Recenze: Ve spárech ďábla / The Possession of Hannah Grace

V márnici vám párkrát přeběhne mráz po zádech, ale nic víc.
 
 
Megan Reed (Shay Mitchell) je pěkná ženská, ale není to žádná křehká květinka. Ostatně bývala policistkou. Bývala. Při jedné nešťastné službě jí zemřel parťák a ona se s vinou nedokázala smířit. Propadla alkoholu, přišla o přítele a opustila policejní sbor. Teď má šanci zase se postavit na nohy, protože dostane novou práci. Pokud to dosud znělo jako psychologické drama o ženě, která se vzpamatovává z traumata, pak jste vedle. Tohle bude horor.


Její nová práce totiž není zrovna místo, o které byste se porvali. Noční příjem v márnici nemocnice. Megan je ale racionální a podle jejího mínění po smrti už nic není, takže ji nějaká ta mrtvola nerozhází. Navíc potřebuje pracovat v noci, aby místo toho neseděla v baru. Netrvá dlouho a během její směny dorazí tělo nebohé mladé dívky, kterou někdo krutě znetvořil. Snažil se ji rozřezat, zapálit a kdo ví co ještě. Byl to snad nějaký úchylný sadista? Ani ne…

Od chvíle, kdy dorazí tato mrtvola jisté Hannah Grace, se začnou v márnici pomalu dít podivné věciOd chvíle, kdy dorazí tato mrtvola jisté Hannah Grace, se začnou v márnici pomalu dít podivné věci. Přístroje nefungují, předměty nevysvětlitelně padají a zdá se, že se po sterilních prostorách, kde je hrobové ticho, pohybuje ještě někdo další. Je to skutečně tak, nebo si s hlavní hrdinkou jen zahrává její fantazie, aby ji přiměla znovu sáhnout po láhvi? Nebo se snad pletla, když si doposud myslela, že smrtí náš příběh končí? Megan už vyhrála boj s démonem alkoholu, ovšem boj s tímhle démonem bude poněkud náročnější.

Možná je škoda, že tvůrci trošku přepálili start a na začátku nám ukážou jistou krutou scénu vymítání. Proto nikdy skutečně nepochybujeme o duševním zdraví hrdinky, protože víme, že tu nejde o hru s její myslí, ale o něco nadpřirozeného. Jen čekáme, kdy se onen démon vynoří. Jinak mohl být děj trochu tajemnější a méně přímočarý. I tak nás ale sem tam překvapit dokáže.

Všechny postavy a herci jsou celkem sympatické a jednají jakž takž rozumně, snad až na „vtipálka“ hlídače a trochu méně výrazného bývalého přítele. Asi nebude překvapením, že většinu postav čeká nepěkný konec šichty. Představitelka oživlé mrtvolky Hannah musela být pohybově nadaná, což se výběrem tanečnice Kirby Johnson povedlo. Zajímavostí je, že díky svému talentu nebyla většina pohybů, které ve filmu předvádí, vytvořena počítačovými efekty.

Snímek využívá hry tmy a světla, když je spousta prostor v márnici osvětlována pomocí fotobuňky. Střídání ticha a nepříjemných zvuků také nemůže chybět. Někdy je lepší pracovat s divákovou fantazií než nám vše cpát pod čumák. Třeba na záznamu z bezpečnostní kamery toho moc zřetelně vidět nejde, ale úplně nám to stačí. Gradace je poměrně pomalá, napětí narůstá postupně. Těžko říct, zda to uspokojí každého diváka. Závěr je trochu ukvapený a celkově se ve druhé polovině většina věcí jen opakuje dokola.

Tento horor není nijak extra hloupý, postavy jsou v rámci možností sympatické a mají i trochu zdravého rozumu ve vypjatých situacích. Snímek také dokáže vystrašit. Metody, kterými nás děsí, se ale časem okoukají a filmu tak dochází dech. Celkovému dojmu nepřidá ani uspěchané finále. Není to sice špatná podívaná, ale těžko budete vymýšlet důvod, proč byste chtěli příběh o neposedné Hannah někdy vidět znovu.
 
 

„Hmm, asi budu raději vegetarián.“


 
 

„Páni, co to je asi za odstín laku na nehty?“


 
 

Megan má správný přístup: od bývalých se držte dál!


 
 

55%

Ve spárech ďábla / The Possession of Hannah Grace

Tento horor není nijak extra hloupý, postavy jsou v rámci možností sympatické a mají i trochu zdravého rozumu ve vypjatých situacích. Snímek také dokáže vystrašit. Metody, kterými nás děsí, se ale časem okoukají a filmu tak dochází dech. Celkovému dojmu nepřidá ani uspěchané finále. Není to sice špatná podívaná, ale těžko budete vymýšlet důvod, proč byste chtěli příběh o neposedné Hannah někdy vidět znovu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací