České filmy v roce 2019: dramata, komedie i ambiciózní adaptace bestsellerů

Najde se letos i mezi českou tvorbou divácký hit?
 
 
Pokud jste zvědaví, co pro nás na letošek nachystali čeští filmoví tvůrci, připravili jsme vám přehled toho nejzajímavějšího. Především v první polovině roku berou české filmy kina útokem. Můžete si už teď vytipovat, který kousek asi bude to pravé pro vás a už se klidně začněte těšit na datum premiéry.

Cena za štěstí

drama, premiéra 10. 1. 2019

Olga Dabrowská napsala scénář ke kultovním Samotářům, Cenu za štěstí už i zrežírovala. Příběh opět slibuje propletenou mozaiku lidských osudů, se všemi všedními i netradičními problémy, které život přináší. Ať už jsou to problémy s rodiči, dětmi, nebo partnery současnými i minulými. Všichni hrdinové budou hledat svou cestu ke štěstí. Už obsazení vypadá velmi slibně, představí se nám Ivana Chýlková, Vanda Hybnerová, Tomáš Hanák, Jaroslav Plesl a mnoho dalších známých tváří.

Máme na víc

dokumentární, premiéra 24. 1. 2019

Robin Kvapil nám poodkryje zákulisí tvorby předvolební kampaně Michala Horáčka, který neúspěšně kandidoval na prezidenta. Jak vypadala snaha porazit Miloše Zemana a ostatní kandidáty? S jakými úskalími se Horáčkův tým musel potýkat? Pokud vás zajímá politika, určitě si tento snímek pohlídejte.

Narušitel

drama, premiéra 24. 1. 2019

Film Narušitel nám přiblíží život armádních letců socialistického Československa za nelehkých časů, kdy jste nevěděli, komu můžete věřit. Snímek láká na věrohodnost, protože byl inspirován skutečnými osudy armádního pilota Vladislava Baldy, jehož vnuk David Balda se ujal scénáře, režie a kamery. Hlavní hrdiny ztvárnili Jiří Dvořák, Petr Kostka, Stanislav Zindulka či Veronika Arichteva.

Ženy v běhu

komedie, premiéra 31. 1. 2019

Martin Horský má na kontě scénáře k oblíbeným filmům jako Bezva ženská na krku a Láska je láska, tentokrát se pustil také do režie. Příběh komedie Ženy v běhu se snaží o to, aby se s hrdinkami snadno ztotožnila divačka skoro každé věkové kategorie: sledujeme vdovu (Zlata Adamovská) a její tři dcery (Tereza Kostková, Veronika Kubařová, Jenovéfa Boková). Každá má své odlišné problémy, jeden je ale společný: musí zaběhnout maraton na tatínkovu památku. A aby těch ženských nebylo moc, potěší dámské oko například Ondřej Vetchý a Vladimír Polívka.

Na střeše

komedie/drama, premiéra 7. 2. 2019

Druhý režijní počin herce Jiřího Mádla už jste možná zaznamenali v souvislosti s tragickým úmrtím Jana Třísky. Nového představitele hlavní role nakonec našel v A. Švehlíkovi. Příběh o nerudném staříkovi, který začne pomáhat mladému Vietnamci, je také podle Mádlova scénáře. V dalších rolích Na střeše se představí Vojtěch Dyk nebo David Švehlík.

Léto s gentlemanem

romantická komedie, premiéra 14. 2. 2019

Na Valentýna vstoupí do kin Léto s gentlemanem, příběh Anny (Alena Antalová), které si její manžel (Igor Bareš) už dávno nevšímá. Její půvaby naopak dovede ocenit nový nápadník s tváří Jaromíra Hanzlíka, který se ujal také scénáře. Režisér Jiří Adamec dále obsadil Lucii Vondráčkovou, Ivanu Chýlkovou či Pavlu Tomicovou.

Úhoři mají nabito

komedie, premiéra 21. 2. 2019

Černá komedie Vladimíra Michálka potěší především pánské diváky. Parta kamarádů si ve volném čase hraje na hrdiny z Útvaru rychlého nasazení. Touží po adrenalinu a dobrodružství. Jednoho dne se ale jejich „hraní“ dost zdramatizuje. V komedii Úhoři mají nabito se můžeme těšit na Oldřicha Kaisera, Kryštofa Hádka i Jiřího Vyorálka.

Skleněný pokoj

drama, premiéra 14. 3. 2019

Do slavné brněnské vily Tugendhat nás zavede koprodukční snímek podle stejnojmenného bestselleru Simona Mawera Skleněný pokoj. Vypráví fiktivní příběh o láskách a osudech hrdinů, jejichž život poznamenaly historické události 20. století. Režisér Julius Ševčík měl k dispozici velmi zajímavé mezinárodní obsazení, jmenujme Carice van Houten (Hra o trůny) a Hannu Alström (oba díly Kingsmana), nebude ale chybět ani Karel Roden.

LOVEní

romantická komedie, premiéra 21. 3. 2019

Elišce (Ester Geislerová) se vyplní noční můra každé nevěsty: vyvolený muž (Martin Písařík) uteče od oltáře. Zlomené srdce se podle její kamarádky nejlépe zahojí novým přítelem. A kde dnes takového sehnat? Na seznamce přece. Hlavní hrdinku nového filmu Karla Janáka LOVEní čeká nejedna katastrofální schůzka, takže se s ní snadno ztotožní spousta divaček s podobnou zkušeností.

Teroristka

komedie/drama, premiéra 4. 4. 2019

„Učitelky v důchodu přece nestřílejí lidi.“ A co když ano? Příběh režiséra a scenáristy Radka Bajgara vypráví právě o ženě, která se rozhodne „na stará kolena“ vzít věci do vlastních rukou. Třeba zbraň. Těžko mohl vybrat do hlavní role černé komedie Teroristka někoho lepšího než Ivu Janžurovou. Dále uvidíme třeba Evu Holubovou či Pavla Lišku.

Trabantem tam a zase zpátky

dokumentární road movie, premiéra 11. 4. 2019

Cestovatel Dan Přibáň už si se svými exotickými výlety ve žlutých trabantech vybudoval solidní fanouškovskou základnu. Po jedenácti letech představuje poslední snímek o dobrodružných výpravách jeho týmu, tentokrát jejich trasa vede z Indie do Prahy. Milovníci cestopisů i chlapského humoru už se můžou těšit, co na své pouti, dlouhé 17 237 kilometrů, zažili tentokrát.

Sněží!

komedie, premiéra 9. 5. 2019

Kristina Nedvědová přivádí do kin svůj autorský debut, srdcový projekt, ke kterému napsala scénář a režírovala ho. Slibuje nám „ženský film“ o rodině, kterou nemá cenu měnit, protože může jedině změnit nás. Projekt podpořili nejen fanoušci na Startovači, ale svou rolí také známé tváře: Hana Vagnerová, Petra Nesvačilová, Vanda Hybnerová či Alena Mihulová.

Přes prsty

komedie, premiéra 29. 8. 2019

Úspěšný scénárista Petr Kolečko (Masaryk, Okresní přebor) se pouští také do režie. Zavede nás na pláž, tedy alespoň na tu, kde se hraje plážový volejbal. Zapálené sportovkyně a kamarádky (Petra Hřebíčková, Denisa Nesvačilová) se zde budou muset poprat se svým životem i s mistrovstvím Evropy. V dalších rolích sportovní komedie Přes prsty uvidíme Vojtu Dyka a Jiřího Langmajera.

Nabarvené ptáče

válečné drama, premiéra 12. 9. 2019

Kniha Jerzy Kosińského inspirovala Václava Marhoula k natočení snímku o osamělém putování židovského dítěte za druhé světové války, stejně jako o jeho pozdějším hledání sebe sama. V koprodukčním filmu Nabarvené ptáče uvidíme například Stellana Skarsgårda či Harveyho Keitela, ale také Pavla Kříže a Jitku Čvančarovou. Marhoul doufá, že sdělení tohoto filmu bude nadčasové.

Národní třída

drama, premiéra 26. 9. 2019

Česko-německý snímek mladého tvůrce Štěpána Altrichtera vypráví příběh osamělého rváče Vandama, který tráví většinu svého času s kamarády v hospodě. Tam se mu líbí servírka Lucka, která má ale problémy. Vandam se rozhodne jí pomoct, ale netuší, do čeho se zapletl. Můžete se těšit na Hynka Čermáka, Jana Cinu nebo Václava Neužila.

Pražské orgie

drama, premiéra 10. 10. 2019

Do 70. let se podíváme s režisérkou Irenou Pavláskovou, která napsala scénář podle knihy „Pražské orgie – Intelektuálové v kleštích totality“ proslulého Philipa Rotha, držitele Pulitzerovy ceny. Ve filmu o snaze uniknout v totalitním státě alespoň na chvilku na svobodu uvidíme Pavla Kříže a Kláru Issovou.

Poslední aristokratka

komedie, premiéra 24. 10. 2019

Jakou lepší předlohu ke komedii si mohl režisér Jiří Vejdělek přát než knižní bestseller Evžena Bočka? Fiktivní příběh potomků české šlechty, kteří strávili celý život v USA, aby se plni naivních ideálů vrátili převzít polorozpadlý zděděný zámek, čtenáře rozhodně pobavil. Uvidíme, zda se povedlo převést humor i na plátno. Hlavní postavy ztvární Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Martin Pechlát a Pavel Liška.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací