazuje čtyři hlavní ženské postavy a zlehka si pohrává i s politikou a násilím v Americe, což vystihuje konverzace Veroniky a Alice. "Kup tři zbraně. / A kde mám sehnat zbraně, nemám zbrojní pas! / Jseš v Americe." Přestože máme občas pocit, že už je film až příliš napjatý, vše nám vynahrazuje špičkové herecké obsazení, promyšlená kamera a slušný scénář. Pro nadšence do thrillerů je tedy kino povinností, ale pro nás ostatní postačí i premiéra v televizi nebo DVD.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací